Кременецька міська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Новини ОДПС

Дата: 30.04.2024 16:05
Кількість переглядів: 25

Фото без опису

 

ДПС України надала можливість подання в електронній формі одночасно із реєстраційною заявою платника ПДВ документів, які підтверджують відповідність особи критеріям обов’язкової реєстрації платника ПДВ

З метою спрощення процедур реєстрації платників податку на додану вартість ДПС України інформує, що на сьогоднішній день реалізована можливість подання в електронній формі одночасно із реєстраційною заявою платника ПДВ (за ф.№ 1-ПДВ) документів, які підтверджують відповідність особи критеріям обов’язкової реєстрації платника ПДВ.

Порядок реєстрації платників податку на додану вартість регулюється статтями 180- 183 розділу V Податкового кодексу України (далі – Кодекс) та Положенням про реєстрацію платників ПДВ, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 № 1130, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17.11.2014 за № 1456/26233 (далі – Положення).

Реєстрація платником ПДВ здійснюється на підставі реєстраційної заяви платника ПДВ за ф.№ 1-ПДВ, яка подається до контролюючого органу засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги».

Відповідно до пункту 3.8 Положення з метою підтвердження достовірності відомостей про відповідність особи вимогам, визначеним статтею 180, пунктом 181.1 статті 181, пунктом 182.1 статті 182 та пунктом 183.7 статті 183 розділу V Кодексу, така особа відповідно до підпункту 20.1.2 пункту 20.1 статті 20 розділу і Кодексу, пункту 73.3 статті 73 розділу II Кодексу подає до контролюючого органу документи, що підтверджують такі відомості.

Розгляд Заяви за ф.№ 1-ПДВ здійснюється з дотриманням порядку, встановленого розділом III Положення та розділом 4 Порядку взаємодії між структурними підрозділами органів ДПС з питань реєстрації та обліку платників, затвердженого наказом ДПС від 09.12.2022 № 889.

 

 

 

Чи потрібно нараховувати податок на прибуток підприємств на особливих умовах при передачі техніки гіг-спеціалісту?

Для резидента Дія Сіті, який обрав сплату податку на прибуток підприємств на особливих умовах, вартість обладнання, що передається гіг-спеціалісту в якості інструменту (засобу) виконання робіт (надання послуг) без переходу права власності на таке обладнання (передбачає його повернення), зокрема у випадку, якщо така передача на користь гіг-спеціаліста відбувається за договором позички у строкове використання, а також вартість послуги з оренди обладнання без висування вимог щодо компенсації її вартості гіг-спеціалістом (на безоплатній основі) не включаються до бази оподаткування резидента Дія Сіті таким податком.

Відповідні роз’яснення наведені в Інформаційному листі № 1/2024 «30+ питань платників податків щодо звітності в режимі Дія Сіті», розміщеному на вебпорталі ДПС у рубриці «Інформаційні матеріали» та у рубриці «Інформаційні листи» розділу «ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ».

 

 

 

Як заповнюється поле 5.3 Заяви про застосування спрощеної системи оподаткування при зміні протягом року ставки єдиного податку ФОП – платником єдиного податку третьої групи, чи подається окремо заява на реєстрацію/анулювання платника ПДВ та у які терміни?

Відповідно до п. 293.3 ст. 293 розд. XIV Податкового кодексу України (далі – ПКУ) відсоткова ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється у розмірі:

3 відс. доходу – у разі сплати податку на додану вартість (далі – ПДВ) згідно з ПКУ;

5 відс. доходу – у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

Заява про застосування спрощеної системи оподаткування (далі – Заява), форму якої затверджено наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 № 308, містить поле 5.3 із відомостями про реєстрацію платника ПДВ (індивідуальний податковий номер, дата реєстрації платником ПДВ) та можливістю проставити відповідну позначку.

Згідно з п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8 ст. 293 розд. XIV ПКУ ставка єдиного податку, визначена для третьої групи у розмірі 3 відс., може бути обрана платником єдиного податку третьої групи, який обрав ставку єдиного податку в розмірі 5 відс., у разі добровільної зміни ставки єдиного податку шляхом подання Заяви щодо зміни ставки єдиного податку не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися нова ставка, та реєстрації такого платника єдиного податку платником ПДВ у порядку, встановленому розд. V ПКУ.

Відповідно до п. 183.4 ст. 183 розд. V ПКУ у разі зміни ставки єдиного податку відповідно до п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8 ст. 293 ПКУ реєстраційна заява платника ПДВ подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного місяця, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ.

Згідно з п.п. «в» п.п. 4 п. 293.8 ст. 293 розд. XIV ПКУ ставка єдиного податку, визначена для третьої групи у розмірі 3 відс., може бути обрана суб’єктом господарювання, який не зареєстрований платником ПДВ, у разі зміни групи платників єдиного податку шляхом реєстрації платником ПДВ відповідно до розд. V ПКУ і подання заяви щодо зміни групи платників єдиного податку не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому здійснено реєстрацію платником ПДВ.

Таким чином, якщо платник єдиного податку змінює ставку єдиного податку на 3 відс., у полі 5.3 Заяви відомості про реєстрацію платника ПДВ не заповнюються, однак проставляється позначка про реєстрацію платником ПДВ з першого числа календарного кварталу, в якому буде застосовуватись ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ. У такому разі реєстраційна заява платника ПДВ (ф. № 1-ПДВ) подається у порядку, встановленому п. 183.7 ст. 183 розд. V ПКУ, та не пізніше ніж за 10 календарних днів (у разі зміни ставки з 3 на 5 відс.) або не пізніше ніж за 15 календарних днів (у разі зміни першої/другої групи на третю групу) до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися нова ставка 3 відсотки.

Згідно з п.п. 5 п. 293.8 ст. 293 розд. XIV ПКУ у разі анулювання реєстрації платника ПДВ у порядку, встановленому розд. V ПКУ, платники єдиного податку третьої групи зобов’язані, зокрема, перейти на сплату єдиного податку за ставкою у розмірі 5 відс. шляхом подання Заяви щодо зміни ставки єдиного податку не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому здійснено анулювання реєстрації платником ПДВ. У такому разі у полі 5.3 Заяви відомості про реєстрацію платника ПДВ не заповнюються та позначка про анулювання реєстрації платником ПДВ не проставляється (оскільки реєстрація платником ПДВ є анульованою).

Згідно з п.п. 298.1.5 п. 298.1 ст. 298 розд. XIV ПКУ за умови дотримання платником єдиного податку вимог, встановлених ПКУ для обраної ним групи, такий платник може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп платників єдиного податку, шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу. При цьому у платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, анулюється реєстрація платника ПДВ у порядку, встановленому ПКУ, у разі обрання ним першої або другої групи чи ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка включає ПДВ до складу єдиного податку.

Згідно з абзацом п’ятим п. 5.4 розд. V Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 № 1130, якщо на підставі заяви суб’єкта господарювання, який зареєстрований платником ПДВ, контролюючим органом прийнято рішення про те, що особа з певного звітного періоду переходить на спрощену систему оподаткування із застосуванням ставки єдиного податку, що не передбачає сплату ПДВ, то після внесення відповідного запису до реєстру платників єдиного податку проводиться виключення контролюючим органом такого суб’єкта з реєстру платників ПДВ на підставі поданої ним заяви про анулювання реєстрації платника ПДВ (ф. № 3-ПДВ) згідно з п.п. «в» п. 184.1 ст. 184 розд. V ПКУ останнім днем звітного періоду, що передує переходу платника податків на обрані ним умови сплати єдиного податку при застосуванні спрощеної системи оподаткування. Контролюючий орган виключає суб’єкта господарювання з реєстру платників ПДВ без подачі таким суб’єктом заяви про анулювання реєстрації у разі, якщо у Заяві таким суб’єктом зроблено відповідну позначку.

Таким чином, платником єдиного податку третьої групи, який зареєстрований платником ПДВ та змінює ставку єдиного податку з 3 відс., у полі 5.3 Заяви зазначаються відомості про реєстрацію платника ПДВ та проставляється позначка про анулювання реєстрації платником ПДВ останнім днем звітного періоду, що передує переходу на застосування ставки єдиного податку, що не передбачає сплати ПДВ. При цьому заява про анулювання реєстрації платника ПДВ (ф. № 3-ПДВ) не подається.

Водночас п. 184.2 ст. 184 розд. V ПКУ встановлено, що якщо щодо особи, зареєстрованої платником ПДВ, до реєстру платників єдиного податку внесено запис про застосування спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ, анулювання реєстрації проводиться контролюючим органом автоматично за даними реєстру платників єдиного податку.

 

 

 

Понад 169 тисяч жителів Тернопільщини є платниками мінімального податкового зобов’язання

Станом на початок квітня цього року кількість платників мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) по Тернопільській області становить 169365 фізичних осіб. Кількість сформованих податкових повідомлень-рішень – 33469. Загальна сума податкових зобов’язань, визначених в повідомленнях-рішеннях, складає 42,3 млн гривень. Загальна сума сплаченого фізичними особами МПЗ за підсумками 2022 року – 28,4 млн гривень.

Головне управління ДПС у Тернопільській області нагадує, що платники податків, у яких у наявності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, мають обов’язок сплачувати податки у вигляді мінімального податкового зобов’язання (Закон України від 30 листопада 2021 року №1914). Метою його запровадження стало рішення вивести обробіток сільгоспземель з «тіні». 

Звертаємо увагу, що мінімальне податкове зобов’язання вперше визначається за звітний 2022 рік. Цього ж року фізособи сплачують МПЗ за підсумками минулого, 2023 року.

 

Сектор інформаційної взаємодії

Головного управління ДПС у Тернопільській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь