A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Виставка з нагоди 100-річчя від дня народження Дякова Осипа Васильовича

Дата: 05.07.2021 11:48
Кількість переглядів: 316

Фото без опису

      2021 рік знаменується багатьма визначними датами. І одна з них –  відзначення 100-річчя від дня народження  Дякова Осипа Васильовича –  публіциста і активного діяча збройного підпілля Організації Українських Націоналістів, члена Проводу ОУН і політвиховного відділу при Головній Команді Української Головної Визвольної Ради, підполковника-політвиховника Української Повстанської Армії в Кременецькому краєзнавчому музеї влаштовано виставку. На ній висвітлено матеріали про життєвий шлях та шлях боротьби крайового провідника ОУН теоретика і організатора боротьби УПА.

       Дяків Осип (псевдо: «Артем», «Гончарук», «Горновий», «Наум», «Осипенко», «Левадний»)народився 21 червня 1921 року в с. Олесине, нині Козівський районТернопільська областьУкраїна (тоді Бережанський повітЗУНР, окупована Польщею).

       Будучи 13-літнім учнем середньої школи в місті Бережанах, стає членом підпільного юнацтва ОУН і бере активну участь у всіх сферах революційної праці з молоддю. Влітку 1940 р. вступає на філологічний факультет Львівського університету.

       20 вересня 1940 року в студентському гуртожитку його несподівано заарештовують більшовики. Майже рік тортур не приневолили його зрадити організаційні таємниці.

       На початку війни Осип втікає з тюрми в місті Бердичеві. У 1941—1943 рр. він — член осередку пропаганди Бережанської округи ОУН, а в 1943—1944 рр. стає членом крайового проводу юнацтва ОУН на українських землях, членом редакційної колегії підпільного журналу «Юнак». Від 1944 р. — член крайового проводу ОУН.

       У 1944—1948 рр. Осип Дяків-Горновий — член головного осередку пропаганди при проводі ОУН, редактор підпільних революційних журналів, видань, листівок і звернень. Теоретик і організатор боротьби УПА, автор багатьох публіцистичних праць. Автор відомого гасла «Свобода народам! Свобода людині!».

       Відстоював ідею ліквідації СРСР на засадах незалежних держав в етнічних кордонах. У 1948 р. Осипа Дяківа запрошують на посаду крайового провідника ОУН Львівського краю. З 1949 р. він — член проводу ОУН на українських землях. У другій половині 1950 р. — член Української головної визвольної ради і заступник голови генерального секретаріату .

        Постановою Української головної  визвольної ради нагороджений Золотим Хрестом Заслуги і Срібним Хрестом Заслуги.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь