Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Рекомендації пасічникам щодо обов’язкових ветеринарно-санітарних вимог щодо утримання та реєстрації пасік, основних причин отруєння бджіл засобами захисту рослин

Дата: 30.04.2024 16:38
Кількість переглядів: 33

Фото без опису

 

  1.    Зареєструйте свою пасіку.
  2.   Зверніться до районної державної лікарні ветеринарної медицини для обстеження пасіки, відбору зразків для лабораторних досліджень, проведення їх аналізу та внесення відповідних записів у ветеринарно-санітарний паспорт пасіки.
  3.    Отримайте ветеринарно-санітарний паспорт пасіки. Паспорт видається після того, як його заповнять фахівці районної державної лікарні ветеринарної медицини із зазначенням даних власника пасіки, характеристики пасіки, її ветеринарно-санітарного стану, результатів обстеження, лабораторних досліджень, кількості бджолосімей. Обов’язково зареєструйте її в районному управлінні Держпродспоживслужби, де їй буде надано унікальний номер.
  4.    Розміщуйте пасіку дотримуючись ветеринарно-санітарних правил.
  5.  Інформуйте органи місцевого самоврядування, землевласників про планове місце розташування (кочівлю) пасіки не пізніше двох календарних днів до кочівлі. У разі короткочасної кочівлі, коли неможливо встановити землевласника, поблизу земельних ділянок, якого розміщено пасіку, на точці необхідно залишити контактні дані пасічника (П.І.Б., номер телефону).
  6.   Отримайте документи на перевезення пасіки. Перевезення (кочівля) бджіл на медозбір та запилення здійснюють на підставі довідки або ветеринарного свідоцтва на перевезення бджолосімей, виданих районною державною лікарнею ветеринарної медицини.
  7.    При розташуванні пасіки на місцевості дотримуйтеся принципів добросусідства, уникайте конфліктних ситуацій. Для цього спілкуйтеся з власниками сусідніх пасік та землевласниками особисто або через органи місцевого самоврядування.
  8.    Розміщуйте пасіки, дотримуючись правил:
  • встановіть контакт «пасічник - аграрій - ветеринарна служба» на тій території, де розміщена пасіка;
  • помістіть на видному місці пасіки табличку із зазначенням імені, адреси й номера телефону пасічника;
  • у період кочівель розміщуйте пасіки на тих ділянках, які були передбачені планом перевезення бджіл на період медозбору і запилення. Узгоджуйте місце майбутньої кочівлі з ветеринарною службою й аграріями;
  • при отриманні повідомлення, яке має надійти не пізніше 3-х діб до початку обробітку полів засобами захисту рослин (з зазначенням дати, методу обробки, назви препаратів) ізолюйте бджіл у вуликах або вивезіть пасіку в безпечне місце на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів. Слід зауважити, що обробіток полів здійснюється у вечірні години після 18.00 тау ранкові до 10.00.
  1.    Дії пасічника у випадку отруєння бджіл:
  • Зверніться до органів місцевого самоврядування із заявою щодо встановлення факту отруєння бджіл. Відбір зразків здійснюється комісійно (упродовж 24 годин з моменту загибелі) з подальшим направленням для проведення досліджень в уповноваженій лабораторії. Лабораторні дослідження здійснюються за рахунок власника пасіки.
  • Гнізда сімей, що втратили багато льотних бджіл, скоротіть відповідно до їхньої сили, виймайте насамперед медові й пергові рамки, особливо зі свіжопринесеним нектаром і пилком, а також рамки з відкритим розплодом, не обсиджені бджолами.
  • Бджолосім’ї забезпечте водою (наливайте її в стільники, годівниці) і пергою, підгодовуйте цукровим сиропом; підсилювати ці сім’ї з огляду на особливості виходу молодих бджіл.

Більш детальну інформацію Ви зможете отримати із Закону України «Про бджільництво», Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб бджіл, наказу Міністерства розвитку економіки України від 19.02.2021р. №338 «Про деякі питання у сфері бджільництва».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь