Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

30-та річниця Всеукраїнського референдуму на підтвердження Акту проголошення незалежності України

Дата: 01.12.2021 11:17
Кількість переглядів: 229

Фото без опису

1 грудня 2017 року виповнюється 30-та річниця Всеукраїнського референдуму на підтвердження Акту проголошення незалежності України, затвердженого постановою Верховної  Ради Української РСР від 24 серпня 1991 року № 1427-XII «Про проголошення незалежності України».

 Український народ переконливою більшістю голосів підтримав Акт проголошення незалежності України і, по суті, легітимізував утвердження України як суверенної і незалежної, демократичної, соціальної, правової держави. Позитивну відповідь дали понад 90% громадян, які взяли участь у голосуванні. Цим фактично поставили крапку в історії УРСР.

Першим кроком до фактичного і юридичного утвердження незалежності України стало прийняття Верховною Радою УРСР Декларації про державний суверенітет України від 16 липня 1990 року. Цей документ визначив державний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, а також незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах. 

Результат референдуму мав величезне значення. Адже це дозволило Україні затвердитися на міжнародній арені як незалежній державі. 

День 1 грудня 1991 року назавжди залишиться важливою датою в історії українського народу, бо саме тоді вільним волевиявленням громадян було підтверджено Акт проголошення незалежності України, прийнятий Верховною Радою. Наш народ використав свій історичний шанс мирним демократичним шляхом реалізувати ідею відродження перерваної національної державності. 

Три десятиліття тому ми консолідувалися навколо ідеї української державності. Виступили як згуртований народ, що прагне творити власну долю у власному домі. І сьогодні, у часи докорінної модернізації держави, ми повинні бути єдині в наших прагненнях та діях, адже перед нами стоїть завдання побудувати демократичну, стабільну, сильну державу.

В Кременецькому краєзнавчому музеї діє виставка, присвячена тим буремним героїчним подіям.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь