Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

209 років з дня народження Тараса Григоровича Шевченка

Дата: 09.03.2023 12:18
Кількість переглядів: 193

Фото без опису

 

              В історії кожного народу, серед її великих творців, є люди, імена яких оповиті невмирущою любов’ю і славою. У березні виповнюється 209 років з дня народження видатного українського поета Тараса Григоровича Шевченка,  борця за свободу та правду, видатного художника і громадського діяча. Своє життя він присвятив боротьбі за національну свободу свого народу та соціальну справедливість.

              У своїх творах Шевченко висвітлював життя звичайних людей та проблеми, з якими вони зіткнулися через соціальну нерівність, дискримінацію та культурну асиміляцію. Тарас Шевченко підтримував боротьбу за незалежність України та національну самосвідомість,  його твори стали символом української національної ідентичності. Його праці були заборонені російською імперією, але не дивлячись на це він продовжував писати і малювати, використовуючи свій талант для боротьби за ідеали справедливості. 
             Тарас Шевченко народився 9 березня 1814 року в селі Моринці Звенигородського повіту Київської губернії  в кріпацькій сім’ї. Його доля була надзвичайно важкою. Рано залишився сиротою, у 14 років узятий «козачком» до двору поміщика Енгельгарта, з яким переїхав до Вільна, потім до Петербурга. У 1838 році клопотами Карла Брюллова, Василя Жуковського, Євгена Гребінки, Івана Сошенка та інших Тараса Шевченка було викуплено з кріпацтва. Цього ж року Т. Г. Шевченка було офіційно зараховано "стороннім учнем" до Академії мистецтв. Молодий митець із великою жадобою слухає лекції в академії, багато читає, користується бібліотекою Брюллова, пише вірші, відвідує театр, виставки  - швидко здобуває знання.

             У Петербурзі Тарас Шевченко став членом літературного товариства «Кирило – Мефодіївського братства», де знайомиться з іншими визначними українськими мислителями. У 1840-х роках світ побачив  збірку творів Шевченка "Кобзар", він стає популярним поетом, його  твори мали величезний вплив на українське суспільство, спонукали до боротьби за свободу і незалежність України, а також відображали життя простих людей.

               Крім поезії, Тарас Шевченко також був талановитим художником. Він створив багато картин, які відображали український пейзаж і життя селян. Ці картини стали символом національної ідентичності українців.
Восени 1846 року він побував на нашій землі за завданням Археографічної комісії, відвідав Почаїв, Кременець і довколишні села. Під час перебування намалював 4 акварелі з видами Почаївської Лаври, а також записав три народні пісні.

             Після його смерті в 1861 році його спадок продовжує жити і має великий вплив на культуру українського народу. Сам він став символом національної свідомості і боротьби за свободу та незалежність. Його творчість зберігається і вивчається в школах та університетах, а також перекладається багатьма мовами світу.

             Тарас Шевченко залишив по собі незабутні сліди у культурі та історії України, його творчість відображає глибоку інтелектуальну та моральну складову українського народу.
У день народження Тараса Шевченка,  а також у будь-який інший день, ми повинні пам’ятати його внесок у розвиток української культури та бути гідними нащадками того покоління, яке пройшло складний шлях до відродження національної свідомості.

 

Науковий співробітник 
Кременецького краєзнавчого музею
Тетяна Тернова


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь