A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Важливість сортування сміття – запорука екологічної безпеки!

Дата: 31.12.2021 11:23
Кількість переглядів: 711

Фото без опису

Кожна держава вирішує питання сортування побутових відходів по-різному: захоронення, переробка, будування заводів, впровадження нових законів та правил. Однак перший пункт, з якого завжди починається свідоме поводження з відходами, — це сортування сміття, проведення якого залежить саме від громадян.

Роздільний збір сміття для європейців та мешканців інших розвинених країн — повсякденна справа, як похід до магазину за продуктами. В Україні дуже маленький відсоток людей дійсно сортують відходи, хоча мають для цього можливості. Дехто не знає, з чого почати, а дехто просто не розуміє важливість сортування сміття.

Найперша та найважливіша причина для сортування сміття — зменшення шкідливого впливу на навколишнє середовище.

Деякі види відходів (наприклад, батарейки або енергозберігаючі лампи), які люди бездумно кидають у смітник, надто небезпечні для навколишнього середовища. Адже вони токсичні і забруднюють повітря, ґрунти, поверхневі та підземні води.

Викидати у контейнер з іншими відходами батарейку, лампочку або термометр — справжній злочин. Уявіть, лише одна батарейка, потрапляючи на смітник, забруднює близько 20 кв. м. землі або 400 л. води. А якщо вони ще й горять, що в основному і трапляється на смітниках, то їх шкода для здоров’я людини збільшується в десятки разів.

Сортування допомагає зменшити кількість відходів, які знаходяться на сміттєзвалищі, завдяки їх подальшій утилізації. Без цього сміття буде тільки накопичуватись, адже для його розкладання потрібно надто багато часу.

Наприклад, картонні коробки розкладаються протягом 3 місяців, офісний папір — 2 років, консервні банки — 10 років, пластикові пляшки — 180 — 200 років, алюмінієві банки — 500 років.

Важливість роздільного збору сміття важко переоцінити з екологічної точки зору, проте і з економічної також.

Відходи — цінний матеріал, який може приносити країні великий прибуток, адже потенціал його використання величезний. Насамперед це генерація електричної та теплової енергії за допомогою спалювання відходів, яка набула великої популярності у розвинених країнах.

Проте без сортування сміття повноцінне втілення світового досвіду неможливе, оскільки спалюються тільки ті відходи, які не піддаються переробці. Якщо туди потрапляє пластик, скло, метал або папір, при горінні вони виділяють у атмосферу важкі метали, канцерогени та гази, які шкодять здоров’ю людини.

Більшість відходів, які потрапляють на смітник, придатні для повторного використання: папір, пластик, метал, скло та органічні відходи.

З макулатури виготовляють нові паперові вироби, а також туалетний та пакувальний папір.

До того ж переробка макулатури зупиняє знищення лісів (1 т газетного паперу економить 1 т дерев). Київський картонно-паперовий комбінат щомісяця переробляє близько 30 тис. т макулатури. При цьому значну частину вторсировини він щомісяця змушений купувати за кордоном, оскільки в Україні практично не сортують сміття.

Скло — унікальний матеріал, який обертається в замкнутому циклі. Інакше кажучи, його можна переробляти нескінченну кількість разів без втрати якості. Зі скла виготовляють будь-які скляні вироби (пляшки, банки, посуд, будівельне скло), дрібний пісок для будівництва, навіть добриво.

Повторне використання скла в Європі дозволяє заощадити 13,8 млн тонн первинної сировини.

Роздільний збір відходів — справа легка, проте чи достатньо однієї людини, яка вирішила зайнятися сортуванням, щоб почалися кардинальні зміни? Виявляється, що так.

Багато країн, які зараз є лідерами у переробці та утилізації сміття, мали подібні проблеми, що й ми зараз.

Важливо в процесі впровадження освітніх програм сформувати у дітей екологічне мислення.

З цією метою в Кременецькій спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №2 систематично відбуваються семінари-тренінги «Екопросвіта – пігулка для світу!»

Головна мета  проєкту - це популяризація ідеї сортування сміття та реалізація проекту у  Кременецькій громаді

  •   отримання необхідного та корисного досвіду на тренінгах;
  • зміна ставлення мешканців громади до навколишнього середовища та усвідомлення необхідності власної відповідальності за чисте довкілля!
  • вивчення потреби мінімізації продукування відходів та сортування сміття.

Не смітити - це обов'язок кожного, а свідоме розуміння настання глобальної екологічної катастрофи та протистояння цьому - головне завдання!

Маємо нагоду стати тією рушійною силою, яка запобігатиме виникненню екологічної катастрофи як глобально, так і на місцевому рівні!

Проте усі, хто опікується проблемами охорони довкілля, впевнені, що поступово всі правильно поводитимуться з відходами  міста та села зможуть навіть заробляти на проданому склу та пластику.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь