Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 17.10.2019 10:55
Кількість переглядів: 239

Фото без опису

Встановлення енергоефективного обладнання: коли реєструвати підприємця?

Господарський кодекс України визначає основні засади господарювання в Україні і регулює господарські відносини, що виникають у процесі організації та здійснення господарської діяльності між суб’єктами господарювання, а також між цими суб’єктами та іншими учасниками відносин у сфері господарювання (далі – ГКУ).

Господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб’єкти підприємництва – підприємцями (ст. 1 глави 1 розд. I ГКУ).

Підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку (ст. 42 глави 4 розд. I ГКУ).

Отже, якщо фізична особа, яка встановлює енергоефективне обладнання, планує використовувати його для власних потреб і не передбачає отримувати прибуток, то вона не повинна реєструватись як фізична особа – підприємець.

За три квартали платники податку на прибутку звітують з оновленою фінансовою звітністю

 

Кременецьке управління ГУ ДПС у Тернопільській області доводить до відома, що ДПС України з метою належної організації кампанії декларування податку на прибуток підприємства за три квартали 2019 року повідомила, що з 23 липня 2019 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 31.05.2019 №266 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку» (далі – наказ №226).

Наказом №226 внесені зміни, зокрема, до форми фінансової звітності №1-м «Баланс», який доповнено новими показниками:

Нематеріальні активи – 1000;

Первісна вартість – 1001;

Накопичена амортизація – 1002.

Так, п. 46.2 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено, що платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність у порядку, передбачену для подання податкової декларації з урахуванням вимог ст. 137 ПКУ. При цьому фінансова звітність є додатком до податкової декларації з податку на прибуток та є її невідємною частиною.

Враховуючи викладене, звертаємо увагу платників податку щодо недопущення подання ними неактуальних форм фінансової звітності, які є невід’ємною частиною декларацій.

Більш детально про це йдеться у листі ДПС України від 11.10.2019 №2824/7/99-00-04-03-01-17 за посиланням https://tr.tax.gov.ua/data/material/000/303/391007/2824.pdf.

 

На потреби армії платники Тернопільщини перерахували понад 207 млн гривень

 

У січні-вересні 2019 року платники Тернопільської області сплатили до бюджету 207 млн 473,8 тис. грн військового збору. Це перевищило очікувану сплату на 9,7 млн гривень. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження цього платежу зросли на 37,1 млн грн або плюс 21,8 відсотка.

Лише у вересні мешканці краю сплатили 26 млн 520,5 тис. грн «патріотичного» збору. Це перевищило минулорічні надходження на 4,9 млн гривень.

Принагідно нагадуємо, що військовий збір запроваджено в Україні з серпня 2014 року як додаткове джерело фінансування і підтримки армії. Ставка цього платежу становить 1,5% доходів, що підлягають оподаткуванню. Платниками військового збору є фізичні особи – резиденти та нерезиденти, які отримують доходи в Україні. Відповідальними за нарахування збору до бюджету є роботодавці, що нараховують доходи у вигляді заробітної плати на користь платника податків.

Варто пам’ятати, що сплата військового збору – це посильний внесок кожного громадянина для підтримання обороноздатності української армії та встановлення миру в нашій країні.

 

Ліквідовано відокремлений підрозділ: хто подає та підписує заяву за ф. № 8-ОПП

 

Кременецьке управління ГУ ДПС у Тернопільській області нагадує, що відповідно до статті 95 Цивільного кодексу України відокремлені підрозділи не є юридичними особами, вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Керівники відокремлених підрозділів призначаються юридичною особою і діють на підставі виданої нею довіреності. Відомості про відокремлені підрозділи юридичної особи (у тому числі відомості про керівника відокремленого підрозділу) включаються до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР).

Згідно з пунктом 97.4 статті 97 Податкового кодексу України особою, відповідальною за погашення грошових зобов’язань чи податкового боргу щодо філій, відділень, інших відокремлених підрозділів платника податків, що ліквідуються, є такий платник податків.

При прийнятті уповноваженим органом управління юридичної особи рішення про закриття відокремленого підрозділу призначається особа, на яку покладаються повноваження щодо закриття відокремленого підрозділу та до якої з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами відокремленого підрозділу. Виконання таких функцій може бути покладено на керівника відокремленого підрозділу.

Якщо ж органом управління юридичної особи не визначено особу, що відповідає за закриття відокремленого підрозділу, то такою особою є керівник юридичної особи.

Враховуючи викладене, при прийнятті рішення про закриття відокремленого підрозділу, заява за формою №8-ОПП підписується керівником відокремленого підрозділу, особою, відомості про яку включені до ЄДР, або керівником юридичної особи та скріплюється відповідною печаткою (за наявності).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь