Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 27.02.2019 11:28
Кількість переглядів: 399

Фото без опису

До уваги власників автомобілів на іноземній реєстрації

У Тернопільській митниці ДФС нагадують громадянам, 22 лютого 2019 року о 24.00 год. 00 хв. закінчується період дії перехідних положень Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів із застосуванням коефіцієнта 0,5.

Тобто вже 23 лютого 2019 року при митному оформленні транспортних засобів громадян акцизний податок стягуватиметься у повному обсязі, як це передбачено чинним законодавством.

Для громадян, котрі планують легалізувати свій автомобіль, у зоні діяльності митниці функціонує два місця, де здійснюють оформлення транспортних засобів. Тож варто звернутися у відділ митного оформлення №1 митного посту «Тернопіль – центральний», який знаходиться за адресою вул. Текстильна, 28 а, м. Тернопіль, або ж відділ митного оформлення №2 митного посту «Тернопіль – центральний» - вул. Текстильна, 38, м. Тернопіль.

При виникненні запитань щодо особливостей ввезення та розмитнення транспортних засобів на іноземній реєстрації телефонуйте на номер «гарячої лінії» (0352) 43-03-21, яка діє у  Тернопільській митниці ДФС.

З метою уникнення небажаних черг під час оформлення транспортних засобів на іноземній реєстрації, пов’язаних із закінченням періодів дії перехідних положень Податкового та Митного кодексів України, у Тернопільській митниці ДФС встановлено графік роботи посадовим особам, які здійснюють митне оформлення автомобілів громадян з понеділка по п’ятницю включно з 9.00 год. до 22.00 год. та у вихідні дні.

 Запит про надання витягу з реєстру центрів сервісного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій в Електронному кабінеті

В межах виконання заходів зі створення Реєстру центрів сервісного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій (далі – реєстр ЦСО), що передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2004 року № 601 «Про затвердження Порядку технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій», запроваджено новий електронний сервіс, який надає можливість виробникам РРО та центрам сервісного обслуговування РРО (далі – ЦСО) подати запит про надання витягу з Реєстру ЦСО (далі – запит) та отримати витяг з Реєстру ЦСО (далі – витяг) в електронному форматі.

Форми запиту та витягу затверджуються наказом Міністерства фінансів України «Про затвердження порядків ведення реєстру екземплярів реєстраторів розрахункових операцій та реєстру центрів сервісного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій» (далі – наказ), проект якого оприлюднений на офіційному веб-сайті Мінфіну за адресою: www.minfin.gov.ua/news/view/proekty-rehuliatornykh-aktiv-dlia-obhovorennia-2019?category=aspekti-roboti&subcategory=reguljatorna-aktivnist.

Подати запит можна через приватну частину (особистий кабінет) Електронного кабінету з використанням електронного цифрового підпису
будь-якого Акредитованого центру сертифікації ключів.

Для цього виробнику РРО чи ЦСО в приватній частині Електронного кабінету в меню «Введення звітності» необхідно обрати форму «Запит про надання витягу з реєстру центрів сервісного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій за ф. № 2-РЦСО» (J1317201), заповнити її, підписати та надіслати.

Реєстраційні дані суб’єкта господарювання, який направляє запит, заповнюються автоматично.

Підтвердженням подання запиту до ДФС є отримання першої квитанції в електронному вигляді, в якій зафіксовані дата та час подання запиту.

Витяг з реєстру центрів сервісного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій за ф. №3-РЦСО (J1417201) можна переглянути у вкладці «Вхідні/вихідні документи».

Заповнення та подання запиту здійснюється в тестовому режимі, який триватиме до моменту набрання чинності наказом.

Про початок функціонування реєстру центрів сервісного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій буде повідомлено додатково.

Про місцеві податки і збори – бухгалтерам територіальних громад

Особливості змін у податковому законодавстві, які вступили в дію з січня 2019 року, стали основною темою навчання бухгалтерів сільських, селищних та міських рад, яке відбулося нещодавно. Проводився захід у Тернопільському регіональному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації органів державної влади та місцевого самоврядування. Про новації законодавчих змін учасникам навчання розповідали головні державні ревізори-інспектори управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Тернопільській області Зоряна Костів та Віктор Орнатовський.

Фахівці фіскального відомства детально розповіли про нарахування та сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, єдиного податку. Вони наголосили на тому, що детінізація доходів та легалізація найманої праці сприятиме додатковим надходженням податку на доходи фізичних осіб до місцевих скарбниць.

Працівники обласного фіскального відомтсва принагідно нагадали присутнім, що триває кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2018 році. Громадянам необхідно подати декларацію про отримані доходи до 2 травня 2019 року. А ось декларацію для отримання податкової знижки можна подавати до кінця поточного року.

http://tr.sfs.gov.ua/data/material/000/284/369205/img/5c6fb09b982a2.jpgУвагу слухачів лектори акцентували на особливостях нарахування та сплати єдиного внеску. Зокрема, з 1 січня 2019 зросла максимальна величина бази нарахування ЄСВ. Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску на 2019 рік з 1 січня становить – 62595,00 грн (4173 х 15).

Мінімальний страховий внесок з 1 січня 2019 року становить 918,06 грн. Нарахований за звітний період (місяць) ЄСВ до сплати не може бути меншим за розмір мінімального страхового внеску. Вони також нагадали, що єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

На запитання слухачів було надано чіткі та детальні роз’яснення.

Щодо сплати екологічного податку у 2019 році та IV квартал 2018 року

Платники екологічного податку сплачують у 2019 році (у т. ч. за IV квартал 2018 року) суми екологічного податку, що справляється за викиди, крім викидів двоокису вуглецю в атмосферне повітря, скиди забруднюючих речовин та розміщення відходів до місцевих бюджетів, відкритих в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, на коди бюджетної класифікації:

- 19010100 – екологічний податок, який справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення (за винятком викидів в атмосферне повітря двоокису вуглецю);

- 19010200 – надходження від скидів забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти;

- 19010300 – надходження від розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах, крім розміщення окремих видів відходів як вторинної сировини;

- 19011000 – екологічний податок, який справляється за викиди в атмосферне повітря двоокису вуглецю стаціонарними джерелами забруднення.

Екологічний податок, який справляється за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) та/або тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензій строк сплачується платниками екологічного податку до державного бюджету на код бюджетної класифікації – 19010400.

Органи, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, забезпечують розподіл зарахованих коштів на вищевказані коди бюджетної класифікації у співвідношенні, визначеному Бюджетним кодексом України:

- 45 відсотків екологічного податку – до загального фонду Державного бюджету України (крім екологічного податку, що справляється за викиди в атмосферне повітря двоокису вуглецю стаціонарними джерелами забруднення, який зараховується до загального фонду державного бюджету у повному обсязі; екологічного податку, що справляється за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) та/або тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад встановлений особливими умовами ліцензії строк, який зараховується до спеціального фонду державного бюджету у повному обсязі);

- 55 відсотків – до спеціального фонду місцевих бюджетів (крім екологічного податку, що справляється за утворення радіоактивних відходів), у тому числі:

до сільських, селищних, міських бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, – 25 відсотків;

обласних бюджетів – 30 відсотків;

бюджету міста Києва – 55 відсотків.

Уточнення за новою формою: період для подання платникам податку на прибуток

У зв’язку з набуттям 14.12.2018 чинності наказом Міністерства фінансів України від 19.10.2018 №842 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» розроблено та впроваджено оновлену форму податкової декларації з податку на прибуток підприємств (ідентифікатор форми J0100117 для юридичних осіб).

Відповідно до п. 50.1 ст. 50 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Таким чином, у разі необхідності внесення змін до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств (далі – Декларація) за минулі податкові (звітні) періоди у порядку, визначеному ст. 50 ПКУ, до 01.04.2019 платники податку матимуть можливість подавати уточнюючі Декларації за ідентифікаторами форм J0108104, J0100116 та J0100516.

При виправленні помилок за податкові (звітні) періоди 2015-2017 років суб’єктами господарювання – виробниками сільськогосподарської продукції, якими було обрано річний податковий (звітний) період відповідно до п. п. 137.4.1 п. 137.4 ст. 137 ПКУ, такі платники в уточнюючих Деклараціях обов’язково проставляють позначку у рядку «виробника сільськогосподарської продукції» у полі 9 «Особливі відмітки» заголовної частини Декларації та можуть використовувати ідентифікатор форми J0100516, що буде діяти до 01.04.2019, а у подальшому – нову форму за ідентифікатором J0100117.

Після 01.04.2019 уточнюючі Декларації прийматимуться тільки за новою формою (за ідентифікатором J0100117).

Згідно з п. 50.1 ст. 50 ПКУ якщо після подачі Декларації за звітний період платник податків подає нову Декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання Декларації за такий самий звітний період, то штрафи, визначені у п. 50.1 ст. 50 ПКУ, не застосовуються.

При поданні платником за 2018 рік Декларації за новою формою за ідентифікатором форми J0100117 до закінчення граничного строку подання (01.03.2019 включно), податкові зобов’язання визначаються за Декларацією, що подана останньою, незважаючи на наявність раніше поданої за ідентифікатором форми J0108104 або J0100116.

Вказані роз’яснення надані листом ДФС від 13.02.2019 №4622/7/99-99-15-02-01-17 щодо технічної можливості подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2018 рік за новою формою.

Як перевозити громадянам готівку через митний кордон України

Порядок ввезення, пересилання на митну територію України, вивезення, пересилання з митної території України або транзит через митну територію України фізичними особами готівкової валюти і банківських металів регламентується Положенням про транскордонне переміщення валютних цінностей, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 03 січня 2019 року №3 (далі - Положення).

Відповідно до п. п. 1 п. 2 Положення готівкова валюта - це готівкова валюта України і готівкова іноземна валюта у вигляді банкнот і монет, що перебувають в обігу та є законним платіжним засобом на території відповідної держави, банкноти і монети, вилучені з обігу або такі, що вилучаються з нього, але підлягають обміну на грошові знаки, які перебувають в обігу.

Перерахунок сум готівкової валюти і вартості банківських металів у євро для вимог Положення здійснюється за офіційним курсом гривні до євро, установленим Національним банком України, або за крос-курсом, визначеним згідно з офіційним курсом гривні до відповідних іноземних валют і банківських металів, установленим Національним банком, на день перетинання митного кордону України або на день пересилання готівкової валюти, банківських металів (п. 3 Положення).

Фізична особа ввозить в Україну та вивозить за межі України готівкову валюту і банківські метали в сумі/вартістю, що не перевищує в еквіваленті 10000 євро, без письмового декларування митному органу (п. 5 Положення).

Фізична особа ввозить в Україну та вивозить за межі України готівкову валюту і банківські метали в сумі/вартістю, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 10000 євро, за умови її письмового декларування митному органу в повному обсязі (п. 6 Положення).

Фізичні особи здійснюють декларування переміщення готівкової валюти і банківських металів у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України (п. 3 Положення).

Пересилання в Україну/з України готівкової валюти і банківських металів у міжнародних поштових відправленнях здійснюється виключно з оголошеною їх вартістю (п. 14 Положення).

Пересилання в Україну, з України готівкової валюти і банківських металів у міжнародних поштових відправленнях здійснюється на умовах та в порядку, встановленому, зокрема, пп. 5, 6 Положення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь