Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 15.03.2019 15:45
Кількість переглядів: 399

Фото без опису

Щоб встигнути обрати спрощену систему оподаткування

Кременецьке управління ГУ ДФС у Тернопільській області повідомляє, що відповідно до п. 291.3 ст. 291 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) фізична особа – підприємець (далі – ФОП) може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою 1 розділу ХIV ПКУ, та реєструється платником єдиного.

Порядок переходу на спрощену систему оподаткування врегульовано ст. 298 ПКУ. Згідно з абзацом першим п. п. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 ПКУ суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. При цьому такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

За умови дотримання платником єдиного податку вимог, встановлених ПКУ для обраної ним групи, платник може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп платників єдиного податку, шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу. При цьому у платника єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартість, анулюється реєстрація платника податку на додану вартість у порядку, встановленому ПКУ, у разі обрання ним першої або другої групи чи ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка включає податок на додану вартість до складу єдиного податку (п. п. 298.1.5 п. 298.1 ст. 298 ПКУ).

Так, 15 березня 2019 року буде останнім днем для подання заяви про перехід на спрощену систему оподаткування з другого кварталу 2019 року.

Відзначимо, що, зокрема, не можуть бути платниками єдиного податку першої-третьої групи фізичні  особи – платники податків, які на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг, крім безнадійного податкового боргу, що виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Для переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до відповідного контролюючого органу заяву про застосування спрощеної системи оподаткування (далі – заява) за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.12.2011 №1675 «Про затвердження форми свідоцтва платника єдиного податку та порядку видачі свідоцтва, форми та порядку подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та форми розрахунку доходу за попередній календарний рік». У заяві, зокрема, зазначається ставка єдиного податку та дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування. 

Запрошуємо громадян до декларування доходів, отриманих у 2018 році

Кременецьке управління ГУ ДФС у Тернопільській області нагадує, що триває кампанія декларування доходів, отриманих фізичними особами – платниками податків протягом 2018 року, під час якої певні категорії фізичних осіб зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація) за 2018 рік та визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) і військового збору.

Так, громадяни зобов’язані включити суму отриманих протягом 2018 року доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати до  01 травня 2019 року річну податкову Декларацію за наслідками звітного 2018 року, а також нарахувати і сплатити до 01 серпня 2019 року ПДФО та військовий збір з таких доходів. 

Визначаємо дохід юридичної особи - платника єдиного податку третьої групи при здійсненні операцій з експорту товарів (робіт, послуг)

Відповідно до п. п. 2 п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України від (далі – ПКУ) доходом платника єдиного податку для юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ.

Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату отримання такого доходу (п. 292.5 ст. 292 ПКУ).

Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (п. 292.6 ст. 292 ПКУ).

Разом з цим, згідно з п. п. 1 п. 24 розділ ІІІ Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого постановою Правління Національного банку України (далі – Положення), обов’язковому продажу на валютному ринку України підлягають надходження в іноземній валюті із-за кордону на користь, зокрема, юридичних осіб – резидентів, які не є банками.

Надходження в іноземній валюті, зазначені в п. 24 розділу III Положення, підлягають обов’язковому продажу на валютному ринку України банкам та/або Національному банку з 07 лютого 2019 року до 28 лютого 2019 року (включно) у розмірі 50 відсотків, з 01 березня 2019 року – у розмірі 30 відсотків. Решта надходжень в іноземній валюті залишається в розпорядженні резидентів та нерезидентів і використовується ними з урахуванням положень валютного законодавства (п. 25 розділу ІІІ Положення).

Банк зобов’язаний попередньо зараховувати надходження в іноземній валюті, на які згідно з п. 24 розділу III Положення поширюється вимога щодо обов’язкового продажу, на розподільчий рахунок (п. 28 розділу ІІІ Положення).

Пунктом 29 розділу ІІІ Положення банк зобов’язаний здійснити обов’язковий продаж надходжень в іноземній валюті:

1) без доручення клієнта;

2) виключно наступного робочого дня після дня зарахування таких надходжень на розподільчий рахунок.

Згідно з вимогами п. 5.3 глави 5 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року № 492 зі змінами та доповненнями, на поточні рахунки в іноземній валюті юридичних осіб – резидентів зараховуються кошти, зокрема, перераховані з-за кордону нерезидентами за зовнішньоекономічними контрактами (договорами, угодами) через розподільчі рахунки.

Враховуючи те, що розподільчі рахунки використовуються банківськими установами при перерахуванні певних видів доходів в іноземній валюті на поточні рахунки клієнтів як транзитні, то доходом юридичної особи – платника єдиного податку третьої групи від здійснення операцій з експорту товарів (робіт, послуг) є сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок юридичної особи, в гривнях після обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України та в іноземній валюті, перерахована у гривні за офіційним курсом Національного банку України на дату її надходження на поточний рахунок в іноземній валюті.

До місцевих бюджетів Тернопільщини - понад 142 млн грн єдиного податку

Впродовж січня-лютого 2019 року до місцевих бюджетів Тернопілля платники податків, які обрали спрощену систему оподаткування, сплатили 142 млн 445,6 тис. грн єдиного податку. Про це повідомив заступник начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Петро Якимчук. «Порівняно з відповідним минулорічним періодом надходження цього платежу зросли на 18 млн 182,7 тис. грн або плюс 14,6 відсотків», - зазначив посадовець.

Майже 62,4 відсотки єдиного податку спрямували приватні підприємці. Вони сплатили з початку року 88 млн 892,3 тис. грн єдиного податку. А це на 16 млн 427,7 тис. грн більше, ніж у минулому році.

Спрощенці-юрособи спрямували до місцевих бюджетів області 19 млн 498,5 тис. грн цього платежу.

За січень-лютий платники-єдинники сплатили також 34 млн 54,8 тис. грн фіксованого податку. Порівняно з аналогічним періодом минулого року надходження цього платежу зросли на 3 млн 467,4 тис. грн або додатково 11,3 відсотки.

За словами заступника начальника фіскального відомства в області, єдиний податок – це платіж, який спрямовується у повному обсязі до місцевих скарбниць. Тому суб’єкти господарювання, які обирають спрощену систему оподаткування та сплачують своєчасно  податки, сприяють розвитку і благоустрою місцевих територіальних громад, втіленню їхніх програм та соціальних потреб.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь