Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Дата: 12.03.2021 15:02
Кількість переглядів: 428

Фото без опису

Кременецький місцевий центр з надання

безоплатної вторинної правової допомоги

 

Фото без опису

Адвокати системи БПД оперативно завершили процес довготривалого поділу майна подружжя

 

Розподіл майна подружжя в судовому порядку процес тривалий та виснажливий.    І домовитись в такій ситуації колишньому подружжю вкрай складно, адже одразу згадуються колишні  образи  і причини  розлучення.  Так і процес поділу спільно нажитого майна,  а зокрема  будинку з господарськими спорудами, клієнтів  місцевого  центру,  тривав  з  2004 року, тобто  більше  16 років. 

Вперше  подружжя  звернулося  до суду  у  2004 році і  рішенням  суду   будинок разом з господарськими будівлями  був поділений та визнано  право власності кожного з подружжя на частину цього майна. У 2009 році  ухвалою суду  були  конкретизовані частки  кожного в майні. У 2014 року згідно рішення суду здійснено  поділ  земельної ділянки, відповідно до часток у  спільній частковій власності на будинковолодіння. У 2019 році  рішенням  суду припинено право спільної часткової власності на майно за колишнім чоловіком. 

Таким чином, відповідно до рішень суду відбувся реальний поділ  будинковолодіння.  Однак,  при поділі   спільного  майна  колишньою дружиною  не було  вирішено питання  про припинення  права  спільної часткової власності  та  обома не  виділено частини житлового будинку в  окремі об’єкти нерухомості.

Відтак,  співвласники  майна були  позбавлені можливості   присвоїти  своїй  частині  житлового будинку  окремої поштової адреси  та  здійснити  реконструкцію  або  будівництво  без згоди  іншого  співвласника. 

Першою  до місцевого  центру  звернулася  пані  Л., правову допомогу було  доручено надавати  адвокату  Віталію Сідорову, який  підготував  позовну заяву про    припинення  права спільної  часткової власності   та виділення  у власність частини  житлового будинку.  Згодом,  задля  представництва  інтересів в суді звернувся і пан К.,  правову допомогу  якому,  було доручено надавати адвокату Мар’яні Булаві. 

Завдяки  посередництву  адвокатів, яких  призначив  місцевий центр  і  з врахуванням та дотриманням  інтересів клієнтів,    ухвалою Кременецького  районного суду від  11.02.2021 року по справі №  601/1950/20 затверджено  мирову угоду  між колишнім подружжям щодо  остаточного  поділу спільно нажитого майна. Так,  припинено право  спільної часткової власності  на частину будинку пані Л. та  виділено у власність,  як окремі об’єкти  нерухомого  майна  належні  кожному  учаснику справи  частки у будинковолодінні. 

Коментує  адвокат Мар’яна Булава : «У  разі  виділу  співвласником   у натурі  частки  із спільного  майна  для співвласника,  який здійснив  такий виділ,  право спільної часткової власності  на це майно  припиняється. Така особа набуває  право власності   на виділене майно,  і  у  випадку, встановленому законом, таке право підлягає реєстрації.

Коментує адвокат Віталій Сідоров «Уникнути  такого  довготривалого судового процесу можливо. Так,   статтею 367  Цивільного кодексу України  передбачено,  що майно, що є у спільній частковій власності, може бути поділене в натурі між співвласниками за домовленістю між ними. Договір про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню»

 

Фото без опису

Онлайн – кредит:

що робити, якщо Ви його не брали?

 

Що ж таке онлайн – кредитування або ж мікрокредит?

Мікрокредит - це невелика сума грошей, яку банк або небанківська організація надає в кредит на певний період. Такий кредит можна взяти у макрофінансових організацій (далі МФО) через мережу Інтернет. Для цього необхідно лише зареєструватись на сайті МФО і внести всі необхідні дані. Процес недовгий та нескладний. Чим  все більше користуються недобросовісні особи, злочинці.

Що робити якщо шахрай взяв онлайн - кредит на Ваше ім’я?

 

Після виявлення  укладення на Ваше ім’я договору онлайн – кредиту,  перш за все необхідно дізнатися в якій  мікрофінансовій організації взято кредит  і яку суму Ви начебто винні. Далі необхідно звернутися до МФО щоб отримати всю інформацію по укладеному договору (номер договору, дату його укладання, суму позики та інше) та вимагати від МФО завірені копії договорів.

Також, варто звернутися до МФО щоб повідомити, що кредит Ви особисто не брали, навести свої пояснення та направити заяву з вимогою щодо  скасування заборгованості.

Варто зазначити, що Ви вправі записувати всі телефоні розмови із співробітниками МФО чи колекторами.

Наступним кроком буде звернення до правоохоронних органів із заявою щодо вчинення кримінального правопорушення, зокрема шахрайства, яке полягає у оформленні на Вас кредиту. Це робиться задля того, щоб правоохоронний орган зміг зафіксувати факт правопорушення та занести його до Єдиного  реєстру досудових розслідувань.

При незаконному укладенні кредитного онлайн – договору важливо звернутися безпосередньо до кіберполіції. Даний орган зможе дізнатися  IP-адресу, номер телефону, які були використанні злочинцями.

Важливим моментом є звернення із заявою про підроблені документи для укладення договору онлайн – кредиту на Ваше ім’я  до регуляторної організації – Національного банку України і Національної комісії з фондового ринку та цінних паперів. Дані організації можуть призначити перевірку та вимагати пояснень від МФО.

У разі, якщо МФО відступило право вимоги колекторській компанії і Вам телефонують з погрозами, то Вам необхідно невідкладно звернутись до правоохоронних органів із заявою про відкриття кримінального провадження за наступними статтями Кримінального кодексу України: стаття 182 - Порушення недоторканності приватного життя; стаття 189 – Вимагання; стаття 190 -  Шахрайство; стаття 355 - Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань. Записуйте всі розмови з колекторами та зберігайте документи, що надходять на Вашу адресу. 

Згідно пункту 4 розділу ІІ Порядку ведення єдиного обліку в органах (підрозділах) поліції заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події,  якщо заява (повідомлення) надійшла до органу (підрозділу) поліції під час особистого звернення заявника одночасно з її (його) реєстрацією в ІТС ІПНП або журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події (далі - журнал ЄО), уповноважена службова особа оформлює та видає заявникові талон-повідомлення ЄО про прийняття і реєстрацію заяви (повідомлення) про кримінальне правопорушення та іншу подію.

Згідно пункту 4 розділу ІІ вищезгаданого Порядку, особу, яка заявляє або повідомляє про кримінальне правопорушення, уповноважена службова особа органу (підрозділу) поліції або інший поліцейський попереджає про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину, передбачену статтею 383 Кримінального кодексу України.

Якщо все вищеперераховане не дало результатів, необхідно підготувати та подати до суду позовну заяву про визнання недійсним договору позики.

Після того, як буде доведено факт шахрайства, рекомендуємо Вам звернутися в Бюро кредитних історій з вимогою вилучити запис про незаконний кредит з Вашої кредитної історії.

 

Фото без опису

Правове регулювання виробництва органічної продукції

 

 

Основні поняттяорганічної продукції та органічного виробництва

 

Протягом останніх  десятиліть розвиток органічного руху є однією з найактуальніших тенденцій для сучасного суспільства та світу.  У даному аспекті така орієнтація для вітчизняних виробників є не лише одним із ключових чинників, але й постійною рушійною силою розвитку органічної сфери, оскільки позитивний вплив органічного виробництва на здоров'я суспільства, навколишнє середовище, родючість ґрунтів, біорізноманіттята економіку сільських територій є беззаперечним.

Статтею 1 Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»(далі Закон) визначено поняття органічної продукції тaорганічного виробництвa.

Органічнa продукцiя- це сільськогосподарська продукція, у тому числі харчові продукти та корми, які отримані в результаті органічного виробництва.

Органічне виробництвоце сертифікована діяльність, пов’язана з виробництвом сільськогосподарської продукції, яка провадиться із дотриманням вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.

Органічне виробництво поділено на галузі:

Органічне рослинництво (у тому числі насінництво та розсадництво);органічне тваринництво (у тому числі птахівництво, бджільництво);органічне грибівництво (у тому числі вирощування органічних дріжджів);органічна аквакультура;виробництво органічних морських водоростей;виробництво органічних харчових продуктів (у тому числі органічне виноробство);виробництво органічних кормів;заготівля органічних об’єктів рослинного світу.

 

Вимоги до органічного виробництва

 

Фізичні або юридичні особи, яким надано право на виробництво органічної продукції, зобов’язані дотримуватися таких загальних правил виробництва:

дотримуватися правил виробництва та обігу органічної продукції та сировини та/або дикорослих рослин, використовувати лише методи виробництва органічної продукції;забезпечувати відокремлювання виробництва органічної продукції від виробництва неорганічної продукції , продукції перехідного періоду;використовувати технології виробництва, які запобігають забрудненню або мінімізують будь-яке збільшення забруднення навколишнього природного середовища;враховувати місцевий та регіональний екологічний стан територій під час вибору продукції для виробництва;мінімізувати використання невідновлюваних ресурсів та зовнішніх ресурсів;забезпечувати збереження та відтворення родючості ґрунтів

 

Сертифікація органічного виробництва

 

Згідно Закону сертифікації не підлягає:

- реалізація органічної продукції закладами громадського харчування;

- реалізація органічної продукції суб’єктами господарювання, які займаються оптовою, оптово-роздрібною торгівлею.

Здійснювати виробництво органічної продукції може фізична чи юридична особа будь якої організаційно-правової форми та будь-якої форми власності, яка:

- пройшла оцінку відповідності органічної продукції;
-отримала сертифікат відповідності;
- включена до Реєстру виробників органічної продукції.

Контроль у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукціїздійснює -Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. 

Особа, яка виявилабажання перейти на виробництво органічних продуктів або здійснювати обіг органічної продукції, може обрати будь-який орган сертифікації на свій власний розсуд та укласти з ним договір на проведення сертифікації.

Договір на проведення сертифікації  можна укладати лише з одним органом сертифікації в межах відповідної галузі органічного виробництва та обігу органічної продукції.

 У випадку сертифікації органічного виробництва за нормами та стандартами, які визнані в іноземних державах або міжнародних організаціях, особа має право додатково укласти договір з органом іноземної сертифікації.

Сертифікаційний процес розпочинається з дати підписання договору на проведення сертифікації між органом сертифікації і особою.

Видача сертифіката відповідності на основі рішення яке приймається після проведення відповідних дій щодо оцінки відповідності, є підтвердженням відповідності виробництва органічної продукції. Строк дії сертифіката становить 15 місяців з дати його видачі.

Орган сертифікації може і відмовити у видачі сертифіката на підставі ст.27 Закону, а саме у разі:

встановлення за результатами перевірки невідповідності будь-якої стадії виробництва або обігу органічної продукції вимогам законодавства; виявлення недостовірності відомостей, поданих на підтвердження відповідності вимогам законодавства. Відмова у видачі сертифіката з підстав, не передбачених цією статтею, забороняється.

Після того, як особа отримала сертифікат, особа включається до Реєстру виробників органічної продукції, який публікується в засобах масової інформації. Фізичні або юридичні особи, які не занесені до Реєстру виробників органічної продукції, не мають права здійснювати виробництво органічної продукції.

 

Маркування органічних продуктів

 

Вироблена органічна сільськогосподарська продукція підлягає обов’язковому маркуванню, шляхом використання відповідного державного логотипа.

Дозволяється також використання недержавних логотипів, запроваджених безпосередньо суб’єктами господарювання, які здійснюють виробництво, реалізацію органічної продукції.

Маркувати  продукт  як органічний дозволяється, у разі  якщо він  містить  не менше  ніж 95% органічних інгредієнтів.

Вся продукція, що вводиться в обіг тареалізується,повинна маркуватися державним логотипом для органічної продукції.

Для маркування органічної продукції обов’язковим елементом є кодовий номер, який розміщується під державним логотипом  та повинний містити:

  • акронім, що ідентифікує державу походження;
  • напис "organic";
  • реєстраційний код органу сертифікації, що здійснив сертифікацію органічного виробництва.

 

Відповідальність за порушення законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції

 

Фізична особа – підприємець чи юридична особа, яка займаються виробництвом та/або обігом продукції (оператор) несуть відповідальність у вигляді штрафу  в розмірі від 6 000 до 10 000 гривень за одне з цих порушень:

невиконання, приписів, розпорядчих актів щодо усунення порушень вимог законодавства;

ненадання, несвоєчасне надання або надання недостовірної інформації про обсяги органічної продукції, що вводиться в обіг;

за порушення правил маркування продукції державним логотипом для органічної продукції або використання у маркуванні позначень та написів.

Особи, які реалізують продукцію, марковану як органічна, несуть відповідальність за введення в обіг або реалізацію продукції без сертифіката, що засвідчує відповідність процесу виробництва продукції та/або її обігу вимогам законодавства.

 

Фото без опису

Правовий статус невитребуваних  земельних часток (паїв)

 

Указом Президента України від 08.08.1995 року №720/95 «Про  порядок  паювання  земель  переданих  у  колективну  власність  сільськогосподарським  підприємствам і організаціям» було фактично  розпочато  земельну реформу, Оскільки, прийнявши рішення щодо  розпаювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і кооперативам шляхом визначення розміру земельної частки в колективній власності кожного члена сільськогосподарського підприємства без виділення земельних ділянок в натурі (на місцевості) кожному члену такого підприємства було передано у власність «пай» — умовну земельну ділянку.

Право на такий «пай» посвідчувалося відповідним сертифікатом. Однак, не всі  громадяни, які мали право  на  землю отримали  сертифікати або  ж  отримавши сертифікат не розпорядилися ним належним чином, тобто  не подали заяву про виділення в натурі  землі для передачі в оренду чи для сумісного обробітку.

 Відповідно  до статті  13 Закону України «Про  порядок  виділення в натурі (на місцевості)  земельних  ділянок  власниками   земельних ділянок (паїв)» (далі–Закон) доневитребуваних земельних часток (паїв) відносять:

- земельні частки (паї), на які громадяни, які мають право на земельну частку (пай) відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, не отримали сертифікатів чи іншим чином не заявили свої права на земельну частку (пай);

- земельні частки (паї), на які вже сертифікат отриманий, але власник сертифікату не розпорядився ним належним чином.

Згідно цього ж   Закону невитребувані паї можуть передаватися в оренду за рішенням відповідного органу місцевого самоврядування.

Передати  в оренду  невитребувані земельні частки (паї) можна лише для використання  їх за цільовим призначенням та після формування їх  у земельні ділянки, тобто  після  визначення їх меж, площі та внесення інформації про них до Державного земельного кадастру.

В договорі оренди  невитребуваних  земельних часток (паїв),  обов’язково  має бути зазначено умова  щодо строку його укладання,   який  встановлюється  до державної реєстрації  права власності на земельну частку(пай).

Також,  положеннями  цього Закону  був встановлений термін до  01.01.2025 року для  оформлення (реєстрації)  власниками невитребуваних земельних часток (паїв) права власності на відповідні земельні ділянки.  Якщо  ж цього  не зробити, то власник  вважатиметься таким, що відмовився від земельної ділянки.

Після  01.01.2025 року усі невитребувані паї, які сформовані у земельну ділянку, можуть передатися у комунальну власність  територіальної  громади в порядку визнання  майна  безхазяйним.

Що ж стосується власників невитребуваних земельних часток (паїв), які пропустили встановлений Законом строк оформлення свого права власності, з поважної причини, суд може визначити додатковий строк достатній для його оформлення.

 

 

Фото без опису

 

Скасування неправомірно нарахованої заборгованості

 

Без споживання житлово-комунальних послуг не  можливе життя в сучасному світі. Кожен із  нас  у  своєму побуті використовує газ, світло та електрику.          Договірні відносини, які  існують  між  надавачем комунальних послуг та споживачем передбачають не лише обов’язок  споживача вчасно оплачувати  послуги,  а й  обов’язок надавача послуг щодо  вчасності, регулярності, якості надання таких послуг та  обґрунтованості нарахування плати з них. 

Часто оплачуючи рахунки за спожитий газ чи електроенергію,  ми не звіряємо правильність  показників лічильників,  які враховані при нарахуванні суми,   яку потрібно  погасити.

Так, клієнт місцевого  центру   тримавши  судовий наказ  про  стягнення з нього заборгованості в сумі  2882,95 грн за  надані послуги  з газопостачання не  розумів, як вона виникла. Адже відповідно до показників лічильника її не повинно було б бути.  При  вивченні ситуації встановили,  що у  газопостачальній компанії  був зазначений невірний  показник  лічильника газу, на підставі якого  була і нарахована заборгованість. 

Порадившись з адвокатом Петром Корфом, якого призначив Кременецький місцевий центр з надання БВПД  на надання правової допомоги,  було вирішено підготувати заяву  про скасування судового наказу.  

 Ухвалою Кременецького районного суду Тернопільської області  від 15.02.2021 по справі №601/2471/20  судовий наказ  було скасовано.

Коментує  адвокат Петро Корф:

«Судовий наказ про стягнення заборгованості  видається протягом лише п'яти днів із моменту одержання судом інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) фізичної особи-боржника та без виклику сторін для розгляду заяви. Як наслідок, боржник отримує такий наказ поштою.

Але  не все втрачено. Оскільки,   частиною 1 статті 170 Цивільного процесуального кодексу України  передбачено,  що  боржник має право протягом п’ятнадцяти днів з дня вручення копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування до суду, який його видав».

 

Фото без опису

 

«Як підтвердити наявний трудовий стаж для призначення пенсії, якщо відсутня трудова книжка або відповідні записи в ній?»

Страховий стаж є одним з найважливіших факторів при призначенні пенсії.

Статтею 48 Кодексу Законів про Працю України та статтею62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» передбачено, що основним документом, якийпідтверджуєтрудовий стаж, є трудова книжка. 

У випадку, коли відсутня трудова книжка чи відповідні записи у ній, трудовий стаж підтверджується за допомогою документів, що видаються за місцемроботи, служби, навчання, а такожархівнимиустановами. Такими документами можуть бути:довідки, виписки із наказів, посвідчення, характеристикита інші документи, які містять відомості про періоди роботи. У разі відсутностіпереліченихвищедокументів для того, щоб підтвердити трудовий стаж приймаютьсячленські квитки профспілок. При цьому, варто зазначити, щопідтверджуютьсялишеперіоди роботи за той час, за який є відмітки про сплатучленськихвнесків.Проте, якщо документи про трудовий стаж не збереглися, підтвердження трудового стажу здійснюєтьсяна підставі показань свідків органами Пенсійного фонду.

Підтвердити страховий стаж можна в позасудовому (добровільному) порядку та шляхом звернення до суду.

Що стосується позасудового порядку підтвердження трудового стажу військової служби, служби цивільного захисту, служби в органах державної безпеки, розвідувальних органах, Держспецзв’язку,часу навчання у вищих навчальних, професійних навчально-виховних закладах, навчальних закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі, часу тимчасової непрацездатності, яка розпочалася в період роботи, часу догляду за особою з інвалідністю I групи, дитиною з інвалідністю віком до 16 років, а також пенсіонером, який згідно висновку потребує постійного стороннього догляду, часу догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми, а також документів про те, що до досягнення дитиною 3-річного віку мати не працювала, осіб, які займаються підприємницькою діяльністю, творчою діяльністю, а також дружин осіб офіцерського складу, прапорщиків, мічманів і військовослужбовців надстрокової служби, які проживали з чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість їх працевлаштування за спеціальністю, то таке підтвердження здійснюється відповідними документами передбаченими для кожного випадку окремо у «Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 року № 637.

Документи, які подаються для підтвердження трудовогостажу, мають бути підписані посадовими особами і у разі наявності засвідчені печаткою. Для того, щоб підтвердити трудовий стаж приймаються лише ті відомості про період роботи, які внесені в довідки на підставі документів. Довідки, видані колгоспами при залишенні членом колгоспу роботи, а також довідки, видані в більш пізній період колгоспами, які згодом припинили свою діяльність, можуть братися до уваги й тоді, коли вони не містять підстав видачі. У випадках, коли періоди роботи зараховуються до трудового стажу на підставі показань свідків, один із яких свідчить про роботу заявника за більший період, ніж інші, встановленим вважається період, який підтверджений двома або більше свідками. Якщо ім'я, по батькові та прізвище, які зазначені в документі, що підтверджує трудовий стаж, не збігаються з ім'ям, по батькові або прізвищем особи за паспортом або свідоцтвом про народження, факт приналежності цього документа даній особі може бути встановлено у судовому порядку. У тих випадках, коли в поданому документі про стаж вказано лише роки без зазначення точних дат, за дату береться 1 липня відповідного року, а якщо не зазначено число місяця, то ним вважається 15 число відповідного місяця.

Також, існують випадки коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників.Для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників. У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка. Додатково в довідці наводяться такі відомості: стосовно трактористів-машиністів підприємств сільського господарства - про безпосередню зайнятість у виробництві сільськогосподарської продукції; стосовно жінок, які працюють доярками, свинарками-операторами на підприємствах сільського господарства - про виконання встановлених норм обслуговування; стосовно жінок, які працюють на вирощуванні, збиранні та післязбиральному обробленні тютюну, - про зайнятість на перелічених роботах протягом повного сезону.

Що стосується справ за відсутності документів про наявний стаж роботи та неможливості їх одержання у зв'язку з воєнними діями, стихійним лихом, аваріями, катастрофами або іншими надзвичайними ситуаціями, стаж роботи громадян із числа національних меншин, примусово виселених з місць постійного проживання в 30-40 роки, а також час роботи в колгоспі до 1965 року, за відсутності документів про наявний стаж роботи і неможливості одержання їх внаслідок ліквідації підприємства, установи, організації або відсутності архівних даних з інших причин, ніж ті, що зазначені в пункті 17 «Порядкупідтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 року № 637., про час перебування у фашистських концтаборах, гетто та інших місцях примусового утримання в період війни осіб, у тому числі дітей, примусово вивезених з тимчасово окупованої території у період Великої Вітчизняної війни, проживання в м.Ленінград в період його блокади з 8 вересня 1941 р. по 27 січня 1944 р., то підтвердження трудового стажу у таких випадках здійснюється в судовому порядку.

Варто зазначити, що у разі необхідності підтвердження відомостей про стаж роботи шляхом звернення до суду сплачується судовий збір відповідно до Закону України «Про судовий збір».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь