Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини податкової

Дата: 22.04.2020 10:03
Кількість переглядів: 518

Фото без опису

Декларування 2020: хто і коли зобов’язаний подати декларацію, а хто звільнений від цього обов’язку

Конституційний обов’язок громадян – щороку подавати Декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація) за минулий рік (ч. 2 ст. 67 Конституції України).

Розглянемо, хто звільнений від обов’язку подання Декларації, хто зобов’язаний подати, а хто має право подати Декларацію.

Більш детально від ДПС – в інформаційній пам’ятці за посиланням https://tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/414733.html.

Затверджено нову грошову оцінку землі: як подати зміни, коли витяг за певних причин отримати не можна

 

Відповідно до п. 286.1 ст. 286 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.

Підпунктом 286.2 ст. 286 ПКУ встановлено, що платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 01 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається при затвердженні нової нормативної грошової оцінки землі.

Згідно з абзацом другим ст. 20 Закону України від 11 грудня 2003 року №1378-IV «Про оцінку земель» (далі – Закон №1378), дані про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки оформляються як витяг з технічної документації з нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку окремої земельної ділянки видається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин (частина третя ст. 23 Закону №1378).

Відповідно до п. 3 ст. 6 Закону України від 07 липня 2011 року №3613-VI «Про Державний земельний кадастр» зі змінами та доповненнями (далі – Закон №3613), адміністратором Державного земельного кадастру (далі – Кадастр) є державне підприємство, що належить до сфери управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Оскільки відомості про нормативну грошову оцінку земель в межах території адміністративно-територіальної одиниці відповідно до ст. 13 Закону №3613 є складовою відомостей Кадастру, при обрахунку податкових зобов’язань по земельному податку платнику податку доцільно використовувати інформацію про нормативну грошову оцінку земель, наявну у Кадастрі.

Отже, при затвердженні нової нормативної грошової оцінки землі та якщо суб’єкт господарювання – платник земельного податку з певних причин не може своєчасно отримати витяг (довідку) про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, то з метою подання податкової декларації з плати за землю суму податкових зобов’язань з земельного податку такий суб’єкт господарювання самостійно обчислює з урахуванням інформації про нормативну грошову оцінку земель, наявну у Кадастрі.

Однак після отримання довідки (витягу) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки суб’єкт господарювання зобов’язаний відповідно до ст. 50 ПКУ уточнити показники податкової декларації з плати за землю.

Нараховане ПДВ на лікарські засоби з 17 березня треба відкоригувати

 

Кременецьке управління ГУ ДПС у Тернопільській області нагадує, що відповідно до п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) тимчасово, на період, що закінчується останнім календарним днем місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України.

Норми п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ застосовуються до операцій, здійснених починаючи з 17 березня 2020 року.

Так, платник податку, який після 17.03.2020 нарахував ПДВ на операції з постачання на митній території України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, які відповідно до п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ звільнені від оподаткування ПДВ, зобов’язаний відкоригувати суми ПДВ шляхом складання розрахунку коригування до податкової накладної, з одночасним поверненням покупцям сплаченого ними податку під час придбання таких товарів та складанням нової податкової накладної на звільнену від оподаткування операцію відповідно до ст.192 ПКУ.

При цьому платником податку мають бути проведені перерахунки, згідно з якими сума ПДВ, що була сплачена (нарахована) у складі вартості придбаних товарів та відображена в податкових накладних, складених в період з 17.03.2020 по 02.04.2020, має бути або повернута покупцям, або зарахована в рахунок оплати вартості наступних поставок. 

При проведенні такого коригування платник податку – постачальник повинен:

– скласти розрахунок коригування до податкової накладної,складеної з податком на додану вартість, в якому вказати зі знаком мінус показники щодо товарів, включених до Переліку, визначеного постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 року №224 «Про затвердження переліку лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) (далі – Постанова № 224). Такий рахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем) товарів;

– скласти та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну на операцію з постачання товарів, що включені до Переліку, визначеного Постановою №224, без нарахування ПДВ, на операцію, що звільняється від оподаткування.

У зв’язку з карантином тернополяни активніше користуються електронними сервісами податкової служби

 

Упродовж січня-березня 2020 року 17 Центрів обслуговування платників органів ДПС Тернопільської області відвідали 65938 осіб. Фахівці податкової служби надали їм 33185 адміністративних послуг. У зв’язку із карантином кількість відвідувачів зменшилася. До того ж мешканці нашого краю активно користуються електронними сервісами, застосовуючи ключі електронного цифрового підпису.

Понад третину усіх адмінпослуг надали фахівці Тернопільського управління – 11389 (34,30%), трохи менше Кременецького – 6762 (20,4%) та Чортківського управлінь – 5305 (16%). Працівники Теребовлянського та Козівського управлінь надали відповідно 4592 (13,8%) та 3712 (11,2%) адмінпослуг, а також ГУ ДПС в області – 1425 (4,3%).

Найчастіше зверталися платники, аби отримати відомості із Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків, а також картку платника податків та внести до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника. Такими послугами скористалися відповідно 11833 та 10105 відвідувачів. Також значну кількість послуг надали краянам, які звернулися, щодо формування витягів з реєстру платників єдиного податку – 2257, реєстрації платниками єдиного податку – 2043, реєстрації книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат платників єдиного податку – 1976.

У ЦОПі Тернопільської ДПІ працівники сектору реєстрації користувачів управління (центру) сертифікації ключів ІДД ДПС України надають послуги з безкоштовної видачі посилених сертифікатів відкритих ключів електронного цифрового підпису для юридичних осіб, приватних підприємців та громадян. Так, упродовж січня-березня 2020 року фахівці підрозділу згенерували 12200 відкритих ключів електронного цифрового підпису. Це майже втричі більше, ніж у першому кварталі 2019 року.

До речі, ДПС розробила серію відеоуроків для платників, де поетапно демонструється алгоритм дій користувача. Переглянути відео про те, як листуватися з податковою службою чи подавати звіти тощо, можна на вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/6094.html або ж на Ютуб-каналі відомства чи на офіційній сторінці мережі Facebook

 

«Декларування громадянами доходів, отриманих у 2019 році»

 

Нещодавно в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області начальниця управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Лариса Березюк під час сеансу «гаряча лінія» поспілкувалася із додзвонювачами щодо декларування громадянами доходів.

Найцікавіші запитання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

 

Питання 1. Чи вірна інформація, що кампанія декларування доходів громадян продовжена до 1 липня 2020 року?

Лариса Березюк: Так, вірно. Новий продовжений термін подання декларацій про майновий стан і доходи за 2019 рік встановлено Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України  та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)». Також цим законом змінено норму щодо сплати задекларованих сум податкових зобов’язань. Цьогоріч задекларовані суми податків громадяни мають сплатити до 1 жовтня 2020 року.

Громадяни, які хочуть скористатися правом на податкову знижку, мають право подавати декларації про майновий стан і доходи до 31 грудня 2020 року.

 

Питання 2. Чи треба банком ще завіряти квитанцію про сплату за навчання дитини через Приват 24? Відвідувати банк зараз не дуже хочеться.

Лариса Березюк: Якщо сплату здійснено через банківський сервіс «Інтернет-банкінг» (Приват 24, Ощад 24 інші), то роздрукована електронна квитанція, яка містить обов’язкові реквізити електронного розрахункового документа, визначені п. 10.5 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 січня 2004 року №22, є підтвердним документом понесених платником податку витрат при реалізації ним права на податкову знижку, то печаткою банку вона не завіряється.

 

Питання 3. Продано квартиру, яку отримали у спадок. Чи оподатковуватиметься  такий дохід??

Лариса Березюк: Дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується. Однак умова щодо перебування такого майна у власності понад три роки не розповсюджується на майно, отримане платником у спадщину. Отже, дохід, отриманий від продажу квартири, яку отримано у спадщину, навіть якщо квартира перебуває у власності менше трьох років, не оподатковуватиметься.

 

Питання 4. Зараз масово повернулися наші заробітчани. Чи вони декларують кошти, отримані з-за кордону?

Лариса Березюк: Обов’язково. Якщо джерело виплат будь-яких доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку. В цьому разі громадянин зобов’язаний подати річну податкову декларацію. Дохід оподатковуватиметься податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Слід також врахувати, що сума іноземного доходу перераховується у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент отримання таких доходів.

Зауважу, що декларуємо зараз доходи отримані у 2019 році, а цьогорічні доходи будемо відображати у 2021 році.

 

Питання 5. Якщо в минулому році надавались репетиторські послуги. Чи потрібно подавати податкову декларацію?

Лариса Березюк: Репетитор - викладач, що дає приватні уроки та проводить як індивідуальні, так і групові заняття, у разі отримання доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи) має задекларувати такі доходи та сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%.

Отже, якщо у минулому році надавались репетиторські послуги, то необхідно включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та задекларувати їх, подавши до органу ДПС декларацію про майновий стан і доходи.

 

Питання 6. Кому треба нести декларацію про доходи у податкову?

Лариса Березюк: Обов’язок щодо подання декларації у громадян виникає при отриманні: 

  • доходів від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення тощо; 
  • дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного кредитором за його самостійним рішенням; 
  • інвестиційного доходу; 
  • іноземного доходу; 
  • в інших випадках, передбачених Податковим кодексом України. 

 

Сектор комунікацій

Головного управління ДПС у Тернопільській області

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь