Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

135 річниця з дня народження Івана Хворостецького

Дата: 18.04.2023 11:55
Кількість переглядів: 95

Фото без опису

 

 

     Серед пам’ятних дат цього місяця – 135 річниця з дня народження видатного українського художника, пейзажиста, іконописця,  педагога Івана Федоровича Хворостецького, життя і творчість якого тісно пов’язані з Почаєвом.

Народився Іван Федорович 18 квітня 1888 року в селі Юридики поблизу м. Почаєва в родині робітника почаївських майстерень. Перші ази малювання він здобував у дядька -іконописця Андроника Лазарчука у Почаївській Лаврі. З ним працював над розписами храмів Кременеччини, Білої Церкви.

Семирічне навчання у Київському художньому училищі зробило Івана Хворостецького професіоналом, там викладали Олександр Мурашко, Федір Кричевський. Згодом у 1916 році він вступає до Петербурської академії мистецтв, але Перша світова війна перешкоджає закінчити її, після місяця занять був мобілізований (невдовзі його звільнили від військової служби через хворобу). Іван Федорович повертається до Києва, де займається педагогічною роботою – викладає малювання в школах та училищах. Багато малює і приймає участь на численних виставках. Загалом, за 25 років викладацької праці (у Київському художньому технікумі, Палаці піонерів, київських вузах) Іван Хворостецький стає наставником для цілого покоління сучасних українських митців. Серед його учнів: В. Сидорук, І. Браславський, Л. Мітяєва та ін.

У 20-і роки художник багато виставляється. На міжнародному конкурсі у Венеції його картини отримали найвищі нагороди, у 1938 році Іван Федорович став членом Спілки радянських художників.

На жаль, на початку Другої світової війни на будинок у Києві, в якому жив І. Хворостецький, впала бомба, і всі його довоєнні твори згоріли. З того періоду збереглися лише чотири роботи у Національному художньому музеї. Це була найтрагічніша сторінка його життя, що спричинила тяжку депресію. Саме тоді   Іван Федорович з сім’єю переїхав до Почаєва, де провів решту свого життя , заповнивши свої дні викладацькою роботою і творчістю.

І. Ф. Хворостецький брав участь у багатьох виставках в Україні і за її межами. Його персональні виставки відбулися з успіхом у Києві, Тернополі, Почаєві, Кременці.

У творчості Івана Хворостецького чітке місце займає пейзаж. Рідні пейзажі батьківщини надихали його на створення унікальних за майстерністю картин , в яких майстер зображає красу української природи. Мальовничі місця біля Почаєва, будівлі Свято – Успенської Лаври стали улюбленою темою творчості Івана Хворостецького до останніх днів.

Помер художник 19 листопада 1958 року в м. Почаєві. У 1968 році до 80-ліття від дня народження художника на його хаті у с. Юридики було відкрито меморіальну дошку, у 1989 році в Почаєві було відкрито Меморіальний музей художника І. Ф. Хворостецького, який на жаль, припинив своє існування через недостатнє фінансування. Твори художника прикрашають колекції Національного художнього музею України, музеїв Тернополя, Кременця, Почаєва.

У Кременецькому краєзнавчому музеї діє виставка приурочена 135 річниці від дня народження І. Ф. Хворостецького, яка висвітлює життєвий та творчий шлях митця.

 

Науковий співробітник

Кременецького краєзнавчого музею

Тетяна Тернова


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь