Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

ОДПІ Інформує: Обов’язок фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку –зберігати первинні документи

Дата: 20.11.2017 15:04
Кількість переглядів: 352

Обов’язок фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку –зберігати первинні документи

         Фізичні особи-підприємці платники єдиного податку зобов»язані забезпечити зберігання первинних документів на підставі яких заповнювалися дані Книги обліку доходів та витрат, що використовується для складання податкової декларації платника єдиного податку –фізичної особи-підприємця, або інші первинні документи, які використовуються для складання податкової звітності по іншим податкам і зборам – у разі їх сплати. Такі первинні документи зберігаються не менш як 1095 днів з дня подання податкової декларації платника єдиного податку фізичної особи-підприємця або іншої податкової звітності, для складення якої вони використовують.

            За незабезпечення зберігання первинних документів до платників єдиного податку можуть бути застосовані штрафи відповідно до п.121.1 ст.121 ПКУ.

            При відсутності первинних документів на товари (роботи, послуги), придбані платником ЄП, у разі виявлення факту щодо неутримання податку на доходи фізичних осіб при виплаті доходу громадянам до платників податку застосовуються штрафні санкції, як до податкового агента, передбачені п.127.1 ст.127 ПКУ, та на суму грошового зобов»язання, визначеного контролюючим органом за результатами податкової перевірки, нараховується пеня згідно з п.п.129.1.1 п.129.1 ст.129 ПКУ.

            Згідно із п.п.296.1.1 п.296.1 ст.296 ПКУ від 02.12.2010р. №2755-VI із змінами та доповненнями платники єдиного податку I та  II груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками ПДВ, ведуть Книгу обліку доходів і витрат шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

            Платники єдиного податку третьої групи, які є платниками  ПДВ, ведуть облік доходів та витрат за формою та в порядку, що встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної фінансової політики. Для реєстрації Книги обліку доходів та витрат такі платники єдиного податку подають до контролюючого органу за місцем обліку примірник Книги.

            Платьники податків зобов»язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов»язаних з визначенням об»єктів оподаткування та/або податкових зобов»язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов»язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

            Платники податків зобов»язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов»язаних з визначенням об»єктів оподаткування та/або податкових зобов»язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов»язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

            Платники податків зобов»язані забезпечити зберігання документів, визначених у п.44.1 ст.44 ПКУ, а також документів, пов»язаних із виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контрольні органи, не менш як 1095 днів з дня подання податкової звітності, для складення якої використовуються зазначені документи, а у разі її неподання- з передбаченого ПКУ граничного терміну подання такої звітності.

            При заповненні податкової декларації платник єдиного полдатку фізична особа-підприємець використовує дані книги обліку доходів та витрат, тому їх показники у відповідності до норм п.44.1 ст.44 ПКУ повинні бути підтвердженні первинними документами, які мають право вивчати та перевіряти контролюючі органи під час проведення перевірок згідно із п.п.20.1.6 п.20.1 ст.20 ПКУ.

            Отже, фізичні особи-підприємці-платники єдиного податку зобов»язані забезпечити зберігання первинних документів, на підставі яких заповнюються дані книги обліку доходів та витрат, що використовуються для складання податкової декларації платника єдиного податку фізичної особи-підприємця або іншої податкової звітності, для складання якої вони використовуються.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь