A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Кобзар і наш край

Дата: 19.10.2020 08:17
Кількість переглядів: 1174

Фото без опису

Кобзар і наш край

  Жовтень – місяць, в якому Кременеччина завжди згадує Кобзаря. 1846 року в цій порі  Т. Г. Шевченко мандрував дорогами Подільської і Волинської губерній, записував пісні, малював, спілкувався з людьми. І хоч його перебування на нашій землі було коротким, однак подорож вразила його артистичну натуру, лишила слід. В тяжкі хвилини заслання поставали в уяві поета, як милий спомин, золотоверхий Почаїв, «село над Іквою», «королева Бона», «споруджені в той час палати або кляштор для Кременецького ліцею»…

Навесні 1845-го року Т. Г. Шевченко закінчивши Академію мистецтв у Петербурзі, отримав звання «Некласового художника», три срібні медалі та прибув до Києва. Тут із серпня 1845-го року розпочав співпрацювати із щойно створеною Археологічною комісією. Метою її діяльності було вивчення пам’яток слов’янської старовини.

21 вересня 1846 року Київський, Подільський, Волинський генерал – губернатор Дмитро Гаврилович Бібіков підписав розпорядження де Шевченку було доручено відправитися в різні міста цих губерній і записати там народні пісні, перекази, легенди, виявити в цих губерніях пам’ятки історії і культури та замалювати найбільш відомі з них.

Окремим підпунктом розпорядження було: «…відправитися в Почаївську Лавру і там змалювати загальний зовнішній вигляд Лаври, внутрішній вигляд та вигляд на околиці з тераси.»

На відрядження Шевченкові виділили значну суму – 150 карбованців сріблом, а також видали витратний зошит.

Крім цього в «Открытом предписании» Д. Г .Бібіков наказував місцевим властям всіляко допомагати молодому  співробітнику Археологічної комісії. Такі ж листи були написані  Подільському архієпископу Арсенію і Волинському – Нікону.

Звичайно, основним приводом для поїздки Т. Шевченка було завдання Археологічної комісії. Але західноукраїнські  землі вабили його й з інших причин. Відомо, що поет знав про діяльність гуртка прогресивної  української молоді у Львові «Руська Трійця» на чолі з Маркіяном Шашкевичем, читав альманах «Русалка Дністрова», який підготували і видали гуртківці.

Маршрут його подорожі, яка розпочалася 25 вересня 1846 року, пройшов  з Києва на Васильків – Білу Церкву – Брацлав – Могилів-Подільський, Кам’янець-Подільський.

  Із Кам’янця-Подільського Т. Г. Шевченко продовжив свій шлях до Вишнівця. Містечко, без сумніву , привабило кобзаря своєю багатою історією, щедрою на події та імена відомих людей. Тут поет познайомився з панським конюхом Федором Кружилкою. Вісімдесятилітній чоловік 25 травня 1905 року розповів про зустріч із Кобзарем В. М. Щурату – фольклористові, академіку, літературознавцю та поету.

Тараса Григоровича зацікавив палацовий комплекс архітектурою класичного стилю. У палаці було зібрано велику бібліотеку, в тому числі чимало стародруків, рідкісних видань, рукописів, листів магнатів і королів, хроніку роду Вишнівецьких.

У картинній галереї були зібрані полотна Рембрендта, Гольбейна, Каналетто та ін. великих художників. Все це дуже зацікавило Т. Г. Шевченка.

З Вишнівця Кобзар продовжив свій шлях до Почаєва, куди прибув у другій половині жовтня.

Тогочасний Почаїв був невеликим містечком, котре, по суті, не могло похвалитися нічим , окрім Лаври.

Протягом двох тижнів перебування Тараса Григоровича в Почаєві він поселяється в будинку архірея де селили найбільш поважних гостей, а завдяки рекомендаційним листам генерал – губернатора Д. Г. Бібікова, Шевченко таким і являвся.

У 1964 р. на цьому будинку було встановлено меморіальну дошку. Довший час цей будинок відводився під міську поліклініку і тільки після 1998р. повернуто Лаврі, та реставрований нею.

У Почаєві згідно з завданням археографічної комісії Т. Шевченко намалював чотири акварелі:

- «Почаївська Лавра з Півдня»

- «Почаївська Лавра з Заходу»

- «Собор Почаївської Лаври(внутрішній вигляд)»

- «Вид на околиці з тераси Почаївської Лаври»

А також виконав два ескізи та начерк олівцем.

Оригінали цих картин знаходяться в Київському державному музеї Т. Г. Шевченка.

На всіх акварелях позначився загальний принцип Шевченка – художника: обов’язкова присутність людських постатей – чи це пейзаж, чи малюнок пам’яток архітектури.

 

У Почаєві кобзар записав також народні пісні «Гиля, гиля селезень», «Ой пила, вихилила», «Ой у саду, саду…», з точним визначенням дати запису: « у Почаєві, 20 жовтня 1846 р.».

В багатьох своїх творах написаних уже пізніше поет згадує Почаїв.

У поемі «Петрусь»

- У Київ їздила, молилась…

Аж у Почаєві була…

У повісті «Близнецы» написаній в 1856 році згадується про Кароля Ліпінського…

З Почаєва Шевченко вирушає у Кременець. Поет багато знав про місто, його історію, визначних людей від колишнього викладача хімії з ліцею, а згодом професора Київського університету ім. Святого Володимира – Степана Зеновича, з яким був близько знайомий. В повісті «Варнак» написаній в 1854 році читаємо:

- «Повертаючись з Почаєва, я завітав до Кременця подивитися на Королеву Бону (Замкову гору) і на споруджені в той час палати для Кременецького Ліцею».

Згадує у своїх творах Т. Г. Шевченко про засновника ліцею Тадеуша Чацького, історика Йоахіма Лелевеля, знав і про Юліуша Словацького , який на той час був уже відомим поетом, про Тимка Падуру – випускника ліцею.

Про Йоахіма Лелевеля, згадує у повісті «Художник» 1856 р.,про Тимка Падуру   -  в повісті «Прогулка с удовольствием и не без морали» (1858 р).

У поемі «Варнак» Тарас Григорович згадує про річку Ікву, яка тече поблизу Почаєва і Кременця:

                - Багато дечого не стало;-

                  Сказав старий – води чимало

                  Із Ікви в море утекло…

                                                     Варнак, 1848р.

З тієї пори, справді, «води чимало з Ікви в море утекло», а пам'ять людська все береже той далекий осінній візит геніального поета, дорожить цією подією.

 

У 1989 році восени на подвір’ї педагогічного інституту, який носить ім’я Т. Г. Шевченка було встановлено погруддя Кобзаря, а у 1995 році у центрі Кременця та на центральній площі Почаєва встановлено пам’ятники Т. Г. Шевченку.

У Кременці і Почаєві встановлено меморіальні таблиці про перебування Кобзаря в нашому краї, центральні вулиці цих міст носять його ім’я.

 Все це говорить про шану і любов жителів району до геніального поета.

Будеш батьку панувати .

Поки живуть люди

Поки сонце з неба сяє,

Тебе не забудуть!

  

 

Науковий співробітник музею        

Тетяна Тернова

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь