Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 28.08.2018 09:52
Кількість переглядів: 318

Фото без опису

Дозвіл на спеціальне водокористування відсутній: як обчислити рентну плату

 

   Відповідно до п. п. 255.11.15 п. 255.11 ст. 255 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) за відсутності у водокористувача дозволу на спеціальне водокористування із встановленими в ньому лімітами використання води рентна плата справляється за весь обсяг використаної води, що підлягає оплаті як за понадлімітне використання.

   За понадлімітне використання води рентна плата обчислюється за кожним джерелом водопостачання окремо згідно з установленими ставками рентної плати та коефіцієнтами (п. п. 255.11.14 п. 255.11 ст. 255 ПКУ).

   При перевищенні водокористувачами встановленого річного ліміту використання води рентна плата обчислюється і сплачується у п’ятикратному розмірі, виходячи з фактичних обсягів використаної води понад встановлений ліміт використання води, ставок рентної плати та коефіцієнтів (п. п. 255.11.13 п. 255.11 ст. 255 ПКУ).

 

Доходи нараховані у вигляді винагороди за цивільно-правовими договорами за виконані роботи (надані послуги): оподаткування ПДФО

 

   Відповідно до п. п. 164.2.2 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

   При цьому при отриманні зазначених у п. п. 164.2.2 п. 164.2 ст. 164 ПКУ доходів від фізичних осіб – платників єдиного податку четвертої групи, їх отримувач зобов’язаний включити суми таких доходів до річної податкової декларації про майновий стан і доходи за звітний рік та самостійно сплатити з них установлені ПКУ податки та збори.

   При нарахуванні доходів у вигляді винагороди за цивільно-правовими договорами за виконання робіт (надання послуг) база оподаткування визначається як нарахована сума такої винагороди зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) (абзац другий п. 164.6 ст. 164 ПКУ).

   Однак, слід зауважити, що з 1 січня 2016 року набрав чинності Закон України від 24 грудня 2015 року №909-УІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон №909), яким, зокрема, внесено зміни до Закону України від 8 липня 2010 року №2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» в частині скасування утримання єдиного внеску з фізичних осіб, які виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами на підприємствах, в установах,організаціях, у інших юридичних осіб (роботодавців) чи у фізичних осіб – підприємців або осіб, які забезпечують себе роботою самостійно.

   Крім того, Законом №909 до ПКУ внесено зміни в частині встановлення єдиної ставки податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) у розмірі 18 відсотків, зокрема, для доходів у вигляді суми винагород, нарахованих (виплачених) платнику податку за цивільно-правовими договорами (п. 167.1 ст. 167 ПКУ).

   Враховуючи викладене, оскільки Законом №909 з 1 січня 2016 року скасовано утримання єдиного внеску з фізичних осіб, які отримують винагороди за цивільно-правовими договорами, то база оподаткування ПДФО дорівнює нарахованим сумам таких винагород, до яких застосовується ставка 18 відсотків.

 

 

До податкової знижки витрати за навчання на військовій кафедрі не включаються

 

   Відповідно до п. п. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.

   Водночас навчання на військовій кафедрі – це додаткова послуга навчального закладу, що не є обов’язковою у процесі безпосереднього навчання за обраним фахом, і оплачується окремо (додатково) від плати за навчання згідно з укладеним з вузом договором на навчання за певним фахом, тому включення таких витрат до податкової знижки чинним законодавством не передбачено.

 

Протягом 2017 року Центри обслуговування платників Тернопільщини відвідали понад 400 тисяч громадян

 

   З метою забезпечення комфортних умов платникам податків при державних податкових інспекціях Тернопільщини функціонують 17 центрів обслуговування платників, у яких оперативно приймають податкову звітність, надають 30 видів адміністративних послуг.

   Протягом 2017 року ЦОПи області відвідали 405 727 платників податків, яким фахівці підпорядкованих ОДПІ надали 150 459 адміністративних послуг.

   Із загальної кількості адміністративних послуг Тернопільською ОДПІ надано 50 602 послуг (33,6%), Бучацькою ОДПІ – 31 723 (21,1%), Кременецькою ОДПІ – 25 189 (16,7%), Чортківською ОДПІ – 36 642 (24,4%), ГУ ДФС в області – 6 303 (4,2%).

   Найчастіше мешканці Тернопільщини звертаються у ЦОПи з метою видачі їм картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків. Такі послуги були надані 61 574 фізичним особам, що становить 41% від загальної кількості.

   Також громадяни часто зверталися щодо видачі відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків – 33 790 разів, видачі відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про джерела виплачених доходів та утриманих податків – 13 048 разів, а також надання витягів з реєстру платників єдиного податку – 7 995 разів.

   У приміщенні ЦОП Тернопільської ОДПІ працівники сектору реєстрації користувачів управління (центру) сертифікації ключів ІДД ДФС України надають послуги з безкоштовної видачі посилених сертифікатів відкритих ключів електронного цифрового підпису для юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадян. Послугами підрозділу протягом 2017  року скористалися 7924 платники податків.

   Крім того, у залі обслуговування платників Тернопільської ОДПІ виділене окреме місце з надання електронного сервісу «Інспектор-онлайн». У вівторок та четвер проводяться сеанси скайп-зв’язку з платниками податків з метою надання консультацій. Так, протягом 2017 року даною послугою скористалися 113 платників податків.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь