Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 17.10.2019 10:55
Кількість переглядів: 246

Фото без опису

Встановлення енергоефективного обладнання: коли реєструвати підприємця?

Господарський кодекс України визначає основні засади господарювання в Україні і регулює господарські відносини, що виникають у процесі організації та здійснення господарської діяльності між суб’єктами господарювання, а також між цими суб’єктами та іншими учасниками відносин у сфері господарювання (далі – ГКУ).

Господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб’єкти підприємництва – підприємцями (ст. 1 глави 1 розд. I ГКУ).

Підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку (ст. 42 глави 4 розд. I ГКУ).

Отже, якщо фізична особа, яка встановлює енергоефективне обладнання, планує використовувати його для власних потреб і не передбачає отримувати прибуток, то вона не повинна реєструватись як фізична особа – підприємець.

За три квартали платники податку на прибутку звітують з оновленою фінансовою звітністю

 

Кременецьке управління ГУ ДПС у Тернопільській області доводить до відома, що ДПС України з метою належної організації кампанії декларування податку на прибуток підприємства за три квартали 2019 року повідомила, що з 23 липня 2019 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 31.05.2019 №266 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку» (далі – наказ №226).

Наказом №226 внесені зміни, зокрема, до форми фінансової звітності №1-м «Баланс», який доповнено новими показниками:

Нематеріальні активи – 1000;

Первісна вартість – 1001;

Накопичена амортизація – 1002.

Так, п. 46.2 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено, що платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність у порядку, передбачену для подання податкової декларації з урахуванням вимог ст. 137 ПКУ. При цьому фінансова звітність є додатком до податкової декларації з податку на прибуток та є її невідємною частиною.

Враховуючи викладене, звертаємо увагу платників податку щодо недопущення подання ними неактуальних форм фінансової звітності, які є невід’ємною частиною декларацій.

Більш детально про це йдеться у листі ДПС України від 11.10.2019 №2824/7/99-00-04-03-01-17 за посиланням https://tr.tax.gov.ua/data/material/000/303/391007/2824.pdf.

 

На потреби армії платники Тернопільщини перерахували понад 207 млн гривень

 

У січні-вересні 2019 року платники Тернопільської області сплатили до бюджету 207 млн 473,8 тис. грн військового збору. Це перевищило очікувану сплату на 9,7 млн гривень. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження цього платежу зросли на 37,1 млн грн або плюс 21,8 відсотка.

Лише у вересні мешканці краю сплатили 26 млн 520,5 тис. грн «патріотичного» збору. Це перевищило минулорічні надходження на 4,9 млн гривень.

Принагідно нагадуємо, що військовий збір запроваджено в Україні з серпня 2014 року як додаткове джерело фінансування і підтримки армії. Ставка цього платежу становить 1,5% доходів, що підлягають оподаткуванню. Платниками військового збору є фізичні особи – резиденти та нерезиденти, які отримують доходи в Україні. Відповідальними за нарахування збору до бюджету є роботодавці, що нараховують доходи у вигляді заробітної плати на користь платника податків.

Варто пам’ятати, що сплата військового збору – це посильний внесок кожного громадянина для підтримання обороноздатності української армії та встановлення миру в нашій країні.

 

Ліквідовано відокремлений підрозділ: хто подає та підписує заяву за ф. № 8-ОПП

 

Кременецьке управління ГУ ДПС у Тернопільській області нагадує, що відповідно до статті 95 Цивільного кодексу України відокремлені підрозділи не є юридичними особами, вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Керівники відокремлених підрозділів призначаються юридичною особою і діють на підставі виданої нею довіреності. Відомості про відокремлені підрозділи юридичної особи (у тому числі відомості про керівника відокремленого підрозділу) включаються до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР).

Згідно з пунктом 97.4 статті 97 Податкового кодексу України особою, відповідальною за погашення грошових зобов’язань чи податкового боргу щодо філій, відділень, інших відокремлених підрозділів платника податків, що ліквідуються, є такий платник податків.

При прийнятті уповноваженим органом управління юридичної особи рішення про закриття відокремленого підрозділу призначається особа, на яку покладаються повноваження щодо закриття відокремленого підрозділу та до якої з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами відокремленого підрозділу. Виконання таких функцій може бути покладено на керівника відокремленого підрозділу.

Якщо ж органом управління юридичної особи не визначено особу, що відповідає за закриття відокремленого підрозділу, то такою особою є керівник юридичної особи.

Враховуючи викладене, при прийнятті рішення про закриття відокремленого підрозділу, заява за формою №8-ОПП підписується керівником відокремленого підрозділу, особою, відомості про яку включені до ЄДР, або керівником юридичної особи та скріплюється відповідною печаткою (за наявності).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь