Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Презентовано ґендерну стратегію системи безоплатної правової допомоги

Дата: 30.11.2018 12:49
Кількість переглядів: 393

Фото без опису

Подолати ґендерні стереотипи та гарантувати рівні можливості для чоловіків і жінок у доступі до правової допомоги. Така мета ґендерної стратегії системи надання безоплатної правової допомоги «Рівні партнери». Документ був презентований 27 листопада.

Дві третини клієнтів, які звертаються до системи БПД у цивільних та адміністративних справах – це жінки. Очевидно, що розуміння потреб жінок у сфері правосуддя та ефективне реагування на проблеми, з якими вони стикаються, вимагають від системи поглиблених знань у сфері ґендерної рівності.

«Хто є клієнтами системи БПД? Це найбільш вразливі прошарки населення. Зокрема, це люди, які потрапили у зону військового конфлікту. Більшістю серед внутрішньо переміщених осіб є жінки. Ми маємо зрозуміти, які принципи, зокрема ґендерні, повинні закладати у роботу», – зауважив заступник Міністра юстиції Денис Чернишов.

Він зазначив, що поняття «ґендерна рівність» стосується не лише жінок, а й чоловіків, адже постраждалими від домашнього насильства є також чоловіки. А серед жінок є злісні неплатники аліментів.

«Саме з цією метою система безоплатної правової допомоги ініціювала розроблення ґендерної стратегії «Рівні партнери». Наше завдання – подолати ґендерні стереотипи та упередження, які роками насаджувалися у суспільстві та подавалися як норма. Гарантувати рівні можливості для чоловіків і жінок у доступі як до правової допомоги, так і для реалізації можливостей, які існують для них під час роботи у системі БПД», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Ґендерна стратегія має два паралельні напрями – дотримання ґендерної рівності як усередині системи БПД, так і в роботі з її клієнтами.

«Той підхід, який запроваджує система надання БПД, розробивши ґендерну стратегію, і маючи план запровадити її у свою діяльність, є практичним втіленням сучасного підходу до формування та реалізації ґендерної політики в Україні», – підкреслила Урядова уповноважена з питань ґендерної політики Катерина Левченко.

Вона наголосила на важливості політики забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків як складової реформ, що впроваджуються в Україні. А також розповіла про кроки, здійснені державою в цьому напрямі.

«Вдячний Координаційному центру, Міністерству юстиції, канадським та українським експертам за внесок у розробку цієї стратегії. Це дуже важливий документ. Включення ґендерної політики у роботу міністерств, проектів відповідає і нашому канадському пріоритету, нашій феміністичній політиці закордонної допомоги і співпраці», – зазначив Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук.

Він підкреслив, що Уряд Канади сподівається, що наші країни й надалі активно співпрацюватимуть, як у межах проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», так і інших.

«Ґендерна стратегія системи надання безоплатної правової допомоги включає в себе найкращий міжнародний, у тому числі канадський досвід, а також відповідає як потребам системи безоплатної правової допомоги, так і загалом Уряду України щодо забезпечення рівних прав та можливостей чоловіків та жінок», – зауважила менеджерка проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» Оксана Кікоть.

За її словами, проект буде радий і надалі підтримувати Координаційний центр, тепер вже у впровадженні ґендерної стратегії. Оксана Кікоть висловила сподівання, що система БПД найближчим часом стане взірцем ґендерної рівності та справедливості не тільки в Україні, а й за її межами.

Ґендерна стратегія системи надання безоплатної правової допомоги була розроблена за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь