Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПІ

Дата: 31.08.2021 09:36
Кількість переглядів: 257

Фото без опису

 

 

          Звітність для СГ, які здійснюють імпорт/продаж рідин, що використовуються в електронних сигаретах

    Державна податкова інспекція нагадує, що форму декларації акцизного податку (далі – Декларація), Порядок її заповнення та подання затверджено наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 №14 (далі – Порядок №14).

    Відповідно до п. 2 розділу І Порядку №14 за кожний встановлений Податковим кодексом України (далі – ПКУ) звітний період незалежно від того, чи провадили платники господарську діяльність у звітному періоді та чи виникають податкові зобов’язання зі сплати акцизного податку, заповнюють та подають відповідні розділи та додатки до Декларації суб’єкти господарювання, які відповідно до п. 212.1 ст. 212 ПКУ є платниками акцизного податку та мають чинні (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством.

      Згідно п. 212.1 ст. 212 ПКУ платниками акцизного податку, зокрема, є:

- особа, постійне представництво, які виробляють підакцизні товари (продукцію) на митній території України, у тому числі з давальницької сировини;

- особа – суб’єкт господарювання, постійне представництво, які ввозять підакцизні товари (продукцію) на митну територію України;

- особа – суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів.

    Відповідно до змін, внесених до ПКУ Законом України від 16 січня 2020 року №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», з 01.01.2021 до підакцизних товарів віднесено рідини, що використовуються в електронних сигаретах.

      Згідно з вимогами Порядку №14 розрахунок акцизного податку по операціях із ввезення та продажу рідин, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюється платниками податку у додатку 1 до Декларації «Розрахунок суми акцизного податку з підакцизних товарів (продукції) (крім транспортних засобів), на які встановлено специфічні ставки акцизного податку (крім операцій, визначених п. п. 213.1.9, 213.1.11, 213.1.12 п. 213.1 ст. 213 ПКУ)» (далі – Додаток 1) із перенесенням суми податку у розділ Б Декларації.

   Поряд з цим, платник, який відповідно до п. п. 212.1.11 п. 212.1 ст. 212 ПКУ є суб’єктом господарювання роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів, а саме рідин, що використовуються в електронних сигаретах, заповнює та подає розділ «Д» та додаток 6 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» (далі – Додаток 6) до Декларації з проставленням нулів, оскільки поки що ПКУ не визначено ставку оподаткування для таких операцій.

      Зазначаємо, що згідно з п. п. 49.2 прим.1 п. 49.2 ст. 49 ПКУ платники, визначені п.п.212.1.15 п. 212.1 ст. 212 ПКУ, а також платники, які мають діючі (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов’язані за кожний встановлений ПКУ звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді.

  Отже, з 01.01.2021 суб’єктам господарювання, що є виробниками або імпортерами рідин, що використовуються в електронних сигаретах та мають відповідну ліцензію, необхідно подавати Декларацію із здійсненням розрахунку акцизного податку в Додатку 1 до Декларації та перенесенням суми податку у розділ Б Декларації за відповідними операціями.

        Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

        Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

 

Податкова амністія: гарантії суб’єктам господарювання

    Згідно з абзацом шостим п. 12 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від (далі – ПКУ) при несплаті або сплаті в неповному обсязі суми збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування (далі – Збір), зазначеної в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації (далі – Декларація), у встановлений підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ строк одноразова (спеціальна) добровільна декларація вважається неподаною та на декларанта не поширюються передбачені підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ державні гарантії та звільнення від відповідальності.

      Відповідно до положень пп. 13-17 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ поняття «гарантії суб’єктам господарювання» означає:

- не проводиться податкова перевірка щодо джерела отримання декларантом чи фізичною особою доходів, за рахунок яких було одержано (набуто) задекларовані таким декларантом активи або активи, передбачені п. 10 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ;

      Декларації, а також відомості, що містяться в них, не можуть бути використані в розслідуваннях та/або перевірках стосовно декларанта, а також як докази у кримінальних провадженнях, справах про адміністративні правопорушення, цивільних та адміністративних справах;

- відомості, що містяться у відповідних Деклараціях та доданих до них документах, є конфіденційною інформацією та не підлягають розголошенню без письмової згоди декларанта, крім випадків, коли це прямо передбачено законами або рішенням суду;

    Декларація підлягає камеральній перевірці у спеціальному порядку (виявлення арифметичних та логічних помилок). Таким чином, податковими органами не проводяться документальні перевірки, що свідчить про відсутності фіскальної складової;

- звільнення від сплати військового збору;

- до декларанта, який сплатив у повному обсязі Збір у встановлених порядку, строки та розмірі, не можуть:

 застосовуватися заходи забезпечення кримінального провадження, застосовуватися запобіжні заходи та вчинятися слідчі (розшукові) дії у кримінальному провадженні у зв’язку з придбанням (формуванням джерел придбання), створенням, одержанням, використанням зазначених в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації активів за будь-який період до 01 січня 2021 року;

 розпочинатися провадження у справах про адміністративні правопорушення за порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

          Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

         Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

 

       Умови для звільнення від оподаткування прибутку контрольованих іноземних компаній

 

     Державна податкова інспекція інформує, що листом Міністерства фінансів України від 09.08.2021 №11210-09-62/24813 надано роз’яснення щодо застосування норми податкового законодавства, визначеної пунктом 392.4.1 пункту 392.4 статті 392 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), якою встановлюються умови для звільнення від оподаткування доходів (прибутку) контрольованих іноземних компаній.  

    Як зазначено у листі Міністерства фінансів України, відповідно до абзаців першого-п’ятого підпункту 392.4.1 пункту 392.4 статті 392 ПКУ, норми якого будуть застосовуватись з 01.01.2022, скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії (далі – КІК) не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу, не є об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств контролюючої особи у разі додержання таких умов:

а) між Україною та іноземною юрисдикцією місцезнаходження (реєстрації) КІК є чинний договір про уникнення подвійного оподаткування або про обмін податковою інформацією та

б) виконується будь-яка з таких умов:

    КІК фактично сплачує податок на прибуток за ефективною ставкою, що є не меншою за базову (основну) ставку податку на прибуток підприємств в Україні, визначену пунктом 136.1 статті 136 Кодексу, або є меншою за таку ставку не більше ніж на п’ять відсоткових пунктів, або частка пасивних доходів КІК становить не більше 50 відсотків загальної суми доходів КІК із всіх джерел.

Отже, однією з обов’язкових умов щодо невключення скоригованого прибутку КІК до бази оподаткування контролюючої особи є наявність між Україною та юрисдикцією КІК чинного договору про уникнення подвійного оподаткування або про обмін податковою інформацією.

Більш детально про це йдеться у листі ДПС України від 26.08.2021 №19398/7/99-00-21-02-02-07 за посиланням https://www.tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/print-76075.html.

       Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

         Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

 

 

На Тернопільщині популярний малий бізнес

   Станом на початок серпня цього року на обліку в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області перебувало 60912 основних платників податків. Майже 60 відсотків із них – приватні підприємці, а це 36329 осіб. Решта платників є юридичними особами – 24583. Порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість підприємців зросла на 1158, а також додалося 616 юросіб.

  Упродовж липня 2021 року взяли на облік 674 платники податків. Серед них 71 юридична особа та 603 підприємців. Припинили діяльність у даному періоді 312 суб’єктів підприємницької діяльності, а саме: 38 юридичних осіб та 274 фізичних осіб – підприємців.

    У Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків зареєстровано 1 073 890 фізичну особу, а також 4503 іноземці. Проте 4767 осіб відмовилися від присвоєння ідентифікаційного номера. Загалом цьогоріч зареєстровано 8005 фізичних осіб та 225 іноземців, а також 18102 змін реєстраційних даних, які надійшли до державного реєстру.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь