Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Виплата пенсії працюючим пенсіонерам

Дата: 22.08.2018 10:10
Кількість переглядів: 469

Фото без опису

             На даний час існує ціла низка особливостей обчислення пенсій, призначених відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове пенсійне страхування ", в залежності від того, працює одержувач пенсії чи ні. Відповідно, зміна цього стану (звільнення або працевлаштування) може суттєво вплинути на рівень пенсійного забезпечення, а саме призвести до зменшення або збільшення розміру пенсії, а при несвоєчасному повідомленні пенсіонером органів Пенсійного Фонду про такі обставини - до накопичення значних безпідставно одержаних сум пенсій, які доведеться відшкодовувати.
             Відповідно до ст. 16 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено обов'язок пенсіонерів повідомляти управління Пенсійного фонду про зміну даних, що вносяться до її персональної облікової картки в системі персоніфікованого обліку та Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування, виїзд за межі держави та про обставини, що спричиняють зміну статусу застрахованої особи, протягом десяти днів з моменту їх виникнення. Такого змісту заяву підписує кожен пенсіонер при призначенні пенсії, надбавок та підвищень до неї.
Працюючі пенсіонери не мають права на підвищення пенсії у разі збільшення прожиткового мінімуму. Тим, хто працює, перерахунок пенсії зроблять лише після звільнення з роботи — за тим прожитковим мінімумом для непрацездатних, який діятиме на дату звільнення.
Пенсіонери, які є фізичними особами - підприємцями або працюють на умовах, передбачених законодавством, у фізичних осіб-підприємців, належать до категорії працюючих  пенсіонерів.  Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам з 01.04.2018 здійснюється автоматично кожного року.

              Відповідно до статті 50 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку. Розмір відрахування з пенсії обчислюється з суми, що належить пенсіонерові до виплати.


               Шановні пенсіонери! Щоб запобігти переплати пенсії у зв'язку з працевлаштуванням, необхідно повідомити про це управління Пенсійного фонду письмово та надати документи, що підтверджують дату прийому на роботу. Адже легше попередити безпідставне одержання Вами пенсійних виплат, ніж утримувати суми переплат.
Звертаємо увагу пенсіонерів, які проходили реєстрацію підприємницької діяльності, але з різних причин не займалися нею. До того моменту, поки вами не буде надано довідку-повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, в органах Пенсійного фонду Ви обліковуєтесь працюючими пенсіонерами. А це впливає на Ваше пенсійне забезпечення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь