Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

«Симфонія квітів» (до 110 річниця від дня народження Г. В. Покровської)

Дата: 05.05.2023 15:46
Кількість переглядів: 270

Фото без опису

 

       7 травня, цього року -  110 річниця від дня народження Галини Покровської. Галина Василівна прожила важке, але цікаве життя.

         Вона народилася в сім’ї православного священика. Своє дитинство згадувала як чудову казку, яку розділили з нею дві молодші сестри. Оточені любов’ю батьків, дівчатка вчилися малюванню, музиці та танцям. Народилася пані Галина у далекому Сибірі, а до Кременця сім’я  переїхала коли їй виповнилося 3 - 4 роки.

         Сусідство з чудовою польською родиною Андричів з раннього дитинства вплинуло на Галину. Її хрещена мати – Аполінарія Андрич , була директором дитячого притулку, а чоловік Мечислав, інженером, архітектором будівництва доріг та мостів. До того, як приїхати до Кременця, він працював у середній Азії, в Японії та Китаї. У нашому місті в двадцяті роки займався охороною залишків Кременецького замку та залісненням схилу гори Бони для зупинки зсувного процесу, брав активну участь у житті міста. Служіння іншим стало прикладом для молодої дівчини.

         Навчаючись у Кременецькій гімназії «Саможовдунка» основи малювання почерпнула , від вже знаного у Польщі і в Україні, випускника Петербурської академії мистецтв Владислава Галімського, пізніше навчання продовжила у не менш відомого митця Станіслава Схельбаля.

         Вищу освіту здобула у Віленському університеті, де вивчала малюнок (1932 – 1933 рр.), продовжила навчання у Варшавському інституті ручної праці ( 1933 – 1935 рр.). З дитинства мріяла присвятити себе навчанню дітей і малюванню та поступову втілювала свою мрію у життя. Власних дітей у неї не було, тому вилила всю любов своїм учням. Після закінчення навчання спочатку працювала у Львові, а потім у Кременці: у першій десятирічці, ремісничій школі, а з 1944 року і до кінця життя у СШ № 3.

          Під Замковою горою, де знаходилося приміщення школи, розкинулася неповторна краса природи, яку так любила Галина Василівна. А серед цієї краси розквітали чарівні квіти, які привертали до себе увагу своєю витонченістю  та різноманітністю кольорів, ніжні, як дотик крил метелика, що легко літає. Колір, форма, текстура – все в них ідеальне…Маки, троянди, іриси – кожен цей квітковий букет був неповторним та захоплюючим.

          На акварельному папері почали розквітати квіти в неповторній красі. Гортензії здивують своїм об’ємом та барвами – від блакитних до рожевих та фіолетових. Троянди передають свою ніжність та романтику, а маки – дику красу та енергію. Кульбаби легко танцюють на вітрові, а тюльпани здивують своїми формами та кольорами – від насичених червоних до блідо – жовтих. Кожна акварель передає унікальну красу квітки  - її текстуру, форму та колір, які здатні зачарувати кожного глядача.

          Галина Покровська створювала свої роботи з великою любов’ю до природи та квітів, що передавалося у кожному її творі. Її акварелі здатні захоплювати своєю красою та неповторністю і досі залишаються популярними серед шанувальників мистецтва.

 

              Фото без опису

       

              У Кременецькому краєзнавчому музеї діє виставка « Симфонія квітів»  -  квітів Галини Василівни, яка залишила по собі лише добру згадку, як хорошої жінки, вчителя. Запрошуємо кременчан, гостей міста та учнів пані Галини не пропустити можливість насолодитися неповторною красою, яка передана на папері мисткині. Чекаємо на Вас!

 

          Науковий співробітник

          Кременецького краєзнавчого музею

          Тетяна ТЕРНОВА

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь