Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини податкової

Дата: 07.02.2020 12:57
Кількість переглядів: 457

Фото без опису

Ідентифікатор форми в електронному вигляді для подання Податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2019 рік

Головне управління ДПС у Тернопільській області нагадує, що 20 грудня 2019 року набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 14.11.2019 №481 (далі – Наказ №481), яким внесено зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 №897 (далі – Декларація).

Оскільки видання Наказу №481 обумовлено змінами в податковому законодавстві, які набули чинності з 01.01.2019 року, то платникам податку на прибуток підприємств рекомендовано подавати Декларацію за звітний (податковий) 2019 рік за оновленою формою.

Разом з тим п. 46.6 ст. 46 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) встановлено, якщо в результаті зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

На офіційному вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність>Платникам податків про електронну звітність>Інформаційно-аналітичне забезпечення>Реєстр форм електронних документів розміщені електронні форми Декларації (у тому числі уточнюючої):

- Декларація за оновленою формою з ідентифікатором J0100118;

- Декларація (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 28.04.2017 №467) зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 19.10.2018 №842, прийняття якої також буде забезпечено до 01.04.2020, з ідентифікатором форми J0100117.

Податкова знижка: для кого і коли

 

Податкова знижка – це документально підтверджена сума витрат платника податку протягом звітного року, на яку дозволяється зменшити його загальний річний оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати.

Варто знати, що податкова знижка надається виключно громадянам. Перелік витрат, за якими фізична особа має право на отримання податкової знижки, визначено нормами ст. 166 Податкового кодексу України.

Серед найпоширеніших із них такі:

- сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення;

- витрати платника податку на сплату страхових платежів як такого платника податку, так і членів його сім'ї першого ступеня споріднення;

- витрати платника податку на оплату допоміжних репродуктивних технологій чи оплату вартості державних послуг, пов'язаних з усиновленням дитини

- суму коштів, сплачених платником податку у зв'язку із переобладнанням транспортного засобу, що належить платникові податку, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива;

- частину суми процентів, сплачених таким платником податку за користування іпотечним житловим кредитом;

- сума коштів або вартість майна, перерахованих (переданих) платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям України, у розмірі, що не перевищує 4 відсотків суми його загального оподатковуваного доходу такого звітного року.

При цьому важливо, щоб сума витрат була підтверджена документально.

Звертаємо увагу, якщо особа має право та хоче отримати податкову знижку, вона має подати декларацію  в період з 1 січня по 31 грудня року, наступного за звітним. Якщо впродовж цього терміну людина не скористалася правом на податкову знижку, то на наступні роки таке право не переноситься.

 

ПДВ: зміни у звітності

Головне управління ДПС у Тернопільській області звертає увагу платників ПДВ, що ДПС України у зв’язку із набранням чинності наказом Міністерства фінансів України від 20.11.2019 №488 «Про внесення змін до форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість та визнання таким, що втратив чинність, наказу Державної податкової адміністрації України від 29 березня 2011 року № 167» (далі – Наказ №488) надала роз’яснення основних змін, внесених Наказом №488 до податкової звітності з ПДВ.

Так, Наказом №488 внесено зміни до форми податкової декларації з ПДВ (далі – Декларація), форми уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, а також до Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість.

Внесені зміни деталізують порядок відображення у розділі І «Податкові зобов’язання» Декларації обсягів операцій з вивезення товарів за межі митної території України. Разом з цим, з рядка 5 Декларації, виділено окремий рядок 5.1 для зазначення обсягів операцій, які звільнені від оподаткування.

У новій редакції викладено також додаток 6 Декларації (далі – Д6). Так, скасовано «Звіт про суми податкових пільг» та встановлено, що суб’єкти господарювання мають відображати інформацію про суми податкових пільг у податковій звітності.

Замість частини третьої таблиці 1, в якій відображалися операції, що звільнені від оподаткування, впроваджено таблицю 2 «Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплаченого суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг».

Таблиця 2 (Д6) заповнюється у разі здійснення у звітному (податковому) періоді операцій з постачання товарів/послуг, що звільнені від оподаткування ПДВ. Інформація зазначається у розрізі податкових пільг, які використовуються платником ПДВ.

Нову редакцію отримала Таблиця «Розрахунок показників щодо належності підприємства (організації) до підприємства (організації) інвалідів».

У новій редакції викладено форму Розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ для осіб, не зареєстрованих платниками податку на додану вартість. Вона, зокрема, передбачає нарахування самостійно платником суми штрафу у зв’язку з виправленням помилок у разі, якщо внаслідок уточнення збільшується сума нарахованих податкових зобов’язань.

Так, особам, не зареєстрованим як платники ПДВ, надана можливість відкоригувати задекларовані податкові зобов’язання з ПДВ, що нараховані отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України.

Детальніше про зміни у формі та заповненні Декларації з ДПВ у листі ДПС України від 31.01.2020 №1617/7/99-00-07-03-02-07 за посиланням https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/74330.html.

 

 

 

Підприємства Тернопільщини спрямували до зведеного бюджету 8,8 млн грн податку на прибуток

 

У січні цього року платники податків-юридичні особи Тернопілля сплатили до Зведеного бюджету України 8,8 млн грн податку на прибуток. Це перевищило очікувані надходження на 86,2 відс., отож додатково до скарбниці спрямували 4 млн гривень.

При цьому до державного бюджету перерахували 7,9 млн грн, а до місцевих бюджетів – 900 тис. гривень. Фактично скарбниці додатково отримали відповідно 3,6 млн грн та 400 тис. гривень. Адже реальна сплата перевищила очікувану на 85,5 відс. та 92,7 відс.

З початку 2020 року до загального фонду зведеного бюджету платники також спрямували 298,5 тис. грн частини чистого прибутку (доходу) господарських організацій, що майже в 9,7 разів перевищило очікувану сплату.

Нагадаємо, що порядок обчислення та сплати податку на прибуток підприємств визначено статтею 137 Податкового кодексу України. Платіж нараховується платником самостійно. Базова ставка податку на прибуток підприємств становить 18 відсотків.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь