A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

«Кіборги» вистояли, не встояв бетон»

Дата: 16.01.2024 17:16
Кількість переглядів: 73

Фото без опису

 

          16 січня, в Україні відзначається День пам'яті захисників Донецького аеропорту. В цей день ми віддаємо шану українським воїнам, які протягом 242 днів стояли на захисті цього стратегічного об'єкту. Бої точилися з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року. З неймовірною стійкістю, відвагою та незламністю українські військовослужбовці, добровольці, медики та волонтери утримували оборону будівель летовища, а також контролювали навколишні села.

          «Кіборги» вистояли, не встояв бетон», – фраза, яка ввійшла в історію разом із подвигом українських бійців. «Кіборгами» нескорених українців назвав сам ворог. Мовляв, тільки роботи здатні вистояти. Пізніше назва українських захисників Донецького аеропорту «Кіборг» стала символом національної мужності та оплоту народного духу, відданості ідеалам вільної та незалежної України.

          Перший бій між українськими оборонцями та російськими бойовиками – окупантами за встановлення контролю над Донецьким аеропортом відбувся 26 травня 2014 року, коли російські терористи та бойовики захопили будівлі аеропорту тоді ще мирного Донецька. Того дня російські окупанти відступили, зазнавши важких втрат і на кілька місяців відмовились від штурму летовища.

          З кінця травня українські захисники утримували старий та новий термінали аеропорту. Опорним пунктом було селище Піски – через нього поставляли провізію, боєприпаси, медикаменти та здійснювалася ротація.

          Російські бойовики-терористи здійснювали систематичні штурми терміналів, займаючи нові позиції, втрачаючи їх та знову готуючи штурми. Внаслідок боїв руйнувалася інфраструктура аеропорту – у грудні 2014 року значних руйнувань зазнав старий термінал, 13 січня 2015 року остаточно впала диспетчерська вежа, яку утримували українські бійці.

          15 січня 2015 року почалася нова фаза оборони Донецького аеропорту. Терористи перед приїздом представників місії ОБСЄ обстрілювали новий термінал аеропорту та впритул підійшли до українських позицій. Вони планували почати з нового терміналу обстрілювати міжнародну місію, щоб звинуватити в цьому українських військових.

          Того дня під час боїв за аеропорт загинули двоє українських військових. При штурмі аеропорту ворожою стороною, псковські десантники втратили понад 130 осіб.

          У новому терміналі бої точилися за різні його поверхи – на фінальних етапах битви українські вояки утримували перший поверх, а підвал та верхні поверхи контролювалися супротивником. 16 січня терористи відійшли в район Спартака й відновлювали свою боєздатність, отримували підкріплення. Опівночі бойовики обстріляли метеовежу з РСЗВ (реактивної системи залпового вогню) «Град» і після цього до самого ранку не відкривали вогонь.

          Протягом ночі з 16 на 17 січня терористи обстрілювали аеропорт зі стрілецької зброї, мінометів та артилерії.

          18 – 21 січня російські загарбники підірвали новий термінал, бетонні перекриття і стеля у багатьох секціях обвалилися  - загинуло 58 захисників – «Кіборгів», які відстоювали плацдарм до останньої краплі крові. 21 січня 2015 року прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу – цей об’єкт був повністю зруйнований  і не придатний для оборони.

          Донецький аеропорт та селище Піски протягом 242 днів захищали спец-призначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади та 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», Добровольчого українського корпусу (ДУК) та інші.

          За офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт, загинули більше 200 українських захисників, близько 440 зазнали поранень. Багатьох  із них відзначено державними нагородами, деяких, на жаль, посмертно.

          В боях за Донецький аеропорт загинув боєць 80 аеромобільної бригади В’ячеслав Мельник із села Білокриниця Кременецького району – позивний «Анчоус». Йому було лише 26 років. В’ячеслав був дуже веселий та добрий хлопець, він пішов в армію добровольцем. Від 20 серпня 2014 року стає стрільцем 3 зенітного артилерійського взводу аеромобільно-десантного батальйону військової частини А 0284. Після двох місяців вишколу на Яворівському полігоні поїхав на фронт під Донецьк.

          Загинув 20 січня 2015 року у боях за аеропорт Донецька від крововтрати, численних проникаючих поранень грудної клітин та живота. 20 січня група на 2-х БТР рушила забрати поранених до ДАП. В умовах щільного туману та за відсутності зв’язку  - «глушили» терористи-десантники на БТР-ах потрапили у засідку. Під час бою БТР , в якому В’ячеслав здійснював штурм з іншими військовими, врізався в будівельні конструкції аеропорту та вибухнув.

          Поховали  В’ячеслава 28 січня 2015 року в селі Жолоби Кременецького району , біля його дружини, яка трагічно загинула внаслідок ДТП.

          В’ячеслав Мельник  за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

          «За службу Україні», відзнака голови Тернопільської обласної державної адміністрації (2016 р).

          Нагрудний знак «За оборону Донецького аеропорту» - недержавна загальноукраїнська відзнака з особливим статусом, започаткована з метою вшанування захисників Донецького аеропорту Всеукраїнською спілкою учасників бойових дій «Побратими України».

          Рішенням сесії №3582 від 26 листопада 2019 року Кременецька міська рада присвоїла Мельнику В’ячеславу Олександровичу, звання  «Почесний громадянин міста Кременець».

          Оборона ДАПу – справжній доказ того, що українське військо – сильне, безстрашне та незламне. Тоді у страшних боях українське військо вистояло, не вистояв бетон.

          Подвиг захисників Донецького аеропорту став символом мужності і стійкості духу української армії. Про оборону Донецького летовища написано десятки книг, знято сотні документальних матеріалів та художній фільм «Кіборги».

          Вічна пам'ять, вічна слава і честь захисникам України!

 

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь