Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПС

Дата: 15.08.2023 15:07
Кількість переглядів: 72

Фото без опису

 

 

Куди звертатися власникам декількох об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, розміщених в різних населених пунктах, для проведення звірки даних?

Відповідно до п.п. 266.7.3 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо:

об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

права на користування пільгою із сплати податку;

розміру ставки податку;

нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, контролюючий орган за податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Згідно з абзацом другим п.п. 266.7.4 п. 266.7 ст. 266 ПКУ у разі подання платником податку контролюючому органу правовстановлюючих документів на нерухоме майно, відомості про яке відсутні у базі даних інформаційних систем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, сплата податку фізичними особами здійснюється на підставі поданих платником податку відомостей до отримання контролюючим органом відомостей від органів державної реєстрації прав на нерухоме майно про перехід права власності на об’єкт оподаткування.

Крім того, фізичні особи, з використанням кваліфікованого електронного підпису, мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в меню «ЕК для громадян»/розділ «Загальна інформація про платника»/вкладка «Повідомлення про обов’язок сплатити суму грошового зобов’язання (ППР)» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС.

 

 

 

           Важливість дотримання законодавства щодо використання касових апаратів обговорили на зустрічі

З метою якісного й оперативного інформування бізнесу Тернопільщини щодо новацій, запроваджених Законом України 3219, відбулася зустріч-нарада заступниці начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Марії Мельник із представниками консалтингової компанії «Фенікс Консалт». Участь у зустрічі також взяв заступник начальника управління – начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС в області Роман Валецький.

 

Фото без опису

Під час заходу податківці ознайомили присутніх з основними положеннями Закону України №3219 та наголосили, що мова йде не про збільшення податкового навантаження на бізнес, а лише про повернення на довоєнну систему оподаткування.

Зосередилися представники обласного податкового відомства на темі відновлення відповідальності бізнесу за порушення фіскалізації готівкових операцій під час торгівлі чи надання послуг.

Так, Роман Валецький нагадав присутнім, що уряд ще з 1 січня 2022 року зобов’язав усіх суб’єктів господарювання здійснювати готівкові розрахунки виключно із застосуванням РРО чи ПРРО, наразі провадити торгівлю без касового апарату мають право лише спрощенці 1 групи.

Марія Мельник у свою чергу зауважила, що закон №3219 знизив розмір штрафних санкцій за незастосування РРО для підприємців (окрім тих, які торгують підакцизною продукцією, валютними цінностями, ювелірними виробами, медичними та лікарськими засобами чи виробами, складною побутовою технікою та не провадять діяльність у сфері азартних ігор) зі 100% за перше порушення вартості реалізованого товару та 150 % вартості реалізованого товару за наступне до 25 % та 50 % відповідно.

«Видача фіскального чеку при кожному розрахунку має стати звичною нормою для нашого бізнесу, адже це і чесні стосунки з державою, і гарантія для покупця чи отримувача послуг», – зазначила заступниця очільника податкового відомства області.

 

 

 

 

         Співпрацювати, щоб інформувати: в ГУ ДПС у Тернопільській області відбулася онлайн зустріч з керівниками тергромад

Про податкові новації, запроваджені Законом України 3219, говорили на онлайн-семінарі із головами обєднаних територіальних громад області представники Головного управління ДПС у Тернопільській області.

 

Фото без опису

Так, в. о. начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Руслан Цвігун, розповів про відновлення з 1 жовтня фінансової відповідальності за порушення закону щодо використання РРО. Адже ще з 1 січня 2022 року використовувати РРО чи ПРРО мають усі суб’єкти бізнесу, окрім платників першої групи.

 «Ми готові до надання всебічної інформаційної підтримки. Консультувати та роз’яснювати всі тонкощі щодо реєстрації та використання касових операцій, аби допомогти підприємцям працювати в правовому полі», – наголосив Руслан Цвігун.

Також під час заходу розповіли про особливості нарахування мінімального податкового зобовязання.

 

 

 

Платники Тернопільщини сплатили майже 4,5 млрд грн податку на доходи фізичних осіб

Протягом семи місяців цього року до зведеного бюджету від платників області надійшло 4 млрд 496,5 млн грн податку на доходи фізичних осіб. Порівняно із аналогічним періодом минулого року надходження зросли на 30% або ж на понад 1 млрд гривень.

Левову частку загальних надходжень, що становить 3 млрд 544,8 млн грн, перераховано до місцевих бюджетів. Це на 807,8 млн грн більше, ніж за сім місяців торік. Ще 951,7 млн грн податку на доходи фізичних осіб отримав державний бюджет.

Варто зазначити, що податок на доходи фізичних осіб є основним джерелом наповнення місцевих бюджетів, а відповідно фінансового забезпечення територіальних громад, розвитку їхньої інфраструктури. Запорукою позитивної динаміки у сплаті ПДФО є сумлінне ставлення більшості представників бізнесу Тернопільщини до офіційного працевлаштування та своєчасного перерахування податків і зборів із заробітної плати.  

 

Сектор інформаційної взаємодії

Головного управління ДПС у Тернопільській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь