Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПС

Дата: 16.08.2023 17:02
Кількість переглядів: 79

Фото без опису

 

 

Державна підтримка бізнесу в питаннях фіскалізації розрахункових операцій

Державна податкова служба України в умовах військового часу продовжує роботу із вдосконалення функціоналу безоплатного ПРРО, створюючи бізнесу зручні умови для виконання вимог щодо фіскалізації розрахункових операцій.

ПРРО від ДПС – це програмне рішення, застосовне для операційних систем Windows, Android, iOS, та Web-версія, яке інтегрується з фіскальним сервером ДПС.

Функціональні можливості ПРРО від ДПС:

відкриття/закриття/автозакриття зміни;

формування, реєстрація, видача чеків;

додавання товарів/послуг у чек з номенклатури або вручну;

друк та відправка фіскальних чеків покупцям на електронну пошту/месенджери;

ведення довідників номенклатури (експорт/імпорт даних);

ведення довідника ставок податків;

використання сканера штрихкодів;

додавання штрихкоду марки акцизного податку;

різні форми розрахунку (готівкова/безготівкова/комбінована);

оформлення знижки/повернення товару на окремий товар/чек;

формування та перегляд X-звіту, Z-звіту;

відправка Z-звіту до фіскального сервера;

перехід/вихід у/з режиму офлайн із можливістю збереження/передачі даних до фіскального сервера.

Версія для завантаження безоплатного ПРРО від ДПС: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/

Інформаційні матеріали щодо ПРРО: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/

Інформаційна підтримка за телефоном: 0800501007

Суб’єкт господарювання для проведення розрахункових операцій обирає за власним бажанням ПРРО від ДПС чи будь-яке інше (комерційне) рішення.

 

 

 

 

З 1 серпня 2023 заборонена робота ПРРО в режимі офлайн, якщо ПРРО не отримано діапазон фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС

Головне управління ДПС у Тернопільській області нагадує, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», який набрав чинності 01.08.2023, зокрема, внесено зміни до Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та відновлено дію абзацу сьомого статті 5 Закону № 265, у зв’язку з чим використання ПРРО в режимі офлайн без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, заборонено.

Отже, з 01.08.2023 забороняється робота ПРРО в режимі офлайн, якщо таким ПРРО не отримано діапазон фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером ДПС, які присвоюються розрахунковим документам ПРРО, що працює в режимі офлайн.

Звертаємо увагу, що ПРРО працює в режимі офлайн лише в період, протягом якого відсутній зв’язок між ПРРО та фіскальним сервером ДПС.

 

 

 

 

Як після припинення дії спрощеної системи оподаткування з особливостями оподаткування необхідно розраховувати граничний обсяг для подальшого перебування на єдиному податку третьої групи зі ставкою 3 або 5 відсотків?

Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» внесено зміни з 01.08.2023, зокрема, до підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ), який доповнено новим п. 9 прим. 1 щодо особливостей переходу суб’єктів господарювання, які використовували особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

З урахуванням п.п. 9 прим. 1.4.3 п.п. 9 прим. 1.4 п. 9 прим. 1 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, у 2023 році граничний обсяг доходу для платників єдиного податку третьої групи зі ставкою 3 або 5 відс. визначається пропорційно до кількості календарних місяців поточного календарного року, протягом яких платник єдиного податку не застосовував спрощену систему з особливостями оподаткування.

Наприклад, якщо з 01 січня по 31 липня 2023 року суб’єкт господарювання застосовував спрощену систему з особливостями оподаткування та з 01 серпня повернувся на сплату єдиного податку третьої групи зі ставкою 3 або 5 відс., граничний обсяг доходу для такого платника на 5 місяців до кінця 2023 року становитиме 3257875 гривень.

Розрахунок граничного обсягу доходу на 2023 рік: 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, визначеної на 01 січня 2023 року * 6700 грн = 7818 900 гривень.

Розрахунок граничного обсягу доходу на 5 місяців до кінця 2023 року: (7818900 грн/12 місяців) * 5 місяців = 3257875 гривень.

Відповідні роз’яснення наведені в Інформаційному листі № 4/2023 «Повернення» на довоєнну систему оподаткування: особливості переходу», розміщеному на вебпорталі ДПС у рубриці «Інформаційні матеріали» та у рубриці «Інформаційні листи» розділу «ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ».

 

 

 

 

Малий бізнес сплатив до бюджетів громад Тернопільщини 536,3 млн грн

Незважаючи на численні випробування, які випали на долю малого бізнесу в Україні за останні кілька років, більшість його представників, усвідомлюючи відповідальність за фінансову безпеку країни, доброчесно сплачує податки.

Так, упродовж семи місяців 2023 року суб’єкти господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, спрямували до місцевих скарбниць Тернопільщини 536,3 млн грн єдиного податку.

Значна частка сплаченого податку – внесок приватних підприємців. За січень-липень  цього року вони сплатили 384 млн грн єдиного податку. Порівняно з аналогічним періодом минулого року надходження зросли на 11,8 млн гривень.

Юридичні особи-спрощенці перерахували за цей період понад 152,3 млн грн єдиного податку.

Єдиний податок – платіж, який спрямовується в повному обсязі до місцевих скарбниць. Відтак територіальні громади можуть його використовувати для розвитку своєї інфраструктури.

Головне управління ДПС у Тернопільській області щиро дякує суб’єктам господарювання – платникам єдиного податку, які продовжують здійснювати діяльність, створювати нові робочі місця, сплачувати податкові платежі та підтримувати місцеві громади.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь