Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

ШАНОВНІ КРЕМЕНЧАНИ!

Дата: 04.02.2019 12:40
Кількість переглядів: 478

Фото без опису

Сьогодні Кременецьким краєзнавчим музеєм відкриваються давно забуті сторінки славетного життя нашого міста та краю! Неймовірно чудова новина виявлена в наслідок наукових досліджень.

На початку минулого століття Кременець продовжував бути освітнім та культурним центром, не втративши статусу Волинських Афін. Саме в Кременці на той час виходило два унікальних періодичних видання:
 – сатиричний журнал «Кременецкая искра» (1910-1914 рр) редактором якого був вчитель кременецького однокласного міського училища ім. М.Гоголя  Кирило Карпович Деденко;
- літературно-науковий журнал «Возрождение» (1906-1908 рр) редактором цього часопису був Микола Ришковський – колезький радник, начальник Кременецької поштово-телеграфічної контори.

Нам відомо, що неповні комплекти цих видань зберігаються в Санкт-Петербурзі в Російській національній бібліотеці, у друкованому вигляді в Російському журнальному фонді за адресою пл. Островського, буд.1. (за цю інформацію ми дуже вдячні кременчанину Роману Сердечному). В Україні вдалося віднайти лише один погано збережений екземпляр журналу «Возрождение», який знаходиться в Києві у Національній бібліотеці України ім. В.Вернадського.

Кременецький краєзнавчий музей з великим проханням звертається до кременчан допомогти в подальших дослідженнях цих періодичних видань. Можливо у когось в домашніх архівах збереглися будь-які відомості про редакторів, працівників цих видань тощо. Можливо у вас є родина чи близькі друзі, які сьогодні мешкають в Санкт-Петербурзі та зголосяться до співпраці.

З приводу цього питання, будь ласка, звертайтеся до директора Кременецького краєзнавчого музею Андрія Левчука.
 За адресом: м. Кременець, вул. Шевченка, 90,
 тел.: 22738; ст.: 068-356 -4141;
 e-mail: kremenetsmuseum@gmail.com ,
 сторінка у фейсбуці https://www.facebook.com/kremenetsmuseum/


Підпис до фото:
Це бланк журналу «Возрождение» на якому в 1908 році визначний український ілюстратор Амвросій Ждаха робив свої відомі «Нариси Євангліївських сцен». Саме з цього бланку, який знаходиться в Одеському історико-краєзнавчому музеї, нами розпочалися в 2018 році пошуки кременецьких видань. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь