Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Перепоховання Шевченка

Дата: 23.05.2023 11:42
Кількість переглядів: 48

Фото без опису

 

 

          Тарас Шевченко – найвідоміший український поет, художник і громадський діяч. Його твори відомі в усьому світі і визнані як шедеври світової літератури. Помер Тарас Григорович в 1861 році, але його тіло було поховане не в Україні.

           22 травня – важлива дата для кожного українця. Цього дня прах Тараса Шевченка, згідно з його заповітом, було перепоховано на Батьківщині. Спочатку Кобзаря поховали 13 березня, у Петербурзі, на Смоленському кладовищі за кошти друзів. І лише у квітні 1861 року, після того як 58 днів прах Шевченка перебував у Петербурзі, царський уряд дозволив перевезти його в Україну. 8 травня 1861 року домовину було викопано, перенесено через увесь Петербург до Московського (Миколаївського) вокзалу  і залізницею перевезено до москви. Довгий незвичний шлях залізницею, на підводах, по Дніпру простягався перед жалібною процесією через росію, білорусію, Україну до маленького мальовничого містечка на Дніпрі  з яким були пов’язані останні мрії  і сподівання поета. І ось уже понад 162 роки до цього священного місця не заростають травою стежки.

         Сьогодні могила Тараса Шевченка у Каневі є одним з найвідоміших пам’ятників культури України. Тут щоденно збираються тисячі туристів з усього світу, щоб вшанувати пам’ять великого поета.

        Перепоховання Кобзаря – це складний історичний процес, пов’язаний з боротьбою за національну свободу та визнання культурної спадщини України. Незважаючи на всі труднощі, поет знайшов своє остаточне місце поховання, де його твори продовжують жити і надихати наступні покоління.

 

       Науковий співробітник

      Тетяна Тернова


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь