Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

 Служба у справах дітей застерігає: Від жорстокого поводження з дітьми,  у тому числі від кіберзлочинів

Дата: 12.12.2017 08:33
Кількість переглядів: 384

  Інтернет-технології стали природною складовою життя дітей і сучасної молоді.  Комп’ютер є   засобом спілкування, самовираження та розвитку особистості, а також  розвагою. Однак,   може становити небезпеку  для комп’ютерної залежності дитини, яка відриває дитячу свідомість від реального життя, стати засобом нав’язування  дітям  жорстокості, негативних думок,  звичок і навіть суїцидальних ідей.        
         У зв’язку із стрімким зростанням популярності "груп смерті" в Україні, на нараді при начальникові служби у справах дітей обласної державної адміністрації від 04 грудня 2017 року, обговорено загрозливу ситуацію, яка викликана  інформаційними злочинцями (кіберзлочинцями) нової гри "Червона сова", яка працює за принципом сумнозвісного "Синього кита", та попередження в області випадків,  коли діти-підлітки психологічно страждають від інтернет –залежності.
          "Червона сова" – це нова суїцидальна гра для підлітків. Її поширюють у забороненій в Україні соцмережі "ВКонтакте". Наразі в цій соцмережі діє сім груп "Сови". Час від часу деякі з них блокують, але вони знову відновлюють свою діяльність. При цьому групи – закриті, і заявки на вступ приймають лише від дітей.  "Червона сова" почала набирати оберти в соцмережах місяць тому, але ця гра вийшла за межі інтернету і стала справді небезпечною. Концепція гри "Червона сова" дуже схожа на "Синього кита" – у ній є "куратор", листування "ВКонтакте", жертви-підлітки і приз за перемогу (який саме – точної інформації немає). Але є й певні відмінності, а саме: в особисті повідомлення "ВКонтакте" підлітку пише загадковий "куратор" і каже, що потрібно "Не спати 12 днів". Під час гри куратор перевіряє гравця словами "Сова не спить?". Відповідати потрібно "Сова ніколи не спить".

             На додачу, "гравець" завжди має бути онлайн, а коли "куратор" надсилає відео – його потрібно відразу подивитися. Виконуєш завдання, не спиш 12 днів – і тоді нібито отримуєш "приз".  Майбутніх жертв "куратори" шукають через друзів -"гравців" або просто в соцмережах. Одним із перших діти отримують завдання розповісти про однокласників та рідних. Наступне завдання у "Червоній сові" – залучити їх до групи смерті. Схема насправді дуже проста: послідовники "Синього кита" використовують залякування, аби домогтися свого. Спершу діти -"гравці" отримують посилання, при переході на яке вибиває помилку. Опісля "куратори" переконують, що так вони дізналися адресу учасника гри. Якщо ж дитина відмовиться виконувати якесь завдання, її погрожуватимуть "розбірками".

            З метою захисту дітей від жорстокого поводження, у тому числі кіберзлочинів, просимо:   
             - суб’єктам соціально-правової роботи, дирекції навчально-виховних закладів міста, психологам, соціальним педагогам провести роз’яснювальну роботу в учнівських, студентських колективах та з батьками дітей  на батьківських зборах, з питань ситуації стосовно стрімкого зростання інформаційної злочинності, яка направлена на прояви комп’ютерної залежності, жорстокості та суїцид в дитячому та молодіжному середовищі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь