A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПС

Дата: 14.04.2022 16:50
Кількість переглядів: 318

Фото без опису

 

 

Перевірки у період дії воєнного стану

Головне управління ДПС у Тернопільській області нагадує, що згідно з п. п. 69.2 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються, крім:

камеральних перевірок декларацій або уточнюючих розрахунків (в разі їх подання) до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, показники яких сформовані на підставі податкових накладних та/або розрахунків коригування, складених та зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, та/або митних декларацій, за виключенням товарів (продукції), визначених підпунктами 215.3.1, 215.3.2, та 215.3.2 прим. 1 та 215.3.3 прим. 1 п. 215.3 ст. 215 ПКУ.

Така камеральна перевірка податкової декларації або уточнюючого розрахунку може бути проведена протягом 90 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку їх подання, а якщо такі документи були надані пізніше, – за днем їх фактичного подання;

камеральних перевірок податкових декларацій платників єдиного податку четвертої групи;

фактичних перевірок.

При виявленні порушень законодавства за результатами проведення перевірок передбачених п. п. 69.2 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, до платників податків застосовується відповідальність згідно із ПКУ, законами, контроль за якими покладено на контролюючі органи, а вимоги законодавства щодо мораторію (зупинення) застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) на період дії воєнного стану та/або на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19) у такому випадку не застосовуються, у т.ч. і положення п.п.112.8.9 п.112.8. ст.112 ПКУ.

 

 

 

             Повернення коштів через ПРРО, якщо розрахункова операція проводилася на класичному РРО

Головне управління ДПС у Тернопільській області інформує, що в програмному забезпеченні «ПРРО Каса» (далі – ПЗ), яке надається Державною податковою службою на безоплатній основі, на даний час не реалізовано можливість аналітично пов’язувати фіскальні чеки класичного реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО), з якого проводилася операція з програмним РРО (далі – ПРРО).

Тобто ПРРО не бачить фіскальні чеки класичного РРО, тому операція повернення повинна проводитись на тому РРО, з якого було здійснено реалізацію товару.

У наступних версіях ПЗ, після побудови аналітичної системи РРО/ПРРО буде реалізована можливість повернення через ПРРО фіскальних чеків на товар реалізований через класичний РРО.

 

 

 

Юрособою відчужено земельну ділянку, до якої дати сплачувати їй земельний податок

Відповідно до п. 286.1 ст. 286 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру; дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно; дані державних актів, якими посвідчено право власності або право постійного користування земельною ділянкою (державні акти на землю); дані сертифікатів на право на земельні частки (паї); рішення органу місцевого самоврядування про виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв); дані інших правовстановлюючих документів, якими посвідчується право власності або право користування земельною ділянкою, право на земельні частки (паї).

Згідно з п. 287.1 ст. 287 ПКУ власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.

Статтею 126 Земельного кодексу України встановлено, що офіційним визнанням і підтвердженням державою факту набуття або припинення відповідного права є державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень відповідно до Закону України від 01 липня 2004 року №1952-ІV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» із змінами та доповненнями (далі – Закон №1952).

У разі переходу права власності на земельну ділянку або права на земельну частку (пай) від одного власника – юридичної або фізичної особи до іншого протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося його право власності на зазначену земельну ділянку, а новим власником – починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

Оскільки п. 286.5 ст. 286 ПКУ встановлює щомісячний обов’язок виконання податкових зобов’язань з плати за землю за перебування ділянки або частки (паю) у власності та містить уточнення, відповідно до якого податкові зобов’язання з плати за землю виконуються «новим власником – починаючи з місяця, в якому він набув право власності», то при встановленні дати припинення податкових зобов’язань з плати за землю юридична особа має керуватися нормами п. 287.1 ст. 287 ПКУ в частині внесення плати за землю за фактичний період перебування у неї земельної ділянки у власності у поточному році.

Таким чином, у разі відчуження юридичною особою протягом року земельної ділянки, яка перебувала у її власності, земельний податок сплачується за фактичний період перебування земельної ділянки у власності такої особи – до дати реєстрації припинення юридичною особою речового права на земельну ділянку у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відповідно до Закону №1952.

 

 

 

 

 

Нові правила оподаткування під час війни

Нещодавно в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина під час сеансу «гаряча лінія» поспілкувався із додзвонювачами щодо ведення бізнесу в умовах війни.

Зараз бізнес і держава, як ніколи, потребують взаємопідтримки. Ми усі повинні працювати по-максимуму, адже діючий бізнес повинен стати фінансовою основою держави, забезпечивши їй належний економічний тил.

Від початку війни у нашій державі прийнято ряд змін податкового законодавства для стимулювання економіки в особливий період.

Найцікавіші запитання та відповіді на них надаємо увазі читачів.

 

Фото без опису

 

Запитання: Спрощена система оподаткування 3 групи, як перейти та коли платник може скористатися 2% ставкою?

Михайло Яцина: З 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України для платників єдиного податку третьої групи передбачено  особливості оподаткування із застосуванням відсотком ставки 2 відсотки. 

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відсотків доходу суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву про застосування спрощеної системи оподаткування за вибором у паперовій формі або засобами електронного зв’язку.

Для новостворених зареєстрованих в установленому законом порядку суб’єктів господарювання термін для подання заяви становить 10 днів з дня державної реєстрації. Такі суб’єкти господарювання вважатимуться платниками єдиного податку третьої групи з дня їх державної реєстрації.

Для діючих суб’єктів господарювання, які скористаються правом перейти на спрощену систему оподаткування за ставкою єдиного податку 2 відсотки доходу, змінено граничні терміни для подання заяви.

Суб’єкт господарювання вважається платником єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки:

- з 1 квітня 2022 року – у разі подання заяви до 1 квітня 2022 року;

- з наступного робочого дня після подання заяви у разі подання заяви починаючи з 1 квітня 2022 року.

 

Запитання: Чи проводяться на сьогодні податкові перевірки?

Михайло Яцина: Щодо податкових перевірок, то на період воєнного стану вони не розпочинаються, а розпочаті зупиняються. Проте це правило не стосується таких перевірок:

- камеральних перевірок декларацій або уточнюючих розрахунків, до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування;

- фактичних перевірок (за місцем провадження господарської діяльності). Перелік підстав для проведення фактичних перевірок розширено, а саме – тепер підставою може бути, зокрема, й дані про порушення законодавства щодо забезпечення можливості проведення розрахунків банківською карткою.

 

Запитання: На який період скасовано плату за землю?

Михайло Яцина: Щодо плати за землю, то на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, в якому скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю на територіях, на яких ведуться бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих російськими військами. Зауважу, що перелік таких територій визначатиме Кабмін.

 

 

Запитання: Які є податкові пільги для благодійників?

Михайло Яцина: Ті, хто перераховували пожертвування ЗСУ, можуть врахувати ці кошти до податкової знижки, що не перевищує 16% загального річного оподатковуваного доходу такої особи.

ФОПи та особи, які провадять незалежну професійну діяльність (крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування), мають право зарахувати такі пожертвування до складу витрат за звітний період.

Окрім цього, на час воєнного стану неприбутковим організаціям дозволяється передавати майно, надавати послуги та використовувати доходи для оборони держави, навіть якщо така діяльність не передбачена установчими документами цих організацій.

 

Запитання: Приватний підприємець з Харкова. Можливості відновити роботу підприємця нема. Звітність за 1 квартал не подана, чи є відтермінування щодо звітів?

Михайло Яцина: Так, у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема, щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо, платники податків звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

 

Запитання: Чи залишається право у платника ПДВ, що обрав єдиний податок за ставкою 2%, складати ПН/РК?

Михайло Яцина: Платники ПДВ позбавляються права на складання податкових накладних та розрахунків коригування до них за операціями, що здійснені в період перебування такого суб’єкта господарювання на третій групі єдиного податку за ставкою 2 відсотки доходу.

 

Запитання: Чи потрібне підтвердження відсутності можливості подання декларації та сплати ПДВ?

Михайло Яцина: Нормами Податкового кодексу України не передбачено надання контролюючому органу будь-яких підтверджень щодо неможливості подання податкової декларації з ПДВ та сплати податку до бюджету.

 

 

 

 

На Тернопільщині найчастіше декларують доходи від спадку та дарування

Упродовж першого кварталу цього року 2249 осіб подали податкові декларації про отримані доходи. Про це повідомив начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина. Він додав, що із загальної кількості декларацій 946 подали громадяни, які зобов’язані були задекларувати свої доходи, а 1303 – ті, хто виявили бажання реалізувати своє право на податкову знижку.

Наші краяни заявили про отримання 90,8 млн грн доходу. Загальна сума самостійно нарахованих податкових зобов’язань склала 4,7 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 1,2 млн грн військового збору.

«Відрадно, що жителі Тернопільського краю, які отримували доходи за кордоном, теж активно долучились до деклараційної кампанії. Таких декларантів маємо вже 180. Сума заявленого доходу склала 10,1 млн грн доходу», – повідомив очільник податкової служби області.

Найчастіше ж краяни декларували доходи від спадку та дарування: вже подано 384 таких декларації на суму 51 млн гривень. Ще 173 декларанти  інформували про збагачення від продажу рухомого та нерухомого майна, а 61 – про здачу такого майна у найм. Вони отримали відповідно 11,1 млн грн та 3,3 млн грн доходу. Незалежна професійна діяльність посприяла покращенню фінансового стану 63 осіб на суму 7,4 млн гривень. Про отримання інвестиційних прибутків заявили два декларанти на суму 100 тис. гривень.

Михайло Яцина наголосив, що у період воєнних дій для зручності, комфорту та безпеки декларантам варто використовувати електронні сервіси податкової служби, зокрема «Електронний кабінет».

Сектор інформаційної взаємодії

 Головного управління ДПС у Тернопільській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь