A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Сьогодні 103-а річниця з часу створення ЗУНР

Дата: 01.11.2021 11:02
Кількість переглядів: 351

Фото без опису

1 листопада 1918 року у Львові відбулося збройне повстання, відоме як Листопадовий чин або Листопадовий зрив, результатом якого стало проголошення Західноукраїнської Народної Республіки.

Листопадовий чин, проголошення ЗУНР і подальша боротьба українців Західної України за національне визволення є невід’ємною складовою Української революції 1917–1921 років.

Як відомо, після розпаду в жовтні 1918 року Австро-Угорської імперії на кілька незалежних країн, патріотичні сили Західної України вдалися до створення власної держави. Зокрема у період з вересня 1918-го у Львові утворено: Український Генеральний Військовий Комісаріат, Українську Народну Раду – політичний представницький орган українського народу в Австро-Угорській імперії. 19 жовтня 1918 року проголошено Українську державу на всій українській етнічній території Галичини, Буковини і Закарпаття. Президентом Української Народної Ради обрано бущанина Євгена Петрушевича.

Зрештою УНРада, мотивуючи свої наміри правом українського народу на власну державу, звернулася до австрійського уряду з питання про передачу їй усієї повноти влади у Галичині та Буковині. І отримала категоричну відмову. Тоді ухвалили рішення взяти владу у Львові збройним шляхом.

У ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918-го стрілецькі частини на чолі з сотником Дмитром Вітовським зайняли всі найважливіші урядові установи у місті. Таким чином створено ЗУНР, до складу якої увійшли українські етнічні землі – Галичина, Буковина й Закарпаття.

Вшановуючи пам’ять творців Західноукраїнської Народної Республіки, ми повинні усвідомити, що приклад їхнього служіння Богові та Україні повинен й надалі залишатися взірцем для кожного з нас.

Пам’ятаймо про наших Героїв, про тих, хто крок за кроком наближав день, коли у світі постала суверенна Україна, і про тих, хто відстоює її у наш час.

Щиро вітаємо усіх зі святом. Бажаю усім миру, єдності та процвітання, мужності, волелюбності, щастя та добра.

Слава Україні! Слава її Героям!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь