Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 03.12.2018 11:42
Кількість переглядів: 402

Фото без опису

Транзитні кошти в підприємця на загальній системі оподаткування: що з доходом

 

Відповідно до п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу України об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.

Тобто до складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла фізичній особі - підприємцю як в грошовій, так і в натуральній формі, а саме:

- виручка у вигляді безготівкових грошових коштів, що надійшли на банківський рахунок чи в готівковій формі безпосередньо підприємцю чи його працівникам на місці здійснення розрахунків (в т.ч. відсотки банку);

- виручка в натуральній (негрошовій формі);

- суми штрафів і пені, отримані від інших суб’єктів підприємництва за договорами цивільно-правового характеру за порушення умов договорів та інші доходи, які пов’язані із здійсненням підприємницької діяльності.

Транспортно-експедиторська послуга - це робота, що безпосередньо пов’язана з організацією та забезпеченням перевезень експортного, імпортного, транзитного або іншого вантажу за договором транспортного експедирування.

Експедитор (транспортний експедитор) - суб’єкт господарювання, який за дорученням клієнта та за його рахунок виконує або організовує виконання транспортно-експедиторських послуг, визначених договором транспортного експедирування.

За договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов’язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов’язаних з перевезенням вантажу.

Платою експедитору вважаються кошти, сплачені клієнтом експедитору за належне виконання договору транспортного експедирування.

У плату експедитору не включаються витрати експедитора на оплату послуг (робіт) інших осіб, залучених до виконання договору транспортного експедирування, на оплату зборів (обов’язкових платежів), що сплачуються при виконанні договору транспортного експедирування.

Підтвердженням витрат експедитора є документи (рахунки, накладні тощо), видані суб’єктами господарювання, що залучалися до виконання договору транспортного експедирування, або органами влади.

Враховуючи суть договору транспортного експедирування, кошти, що надходять фізичній особі – підприємцю, який за дорученням клієнта та за його рахунок виконує або організовує виконання транспортно-експедиторських послуг, не є його власністю і відповідно не включаються до загального оподатковуваного доходу. Доходом такого платника є плата за виконання договору транспортного експедирування.

 

Перший зимовий місяць принесе зміни для платників ПДВ

 

Кременецьке управління ГУ ДФС у Тернопільській області нагадує, що з 1 грудня 2018 року, набирає чинності Наказ Міністерства фінансів України від 17.09.2018 №763, яким внесено зміни до форми податкової накладної та розрахунку коригування.

Так, ДФС України надала роз’яснення щодо нових правил складання податкових накладних/розрахунків коригування. У листі роз’яснили такі моменти:

- зміни у формах податкової накладної та розрахунку коригування;

- зміни в порядку заповнення заголовної частини податкової накладної та розрахунку коригування;

- заповнення графи розділу Б податкової накладної та розрахунку коригування «Сума податку на додану вартість»;

- складання розрахунку коригування до податкової накладної для виправлення помилок в реквізитах заголовної частини податкової накладної і виправлення помилки в індивідуальному податковому номері отримувача (покупця);

- зазначення у розрахунку коригування до податкової накладної причини коригування та груп коригування;

- особливості складання розрахунку коригування до помилково складених податкових накладних.

Також надано роз’яснення про податкові накладні та розрахунки коригування, які складено до 1 грудня (в т.ч. заблокованих).

Детально про це йдеться у листі ДФС України від 27.11.2018 №36942/7/99-99-15-03-02-17.

 

Підприємець призваний на строкову службу: звітність та сплата єдиного податку

 

Відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» за громадянами України, які, зокрема, призвані на строкову військову службу, не припиняється державна реєстрація підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців.

Згідно з п. 296.2 ст. 296 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники єдиного податку першої та другої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду, в якій відображаються обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, визначені п. 295.1 ст. 295 ПКУ.

Платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця (п. 295.1. ст. 295 ПКУ).

Платники єдиного податку третьої групи подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду та сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал (п. 296.3 ст. 296, п. 295.3 ст. 295 ПКУ).

Пунктом 49.2 ст. 49 ПКУ встановлено, що платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Цей абзац застосовується до всіх платників податків, в тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності.

ПКУ та іншими законодавчими актами України не передбачено звільнення фізичних осіб – підприємців платників єдиного податку першої – третьої груп, які призвані на строкову військову службу, від сплати єдиного податку та подання податкової декларації платника єдиного податку.

Водночас призвані на строкову службу фізичні особи – підприємці платники єдиного податку першої – третьої груп, які перебувають на обліку в органах ДФС, та протягом звітного періоду не отримували доходи і не мають об’єктів оподаткування, що підлягають декларуванню, не зобов’язані подавати податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця. При цьому фізичні особи – підприємці платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Що стосується платників єдиного податку третьої групи, у яких протягом звітного періоду відсутні доходи, що підлягають оподаткуванню єдиним податком, але у попередніх звітних періодах цього ж року було отримано та задекларовано дохід, то за поточний звітний період платники повинні наростаючим підсумком задекларувати отриманий ними раніше дохід (без сплати єдиного податку).

 

 

 

Наймолодшому підприємцю Тернопільщини – 16 років

 

Підприємництво — самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність із метою досягнення економічних та соціальних результатів та одержання прибутку. Відтак підприємцями стають сміливі люди, які беруть на себе відповідальність за особисті успіхи та забезпечують роботою інших.

Станом на кінець листопада цього року на обліку в Головному управлінні ДФС у Тернопільській області перебувають 33 757 приватних підприємців, з яких 19 176 чоловіків та 14 581 жінка.

Більшість підприємців за віком до 40 років - 14 800 осіб. Тих, хто здійснює підприємницьку діяльність у більш зрілому віці, старші 50 років – 10 261.

Вік наймолодшого підприємця 16 років. Він зареєстрований в Шумському районі.

Нагадуємо, що відповідно до статті 50 Цивільного кодексу України право на здійснення підприємницької діяльності, яку не заборонено законом, має фізична особа з повною цивільною дієздатністю. На підставі статті 34 та статті 35 цього ж  кодексу фізична особа, яка досягла вісімнадцяти років (повноліття), має повну цивільну дієздатність. Проте повна цивільна дієздатність може бути надана особі, яка досягла шістнадцяти років і яка бажає займатися підприємницькою діяльністю. За наявності нотаріально засвідченої згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальників або органу опіки та піклування така особа може бути зареєстрована як підприємець. У цьому разі фізична особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця. 

 

На Тернопільщині припинили діяльність нелегальних автозаправок

Співробітниками податкової міліції Головного управління ДФС у Тернопільській області за процесуального керівництва прокуратури області припинено діяльність мережі 4 нелегальних автозаправних станцій. Їх діяльність забезпечував мешканець обласного центру.

Як повідомив заступник начальника управління-начальник штабу оперативного управління ДФС в області Юрій Парило, дві із нелегальних АЗС були стаціонарними. Обладнання інших двох, а це - ємкості для пально-мастильних матеріалів, паливно-роздавальні колонки, комунікації, фільтри - було встановлено у вантажних фургонах, які приїздили до клієнтів за викликом.

За результатами санкціонованих обшуків вилучено дизельне пальне в орієнтовній кількості 42,5 тис. літрів, два вантажних фургони, обладнаних як «мобільні» АЗС, сідловий тягач з автоцистерною , який здійснював перевезення пального до нелегальних автозаправок.

Загальна вартість вилучених із незаконного обігу товарно-матеріальних цінностей становить 3,8 млн гривень

Вирішується питання про демонтаж обладнання нелегальних автозаправних станцій.

Триває досудове розслідування.

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь