Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини податкової

Дата: 04.02.2020 10:07
Кількість переглядів: 371

Фото без опису

Витяг з реєстру платників єдиного податку для юридичної особи – платника четвертої групи єдиного податку

 

Кременецьке управління ДПС у Тернопільській області повідомляє, що відповідно до п. 299.9 ст. 299 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) за бажанням зареєстрований платник єдиного податку може безоплатно та безумовно отримати витяг з реєстру платників єдиного податку (далі – Реєстр). Строк надання витягу не повинен перевищувати одного робочого дня з дня надходження запиту. Витяг діє до внесення змін до Реєстру.

Форма запиту про отримання витягу з Реєстру та форма витягу з Реєстру затверджені наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 №308 «Про затвердження форм заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, розрахунку доходу за попередній календарний рік, запиту про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку та витягу з реєстру платників єдиного податку» (далі – наказ №308).

Запит про отримання витягу з Реєстру подається особисто представником платника єдиного податку чи уповноваженою на це особою або надсилається поштою контролюючому органу за основним місцем обліку платника єдиного податку за формою, затвердженою наказом №308.

У запиті зазначається код згідно з ЄДРПОУ платника єдиного податку, який є критерієм пошуку відомостей у Реєстрі.

Запит обов’язково повинен бути підписаний керівником або особою, що має право підпису документів платника єдиного податку, із зазначенням дати підписання.

Форма запиту передбачає проставляння платником податків відмітки у полі «Спосіб отримання витягу», а саме безпосередньо в контролюючому органі або в електронному вигляді.

Відповідно до проставленої платником відмітки у формі запиту витяг з Реєстру надсилається платнику в електронному вигляді або особисто вручається платнику податку (його представнику) за основним місцем обліку платника податків.

На сьогодні здійснюються заходи щодо можливості отримання витягу з Реєстру засобами інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет», вхід до якої здійснюється за адресою: cabinet.tax.gov.ua (сервіс «Листування»).

Витяг містить відомості з Реєстру, актуальні на дату його формування.

 

Населені пункти, які входять до ОТГ, відносяться до різних контролюючих органів: звітність та сплата земельного податку

 

Форма Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) передбачає заповнення коду органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної ділянки за Класифікатором об’єктів адміністративно-територіального устрою України (далі – КОАТУУ).

Якщо населені пункти, які входять до об’єднаної територіальної громади, відносяться до різних контролюючих органів, податкова декларація подається до контролюючого органу, до якого відноситься земельна ділянка щодо кожного коду органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної ділянки за КОАТУУ.

У рік створення об’єднаної територіальної громади плата за землю (земельний податок або орендна плата за землі державної і комунальної власності) сплачується на відкриті Державною казначейською службою України рахунки по сільських, селищних, міських радах (за місцезнаходженням земельної ділянки), а починаючи з нового бюджетного року – на відкриті рахунки для зарахування надходжень з плати за землю до бюджету об’єднаної територіальної громади.

 

Чи мають право підприємці, які є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю, укласти договір про добровільну сплату єдиного внеску

 

Відповідно до частини четвертої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року №2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон №2464) фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09 липня 2003 року №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон №1058), та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Крім того, п. 5 розд. ІІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №449 (далі – Інструкція №449), визначено, що фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови самостійного визначення для себе бази нарахування єдиного внеску, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом №2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Такі платники мають право на добровільне нарахування та сплату єдиного внеску у порядку, встановленому для фізичних осіб – підприємців пп. 4 та 5 розд. IV Інструкції №449, а також подання звітності відповідно до п. 2 розд. III Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435 із змінами та доповненнями.

Враховуючи викладене, у фізичних осіб – підприємців, які є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю, відсутня необхідність укладати договори про добровільну сплату єдиного внеску у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 

 

Бізнесмени Тернопільщини активно звітують електронкою

 

Минулого року субєкти підприємницької діяльності нашого краю активно подавали звітність до органів податкової служби в електронному вигляді. Так, упродовж 2019 року загальна кількість поданих декларацій склала 555131 документ. При цьому 80 відсотків із них надіслані засобами телекомунікаційного звязку, а це 442419 звітів.

Найбільше електронкою прозвітували платники податків Тернополя і Тернопільського району. Від них до податкової надійшло відповідно 180249 та 41780 декларацій.

Активно надсилають податкову звітність засобами телекомунікаційного зв’язку й на Теребовлянщині (20461), Бучаччині (18765), Гусятинщині (17582), Збаражчині (17582). Переважна більшість суб’єктів підприємництва Борщівського та Підгаєцького районів теж звітують електронкою. Вони надіслали до податкової служби області 16265 та 15553 звіти.

Нагадаємо, що Податковим кодексом передбачено три способи подання звітності до податкових органів: особисто або уповноваженою на це особою; надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь