Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Із професійним святом сьогодні вітають працівників природно-заповідної справи

Дата: 07.07.2020 11:54
Кількість переглядів: 571

Фото без опису

Із професійним святом сьогодні вітають працівників природно-заповідної справи. До Кременецького ботанічного саду завітали міський голова Кременця Олексій Ковальчук та перший заступник Микола Матвіюк. Керівники відзначили представників сфери, які впродовж року зробили найбільш внесок у її розвиток.

Нинішнє свято неможливо залишити поза увагою. Адже унікальне природне багатство флори Кременеччини з успіхом використали при створенні одного з найстаріших в Україні, Кременецького ботанічного саду, заснованого більше двох століть тому. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України №37 від 17.03.90 р., почалося нове юридичне відновлення Кременецького ботанічного саду. З переведенням у 2001 р. саду у підпорядкування Міністерства екології та природних ресурсів значно покращився стан фінансування і розпочато реальне практичне оновлення установи. Сьогодні територія саду становить 200 га, більшість якої – це природні ландшафти складного рельєфу з перепадами висот до 150 м. (максимальна абсолютна позначка у межах території 399 м, мінімальна – 255 м.). Більша частина території (170 га) представлена лісовими насадженнями штучного та природного походження, трав‘янистими ценозами степової та наскальної рослинності. Схили території саду покриті грабовими, дубово-грабовими, модриновими, сосновими, сосново-березовими, ясеново-кленовими лісами штучного та природного походження.

Загалом Тернопільщина займає вигідне географічне положення, характеризується сприятливими природними і кліматичними умовами, різноманітністю ландшафтних територій, багатством рослинного і тваринного світу, родючих чорноземів та широкою мережею річок. Природно-заповідний фонд Тернопільської області має у своєму складі 634 одиниці території та об'єктів. Фактична площа природно-заповідного фонду області (без урахування площі тих об'єктів, що входять до складу територій інших заповідних об'єктів) – 1231177,3267 гектарів, що становить 8,91 % території області.

На сучасному етапі природоохоронної діяльності у нашій державі і в Тернопільській області одним із пріоритетних напрямків є розвиток заповідної справи, що передбачає проведення комплексних досліджень, наукового обґрунтування та подальшої оптимізації природно-заповідного фонду як основи збереження біологічного та ландшафтного різноманіття на національному та регіональному рівнях. У сучасних умовах зростаючого техногенного навантаження на природу, біологічне різноманіття являє собою найважливіший природний ресурс. Його збереження для майбутніх поколінь можливе шляхом заповідання еталонних природних ділянок, які представляють усе багатство флори і фауни конкретного регіону.

Враховуючи вагомий внесок працівників природно-заповідної справи у збереження та відновлення біологічного і ландшафтного різноманіття, розвиток територій природно-заповідного фонду, Указом Президента України від 18 серпня 2009 року № 629/2009 установлено професійне свято – День працівника природно-заповідної справи, яке відзначається щороку 7 липня.

Природно-заповідний фонд держави охороняється законодавством України як національне надбання, для якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення та використання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь