A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 26.06.2019 10:03
Кількість переглядів: 502

Фото без опису

Як відобразити результати перевірки платнику ПДВ

Кременецьке управління ГУ ДФС у Тернопільській області звертає увагу платників ПДВ. При поданні платником податку податкової декларації з ПДВ (далі – декларація), в якій платник податку декларує суму до бюджетного відшкодування ПДВ (на рахунок платника у банку (р. 20.2.1 декларації)) та/або у рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкодого боргу з інших платежів, що сплачуються до Державного бюджету (р. 20.2.2 декларації)), показник SВідшкод загальна сума податку, заявлена платником до бюджетного відшкодування з урахуванням сум коригувань та результатів перевірок, що проводяться відповідно до Податкового кодексу України (далі – ПКУ) збільшується на таку суму і, відповідно, зменшується показник SНакл сума податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН).

При цьому показник SВідшкод підлягає коригуванню в системі електронного адміністрування ПДВ (далі – СЕА ПДВ) за результатами перевірок контролюючих органів, що проводяться відповідно до ПКУ, шляхом зменшення показника ЕВідшкод відповідно до винесеного податкового повідомлення рішення (далі – ППР) за формою «ВЗ» на дату його узгодження.

Одночасно відбувається відповідне збільшення суми, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні в ЄРПН, на суму зменшеного бюджетного відшкодування по угодженим ППР за формою «ВЗ».

ППР за формами «В1» та «В4», зокрема в частині суми завищення від’ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду, не впливають на значення показника SВідшкод.

Водночас ППР за формою «В4» в частині суми завищення від’ємного значення, яку зараховано у зменшення суми податкового боргу з ПДВ, враховується при обрахунку показника Sнакл в СЕА ПДВ шляхом зменшення показника SВідшкод.

Разом з цим, при внесенні за результатами перевірок податкової звітності з ПДВ за червень 2015 року ППР за формою «В4», показник SНакл, збільшений в порядку п. 34 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, зменшується на суму зменшеного від’ємного значення суми ПДВ.

 

Чи повинен знятись з обліку платника єдиного внеску член фермерського господарства, якщо укладено трудовий договір з роботодавцем?

Відповідно до п. 5 прим. 1 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами і доповненнями (далі – Закон №2464) членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, визначено платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ).

Такі платники зобов’язані стати на облік в контролюючих органах як платники ЄВ.

Після взяття на облік в контролюючих органах платниками ЄВ на членів фермерських господарств, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, поширюються обов’язки, визначені п. 1 частини другої ст. 6 Закону №2464 щодо своєчасного та в повному обсязі нарахування, обчислення і сплати ЄВ.

При цьому не є платниками ЄВ в розумінні п. 5 прим. 1 частини першої ст. 4 Закону №2464 члени фермерського господарства, якщо вони одночасно є застрахованими особами і за них роботодавцями сплачується ЄВ із суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України від 24 березня 1995 року №108/95-ВР «Про оплату праці» із змінами та доповненнями, та/або суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Умови зняття з обліку платників ЄВ, на яких не поширюється дія Закону України від 15 травня 2003 року №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» із змінами та доповненнями, визначаються розд. V Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 № (далі – Порядок №1162), яким, зокрема, передбачено подання до контролюючому органу заяви про зняття з обліку платника ЄВ за формою № 7-ЄСВ, наведеною у додатку 5 до Порядку №1162.

Враховуючи зазначене, якщо член фермерського господарства, який перебуває на обліку як платник ЄВ, уклав трудовий договір з роботодавцем, то він повинен подати до контролюючого органу заяву про зняття з обліку платника ЄВ за формою №7-ЄСВ та знятись з обліку у порядку, визначеному розд. V Порядку №1162.

 

Щодо обов’язкового продажу частини надходжень в іноземній валюті

Кременецьке управління ГУ ДФС у Тернопільській області повідомляє, що 20 червня 2019 року набрала чинності постанова Правління Національного банку України від 18 червня 2019 року №78 «Про внесення зміни до Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті» (далі – Постанова №78).

Постановою №78 виключено розділ ІІІ Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 02 січня 2019 року №5, щодо обов’язкового продажу частини надходжень в іноземній валюті.

Починаючи з 20 червня 2019 року не підлягають обов’язковому продажу на валютному ринку України банкам та/або Національному банку 30% надходжень в іноземній валюті:

1) із-за кордону на користь юридичних осіб – резидентів, які не є банками, фізичних осіб – підприємців, іноземних представництв (крім офіційних представництв), а також на рахунки, відкриті в банках для ведення спільної діяльності без створення юридичної особи;

2) на території України з поточних рахунків юридичних осіб – нерезидентів (крім інвестиційних рахунків) на користь юридичних осіб – резидентів, які не є банками, фізичних осіб – підприємців, іноземних представництв (крім офіційних представництв), а також на рахунки, відкриті в банках для ведення спільної діяльності без створення юридичної особи.

 

Понад 1,4 млрд грн податку на доходи фізичних осіб сплатили на Тернопільщині

Впродовж січня-травня 2019 року суб’єкти господарювання Тернопільської області спрямували до місцевих скарбниць 1 млрд 432 млн 915,1 тис. грн податку на доходи фізичних осіб. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження платежу зросли на 287 млн 211,9 тис. гривень. З усієї суми надходжень державний бюджет отримав 363 млн 593,6 тис. грн цього платежу. Місцеві бюджети поповнились на 1млрд 69 млн 316,5 тис. грн податку на доходи фізичних осіб.

Варто мати на увазі, що даний платіж є одним із бюджетоформуючих дохідної частини місцевих скарбниць. Так, по області частка податку на доходи фізичних осіб у надходженнях до місцевих бюджетів складає 70 відсотків, а у скарбниці міста Тернополя – 60 відсотків. Необхідно зауважити, що дані кошти використовуються на реалізацію різних соціальних програм регіону, виплату стипендій, різних допомог тощо. Тому суб’єкти господарювання, які дбають про добробут рідного краю, зобов’язані дотримуватись законодавства про оплату праці та сплачувати податок на доходи фізичних осіб у повному обсязі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь