Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Мандруємо Україною

Дата: 03.07.2023 11:20
Кількість переглядів: 129

Фото без опису

 

 

       У Кременецькому краєзнавчому музеї 30 червня відбулося відкриття виставки «Мандруємо Україною» рівненського різьбяра Станіслава Кремньова.

      Різьблення  - одним із традиційних видів декоративно-ужиткового мистецтва. У давнину різьбленням майстри оздоблювали іконостаси в церквах , деталі будівель, меблі, посуд , знаряддя праці  а також вози, сани. Для відтворення орнаменту застосовували техніку плоского тригранно-виїмчастого різьблення з мотивами розеток, кіл, смужок, ламаних ліній. Нині майстри звертаються до нових форм роботи, експериментують із матеріалом, відкривають нові теми в галузі декоративно-ужиткового мистецтва українців. Одним із таких народних умільців є майстер-різьбяр Станіслав Кремньов.

      Станіслав Юрійович  народився у м. Алчевськ. У 1973 р. разом з батьками переїхав до Рівного. Навчався на гідротехнічному факультеті Українського інституту інженерів водного господарства та на факультеті загально-технічних дисциплін Рівненського державного педагогічного інституту.

       Станіслав Кремньов працює в Рівненському ліцеї Колегіум, є учасником народної студії декоративно-ужиткового мистецтва Рівненського міського будинку культури. Щороку бере участь у фольклорно-етнографічному святі «Музейні гостини», представляв свої роботи на виставці «Золоте сузір’я» у 2015 р. Одна з перших персональних виставок майстра відбулася у 2015 р. у Рівненській міській бібліотеці №10.

        У 2022 році Станіслав Юрійович здобув обласну  мистецьку премію імені Ніла Хасевича за серію робіт «Мандруємо Україною», якою відзначають митців за творчі роботи з живопису, графіки, скульптури, монументального і декоративного мистецтва.

        Премію в галузі образотворчого мистецтва імені Ніла Хасевича заснували у 2016 році, щоб вшанувати пам’ять відомого українського художника, культурного і громадсько-політичного діяча, члена ОУН та УПА, уродженця села Дюксин Костопільського району, а також підтримати розвиток українського національного образотворчого мистецтва.

        Виставка «Мандруємо Україною» дає змогу в одному місці ознайомитися з найцікавішими замками, фортецями, храмами України та має на меті залучити широкі верстви населення, особливо людей з вадами зору, до культурної спадщини народних умільців. Якщо на звичних виставках заборонено торкатися експонатів, то пропонована виставка різьбяра, в першу чергу, передбачає тактильний контакт. На виставці представлено 43 рельєфні роботи із підписами виконаними шрифтом Брайля.

         Виставка різьбяра  - це своєрідна подорож по історичних пам’ятках Західної України, подорож у світ творчості, яка залишить незабутнє враження у кожного, хто має можливість побачити і відчути її.

         Виставка діятиме протягом місяця. 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь