Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 21.01.2019 14:52
Кількість переглядів: 334

Фото без опису

Стережіться псевдоподатківців!

На Тернопільщині знову активізувалися шахраї, які, вдаючи посадових осіб територіальних органів ДФС у Тернопільській області, телефонують до керівників підприємств чи підприємців і вимагають матеріальну винагороду за невтручання в господарську діяльність.

Так, днями у Тернополі невідомі особи, називаючись керівником Тернопільського управління Головного управління ДФС у Тернопільській області, телефонували з номера 066-231-34-24 з вимогою сплатити певну суму коштів на розрахунковий рахунок.

ГУ ДФС у Тернопільській області наголошує, що службові особи Тернопільського управління Головного управління ДФС у Тернопільській області жодних вказівок збирати гроші від свого імені чи від імені довірених осіб не давали та давати не можуть.

Проте, як свідчить практика, частина громадян та суб’єктів підприємницької діяльності не перевіряють інформацію і надають грошові кошти зловмисникам, які представляються службовими особами фіскальної служби, та в очах громадськості кидають тінь та негативно впливають на честь та ділову репутацію працівників Державної фіскальної служби загалом.

Тому в ГУ ДФС у Тернопільській області звертаються до платників податків бути обачними, не піддаватися на провокації, а у разі отримання інформації про такі пропозиції, вчинення протиправних дій від імені працівників органів ДФС негайно повідомити відповідний підрозділ Національної поліції за номером телефону 102 або телефонувати за номером «гарячої» телефонної лінії ДФС України «Пульс» 0 800 501 007, напрямок «4». 

Найчастіше звертались приватні підприємці

Впродовж січня-грудня 2018 року посадовими особами територіальних органів ДФС у Тернопільській області проведено 85 особистих прийомів громадян, що на 48 більше, ніж у 2017 році. Зокрема, першим заступником, заступниками ГУ ДФС у Тернопільській області проведено 22 прийоми, іншими посадовими особами Головного управління - 53, начальником митниці - 9, один прийом провели інші посадові особи ДФС.

На особистих прийомах побувало 33 підприємці, стільки ж  громадян іншої категорії (керівники/бухгалтери), 12 осіб, соціальний стан яких не визначено, по 2 безробітних та екс-працівників органів ДФС, звертались також пенсіонер, працівник бюджетної сфери, державний службовець. За результатами проведених особистих прийомів громадянам надано 85 усних роз’ясненнь.

Нагадуємо, що записатись на прийом до посадових осіб Головного управління ДФС у Тернопільській області можна, зателефонувавши на номер: (0352) 43-46-33.

Стипендії, які не підлягають оподаткуванню у новому році

Кременецьке управління ГУ ДФС у Тернопільській області повідомляє, що з 2019 року звільняються від оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором не тільки стипендії, які виплачуються з бюджету.

Так, до п. п. 165.1.26 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) внесено зміни, та сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад'юнкту, не підлягає оподаткуванню, але не вище ніж сума, визначена в абзаці першому пп.169.4.1 ПКУ.

У 2019 році цей поріг становитиме 1921 грн х 1,4=2690 грн. Якщо сума стипендії є більшою, то сума перевищення підлягає оподаткуванню під час її нарахування (виплати) за ставкою 18% та військовим збором - 1,5%. 

Отже, у 2019 році всім навчальним закладам (а не лише бюджетним), які виплачують стипендії студентам, слід врахувати такі позитивні зміни. Нагадаємо, що стипендію (включаючи суму її індексації) відображають у формі №1ДФ за ознакою доходу «150».

Мешканці Тернопільщини задекларували 494 мільйони гривень доходів

У 2018 році 9933 мешканці Тернопільської області  подали податкові декларації про отримані доходи 2017 року. Громадяни, які зобов’язані були задекларувати свої доходи, подали 4777 декларацій. Ще 5156 осіб виявили  бажання   скористатись  правом на податкову знижку. Загальна сума самостійно нарахованих податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб становить 24,3 млн грн, що на 2,2 млн грн більше, ніж у 2017 році.

Варто зазначити, що суттєво зросла кількість громадян, які заявили про отримання іноземних доходів. Так, 140 громадян нашої області, які отримували доходи за кордоном, виконали свій конституційний обов’язок та задекларували  14 млн грн доходу. У 2017 році таких було 90 осіб, а задекларована ними суму доходу складала 9,3 млн гривень. Про отримання інвестиційного прибутку повідомили 23 мешканці області, задекларувавши 44,6 млн грн доходу. Ця сума в 9 разів перевищила аналогічний показник 2017 року - 4,7 млн гривень.  Доходи від продажу нерухомого чи рухомого майна задекларували 1068 громадян на суму 118 млн гривень.  У 2017 році таких декларантів було 806, а сума отриманого доходу -  65 млн гривень.  

Загальна сума задекларованого доходу в 2018 році склала 494 млн гривень. За результатами проведених перерахунків громадянами визначено до сплати 24,3 млн грн податку на доходи фізичних осіб. Ними вже сплачено 23,9 млн грн цього платежу.

Крім цього, 5156 мешканців регіону, які забажали скористатися своїм правом на податкову знижку, у 2018 році задекларували 57,2 млн грн витрат. У 2017 році їх було 4845, а сума витрат – 45,7 млн гривень.

Із них 4398 (85,3%) подали декларації на отримання податкової знижки в зв’язку з понесеними витратами на навчання, 58 – з сплатою відсотків за іпотечними кредитами, 573 – сплатою страхових внесків за договорами довгострокового страхування життя, 18 – витрати по оплаті допоміжних репродуктивних технологій та усиновленню дітей тощо.

За насідками перерахунків цим громадянам нараховано до повернення 9,4 млн грн податку на доходи фізичних осіб, з яких 9 млн грн або 95,6% від визначеної до повернення суми  вже повернено.

Нагадуємо, що з 1 січня 2019 року стартувала деклараційна кампанія. Відтак громадяни, які зобов’язані задекларувати доходи або бажають скористатися своїм правом на податкову знижку, можуть звернутися у фіскальні органи за місцем своєї реєстрації, аби виконати свій конституційний обов’язок.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь