Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 28.01.2019 11:09
Кількість переглядів: 344

Фото без опису

До закінчення дії тимчасового порядку оформлення транспортних засобів на іноземній реєстрації – 119 днів

Період дії Тимчасового порядку виконання митних формальностей під час здійснення митного оформлення транспортних засобів для їх вільного обігу на митній території України завершиться через 119 днів.

Після закінчення вказаного періоду набирають чинності зміни до статей 469, 470, 481 Митного кодексу України, статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення та ряду змін до законів України «Про дорожній рух», «Національну поліцію».

Відповідно до зазначених змін, за керування водієм транспортним засобом, щодо якого порушено строки тимчасового ввезення та/або переміщення в митному режимі транзиту, використання таких транспортних засобів для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні, передачу у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозили такі транспортні засоби на митну територію України або не поміщували в митний режим транзиту, передбачено штраф у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У випадку повторного вчинення порушення - штраф у розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Зазначені зміни також визначають порядок дій Нацполіції під час виявлення фактів неправомірного керування транспортними засобами, щодо яких порушено обмеження, встановлені Митним кодексом України.

До Національної поліції України в автоматизованому режимі подаватиметься інформація про строки тимчасового ввезення та транзиту автомобілів та осіб, які їх ввезли. І, у разі наявності інформації про порушення строків державної реєстрації та перебування на території України, поліцейські матимуть право зупиняти такі транспортні засоби.

Переобладнали транспортний засіб на газ – приходьте за податковою знижкою

Згідно з п. п. 166.3.7 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку у зв’язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива.

Відповідно до п. п. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПКУ до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).

При цьому процедура переобладнання транспортних засобів, зокрема, для роботи на газовому моторному паливі та альтернативних видах рідкого і газового палива, встановлена Порядком переобладнання транспортних засобів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2010 року №607 із змінами та доповненнями, відповідно до п. 13 якого після переобладнання транспортного засобу власник або його представник обирає організацію з оцінки відповідності та подає заяву про проведення оцінювання відповідності транспортного засобу, що переобладнаний, вимогам правил, нормативів і стандартів України, а також умовам (вимогам), викладеним у документі про погодження (далі – заява про проведення оцінювання). За результатами такого оцінювання видається:

- сертифікат відповідності – для переобладнаних автобусів та транспортних засобів, які переобладнані (за винятком транспортних засобів, переобладнаних для роботи на газовому моторному паливі та альтернативних видах рідкого і газового палива) суб’єктом господарювання, що має нормативно-технічну документацію на відповідний вид переобладнання, узгоджену з Міністерством внутрішніх справ України та Міністерством інфраструктури України, і свідоцтво про погодження конструкції транспортного засобу щодо забезпечення безпеки дорожнього руху;

- акт технічної експертизи або сертифікат відповідності – для транспортних засобів, що переобладнані в індивідуальному порядку, а також для роботи на газовому моторному паливі та альтернативних видах рідкого і газового палива.

Отже, фізична особа, яка здійснила переобладнання транспортного засобу та використовує біопаливо (біоетанол, біодизель, стиснутий або скраплений газ та інші види біопалива) з метою отримання податкової знижки повинна подати документи, які підтверджують витрати, здійснені для переобладнання транспортного засобу, сертифікат відповідності для транспортного засобу, що був переобладнаний, та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт).

Розстрочення та відстрочення податкового боргу: механізм здійснення

Контролюючі органи мають право надавати відстрочення та розстрочення податкового боргу на підставі заяви платника податків, прийнятого контролюючим органом відповідного рішення та укладеного договору про розстрочення (відстрочення) податкового боргу.

Крім того, відповідно до п. 65 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) тимчасово (до 01 січня 2020 року) контролюючий орган за заявою платника податку надає розстрочення (рівними частинами) сплати податку на додану вартість на термін, зазначений у заяві платника податку, але не більше 24 календарних місяців, без нарахування процентів, пені та штрафів, визначених ПКУ, при ввезенні на митну територію України з поміщенням в митний режим імпорту обладнання та комплектуючих, що класифікується за визначеними у п. 65 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ товарними підкатегоріями згідно з УКТ ЗЕД.

При наданні розстрочення сплати податку на додану вартість норми ст. 100 ПКУ не застосовуються.

Порядок надання розстрочення сплати податку на додану вартість та застосування забезпечення відповідно до п. 65 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ встановлюється Кабінетом Міністрів України.

При цьому розстрочення сплати податку на додану вартість згідно з п. 65 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ не надається при ввезенні на митну територію України у митному режимі імпорту обладнання, якщо воно має походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом України та/або визнаної державою-агресором по відношенню до України згідно із законодавством, або ввозиться з території такої держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом України.

Єдиноподатники Тернопілля поповнили бюджет на 560,5 млн гривень

Впродовж 2018 року суб’єкти господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, сплатили до бюджету 560 млн 454,8 тис. грн єдиного податку. Порівняно з 2017 роком надходження цього платежу зросли на 123 млн 754,7 тис. гривень.

Значна частка сплаченого податку – внесок приватних підприємців. Впродовж січня-грудня минулого року вони сплатили 331 млн 512,9 тис. грн єдиного податку, шо на 77 млн 87,1 тис. грн більше, ніж позаторік.

Юрособи-спрощенці перерахували у 2018 році 76 млн 697,5 тис. грн єдиного податку. Порівняно з 2017 роком надходження зросли на 15 млн 377,5 тис. гривень.

Платники фіксованого сільськогосподарського податку, а це четверта группа спрощенців, сплатили минулоріч 152 млн 244,4 тис. грн єдиного податку, а це на 31 млн 290,1 тис. грн більше, ніж у січні-грудні 2017 року.

Нагадаємо, що спрощена система оподаткування – це особливий механізм справляння податків і зборів, що замінює сплату окремих податків і зборів на сплату єдиного податку з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності. Спрощена система оподаткування регулюється гл. 1 р. XIV Податкового кодексу.

Кількість розмитнених Тернопільською митницею ДФС автомобілів сягнула понад 2,6 тисяч

З початку дії Законів України №2611-VIII та №2612-VIII, які запровадили новий порядок митного оформлення транспортних засобів на іноземній реєстрації, Тернопільською митницею ДФС оформлено 2625  транспортних засобів. З них 1377 автомобілів, ввезених на митну територію України в період з 1 січня 2015 до 25 листопада 2018 - «євроблях». До бюджету надійшло 162,2 млн гривень.

У Тернопільській митниці ДФС нагадують громадянам що, через 29 днів, тобто 22 лютого 2019 року спливає термін пільгового періоду застосування ставки акцизного податку (коефіцієнт 0,5) для митного оформлення автомобілів на іноземній реєстрації. Після його завершення власники таких авто будуть сплачувати акцизний податок за повною ставкою, як це передбачено чинним законодавством.

Також 24 травня 2019 року закінчується період, після якого при перевищенні строку транзиту або тимчасового ввезення транспортного засобу на іноземній реєстрації більше ніж на 30 діб власнику такого автомобіля загрожує штраф у розмірі 170 тис. грн або конфіскація транспортного засобу за рішенням суду.

Громадянам, які мають транспортні засоби на іноземній реєстрації, радять не зволікаючи, скористатися пільгами та ставати законними власниками придбаних автомобілів.

Легалізувати свій транспортний засіб можна у двох місцях: відділ митного оформлення №1 митного посту «Тернопіль – центральний», який знаходиться за адресою вул. Текстильна, 28а, м. Тернопіль або ж відділ митного оформлення №2 митного посту «Тернопіль – центральний» -  вул. Текстильна, 38, м. Тернопіль.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь