Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

АНАЛІЗ СТАНУ ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ  І ПРОФІЛАКТИЧНОЇ РОБОТИ В РАЙОНІ ЗА 9 МІСЯЦІВ 2017 РОКУ

Дата: 13.11.2017 11:55
Кількість переглядів: 627

АНАЛІЗ СТАНУ ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ 

І ПРОФІЛАКТИЧНОЇ РОБОТИ В РАЙОНІ ЗА 9 МІСЯЦІВ 2017 РОКУ

За 9 місяців 2017 року в районі сталось три нещасні випадки на виробництві в тому числі один зі смертельним наслідком. Нещасні випадки ставались у ДП «Кременецьке лісове господарство» де працівник був інфікований укусом кліща під час виконання службових обов’язків,  у ТОВ «Крем Буд» де працівник отримав травму в результаті падіння з висоти під час виконання робіт на будівництві, а також у                ДНЗ «Почаївське ВПУ» де працівника було знайдено у непритомному стані в одному з приміщень закладу і  після госпіталізації за декілька днів він помер. За аналогічний період 2016 року в районі було зареєстровано одну виробничу травму.

Крім того в районі сталось чотири нещасні випадки, які кімісіями з розслідування цих випадків не були пов’язані з виробництвом, в тому числі три зних зі смертельним наслідком. Два такі нещасні випадки зі смертельним наслідком стались у Кременецькій гуманітарно-педагогічній академії ім. Тараса Шевченка. Один нещасний випадок стався у ТОВ «Кремліс» з особою, яка працювала за цивільно-правовою угодою та отримала травму ноги під час трелювання лісу.  Ще один випадок стався у ФОП П’ясецького О.Е. з працівником, який теж працював за цивільно-правовою угодою і помер в робочий час в результаті приодньої смерті.

Для порівняння, в наших сусідів: в Лановецькому районі сталось два нещасні випадки, в Шумському – один, в Збаразькому районі – нещасні випадки на виробництві не зафіксовані.

На рівні області за 9 місяців 2017 року на виробництві зареєстровано 42 нещасні випадки при яких потерпіло 46 працівників, в т.ч. 4 смертельно, а також виявлено 1 професійне захворювання. В порівнянні з аналогічним періодом 2016 року рівень загального травматизму збільшився на 10 випадків, травмовано більше на 14 чоловік,  рівень смертельного травматизму збільшився  на 2 випадки,  а профзахворювань у минулому році виявлено не було. Крім того 19 нещасних випадків розслідуванням визнано, як не пов’язані з виробництвом,  а 7 випадків знаходяться в стадії розслідування.

Протягом звітного періоду страхувальникам надавалась організаційно-консультативна і методична допомога. Проводились заходи з пропаганди безпечних і нешкідливих умов праці. Було опубліковано 17 публікацій в засобах масової інформації з актуальних питань безпеки праці. Розповсюджено та надано допомога в розробленні понад 450 примірників нормативних актів з охорони праці. Надано страхувальникам і спеціалістам з охорони праці 61 консультацій і роз'яснень.

Аналізуючи виробничий травматизм, привертає увагу значна кількость травм на підприємствах, які комісіями з розслідування нещасних випадків не були пов’язані з виробництвом. Однією з причин цього є те, що між працівником і роботодавцем укладається цивільно-правова угода, а відповідно до ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»,  страхуванню від нещасного випадку  підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту). Тому працівники з якими укладено цивільно-правові угоди в разі отримання травми не зможуть отримати страхові виплати передбачені законодавством. Тому користуючись нагодою хочеться нагадати як працівникам так і роботодавцям, що лише укладання трудового договору та сплата єдиного соціального внеску дає право працівнику на отримання виплат за втрачене здоров’я на виробництві.

Нагадуємо, що згідно з чинним законодавством для своєчасного і ефективного проведення розслідування нещасних випадків, роботодавцям протягом доби необхідно повідомляти про травмування працівників відділення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві (тел. 2-38-14 або 0672086477).

О. МИХАЛЬЧУК,     страховий експерт з охорони праці Кременецького відділення

 

 управління виконавчої дирекції Фонду соціального

 страхування України в Тернопільській області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь