Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Олекса Якович Шатківський (до 115 річниці від дня народження)

Дата: 29.05.2023 15:06
Кількість переглядів: 46

Фото без опису

 

             Олекса Якович Шатківський відомий сьогодні кожному шанувальнику мистецтва. Його твори привертали увагу поціновувачів живопису своєрідною манерою письма, високою культурою виконання. Палітра його  багата – олійні та акварельні портрети, групові композиції, пейзажі, натюрморти, графіка – все це свідчить про високу майстерність художника.

             Народився він 28 травня 1908 року у Почаєві, в селянській родині. Любов до малювання привела його до Почаївської іконописної майстерні. Юнака вабили картини видатного українського художника Луки Долинського які містилися у храмах Почаївської Свято – Успенської лаври, а також італійського живописця Віллані (ХVІІІ ст.).

             Першим педагогом і наставником Шатківського був Якимчук Олександр Степанович, який познайомив свого учня з репродукціями творів видатних українських і російських майстрів, спрямував його мистецькі смаки в реалістичному напрямку.  Перші учнівські роботи Олекси успішно експонувалися у 1929 році на промисловій виставці у Луцьку та надихнули юнака на професійну освіту.

             У 1931 році О. Шатківський успішно склав іспити до Варшавської академії красних мистецтв, де навчився рисунку, живопису та графіки. Незважаючи на великий конкурс, його зарахували спочатку вільним слухачем живописного відділу, а згодом він став студентом академії. Викладачами митця були видатні художники – В. Скочиляс (рисунок), П. Прушковський (живопис), Л. Вилучковський (графіка). Для поглиблення знань його відправили до музеїв Берліна, Дрездена, Парижа. Твори відомих художників збагачували майстерність, а  натхнення Шатківському  додавав рідний Почаїв, мальовничі куточки якого він малював щороку, під час канікул. За час навчання наш земляк одержав  14 нагород за живопис та графіку. Його твори експонувалися в Румунії, на виставках у Варшаві, Львові, Рівному, Луцьку.

            З початком Другої світової війни, у 1939 році О. Шатківський вирвався з охопленої полум’ям Варшави і повернувся до рідного Почаєва. У руїнах польської столиці загинув увесь тогочасний творчий доробок художника…

           Свій мистецький хист у 1939 – 1941 рр. Олекса Якович пов’язав із середньою школою у м. Почаєві – був учителем малювання і креслення. Організував у школі на досить міцній методичній основі студію «Юний художник».

            Із 1944 року Шатківський  - головний художник Тернопільського драматичного театру ім. І. Франка. Декорував спектаклі «Дай серцю волю – заведе в неволю», «Безталанна», « В степах України», які з успіхом ішли в той час на сцені. А у 1947 – му його запросили працювати викладачем у Львівське художньо-промислове училище, де він як художник-графік викладав курс графіки у Львівському інституті ужиткового та декоративного мистецтва, а з 1950 -го – графіку і живопис в Українському поліграфічному інституті ім. І. Федорова. Гармонійно поєднуючи творчість із педагогічною діяльністю , О. Шатківський жив у вирі мистецького життя Львова (саме там його прийняли у члени Спілки художників України). Його роботи постійно експонували на республіканських та обласних виставках, виступав він із лекціями та виставками робіту Львові, Тернополі, Кременці, Почаєві.

            У 1956-му тяжка хвороба на довгий час прикувала художника до ліжка, але ж скільки залишилося нездійснених творчих задумів! Завдяки старанням і допомозі дружини та дітей, митець повернувся до творчого життя. Знесилений після операції, він продовжує малювати квіти, волинські пейзажі, поправляє недокінчені дереворити, робить ескізи до нового твору про видатного мандрівника Пржевальського в Кременецьких лісах, на горі Замковій.

           Разом із одужанням розквітли його полотна всіма кольорами радості. Твори художника експонували на обласних, республіканських, всесоюзних виставках: у Києві, москві, на виставці львівських художників, у Львові, Тернополі, Кременці.

           Багато своїх робіт О. Шатківський присвятив темі перебування Т. Г. Шевченка на Кременеччині, створив цикл живописних і графічних творів таких як: «Тарас Шевченко у Почаївській лаврі», «Тарас Шевченко по дорозі до Почаєва», « Тарас Шевченко серед селян», «Тарас Шевченко малює» та інші, що стали вагомим доробком митця.

          Художник постійно звертається до жанру натюрморту. Милують зір глядача його численні полотна з  барвистими квітами, соковитими фруктами, художніми виробами народних умільців.  У кожному творі  О. Шатківського яскраво виступає неповторне художнє бачення світу. Митець дарує людям скарби прекрасного, які викликають велику радість  і дають глибоку естетичну насолоду.

         28 червня 1979 року зупинилося серце видатного митця. Похований він у Львові на Личаківському кладовищі.

 

Науковий співробітник

Тетяна Тернова

 

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь